Santorini

De zanderige bodem van Santorini bevat vulkanische as, lavaresten en puimsteen

Klimaat, bodemeigenschappen en historische wijnbouwmethoden maken het Griekse eiland Santorini tot een unieke wijnstreek. Wijnmaker Paris Sigalas weet, sinds 1991, als geen ander het bijzondere terroir te benadrukken.
Proefnotities Ivo Ivanis
Met zijn jongste project ‘7 Villages’ streeft Sigalas ernaar de terroireigenschappen van Santorini gedetailleerd in kaart én in de fles te brengen. Zeven witte wijnen gemaakt van de assyrtiko-druif, afkomstig uit zeven verschillende dorpen op het eiland, en telkens gevinifieerd op roestvrij staal met een jaar rijping sur lie. We proefden de ‘Zeven’ tijdens Wine Professional waar importeur Goods & More de wijnen presenteerde en toelichtte.
Het vulkanische eiland Santorini, een van de Cycladen, kent een mediterraan klimaat waarin de hete zomertemperaturen ’s nachts gecompenseerd worden door een verkoelende mist uit zee. De zanderige bodem bevat vulkanische as, lavaresten en puimsteen die de sporadische neerslag goed vasthoudt. De geïsoleerde ligging en de bodem hebben ervoor gezorgd dat Santorini nooit is getroffen door de phylloxeraplaag en daarom vind je hier nog oorspronkelijke onderstokken. De wijnstokken zijn zeer oud (60 jaar en ouder) en de opbrengsten bijzonder laag maar van hoge kwaliteit en concentratie. Opvallend zijn de wijnstok-‘nestjes’: ze groeien laag bij de grond in een kransvorm, waardoor ze beschut zijn tegen de felle Meltemi-winden.

Goods & More, Nieuwegein, 030-7370087

Paris Sigalas

Paris Sigalas

vogelnestje wijnstok

Karakteristiek wijnstok-‘nestje’

Proefnotities
8-
Vourvoulos, Domaine Sigalas, Santorini, Griekenland 2016
Laag gelegen wijngaarden, veel oostenwind uit zee, druiven zijn relatief vroeg rijp.
Assyrtiko. Lichte kleur, mineralige en strakke geur, vuursteen en citrusfruit, sappig en breed met veel fruit, een notige finale en een zacht bittertje, lang (14,9%)

8
Pyrgos, Domaine Sigalas, Santorini, Griekenland 2016
Hoogteligging van de wijngaarden vergelijkbaar met die van Imerovigli (ca. 200 m). Veel invloed van westen- en noordenwind zorgt voor een elegante wijn.
Assyrtiko. Goede kleur, minder fruit en mineraliteit dan de vorige wijn, strakker, frisser, citrus, de smaak is meer elegant en slank, veel mineralen met strakke zuren en veel lengte (14%)

8
Megalochori, Domaine Sigalas, Santorini, Griekenland 2016
Laag gelegen wijngaarden met warm microklimaat, evenwichtige wijnen met goede structuur.
Assyrtiko. Goede kleur, qua geur zit deze wijn tussen de vorige twee wijnen, wat fruitiger, peer, de smaak is rond en sappig, elegante frisse zuren maar ook zeer fruitig (14%)

8+
Imerovigli, Domaine Sigalas, Santorini, Griekenland 2016
Hier bevinden zich de hoogst gelegen wijngaarden van het eiland (150-230 meter) en ze zijn daardoor extra vatbaar voor de wind. De druiven zijn van hoge kwaliteit met een uitstekende balans van mineralen, zuren en suikers. De oogst vindt meestal laat in het seizoen plaats.
Assyrtiko. Goede kleur, citrus, strak mineralig, de meeste frisheid tot nu toe, sprankelende zuren en zeer veel lengte met veel fruit, mooie mineraliteit, citrusachtige finale, heel goed geïntegreerde alcohol (14,7%)

8
Fira, Domaine Sigalas, Santorini, Griekenland 2016
Centraal op het eiland gelegen dorp, met wijngaarden op gemiddelde hoogte.
Assyrtiko. Goede kleur, qua geur lijkt hij veel op de vorige wijn, citrus en mineraliteit maar toch wat ingetogener, ronde fruitige aanzet, veel smaak, gastronomisch goed inzetbaar met een wat romige finale (14,5%)

8+
Akrotiri, Domaine Sigalas, Santorini, Griekenland 2016
Wijngaarden op het zuidelijk deel van het eiland, met sterke invloed van zee. Wijnen met goede structuur en vaak een ziltige impressie.
Assyrtiko. Goede kleur, gesloten, weinig geur, licht bloemig, frisse en sappige aanzet, slanke en elegante zuren, mooi fruit erachter, met veel lengte , sappige en minerale finale, schoon (13%)

8
Oia, Domaine Sigalas, Santorini, Griekenland 2016
Noordelijk gelegen dorp, met wijngaarden bijna op zeeniveau en wind afkomstig uit noord en west. Vrij vroege rijping van de druiven.
Assyrtiko. Een goede kleur, puur en schoon, wat gesloten, mineralig, vuursteen en krijt, de smaak is vol en rond, notig en breed, een rijpe finale met een zachte cremigheid, gastronomisch zeer goed inzetbaar (14,5%)