nine seconds

dauvissat 2017 D
dauvissat 2017 M

Domaine Vincent Dauvissat, Chablis, Frankrijk 2017

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Vinoblesse, Baarn, 035-5426260
www.vinoblesse.nl
Achtergrond
90 jaar geleden was Robert Dauvissat de eerste wijnbouwer in de regio Chablis die onder eigen naam ging bottelen. Zijn zoon René maakte vanaf 1976 internationaal furore met zijn klassieke chablis die uitblinken in diepgang en rijpingspotentieel.

Samen met zijn zoon Vincent verhoogde hij de kwaliteit van de wijnen en breidde hij het bezit uit tot uiteindelijk zo’n 14 hectare aan wijngaarden. Aan de top staan percelen in de grand cru’s Les Clos (1,7 ha) en Les Preuses (1 ha). Naast deze grand cru’s produceert Dauvissat vier premier cru-wijnen (samen 6 ha): La Forest, Séchet, Vaillons en (sinds 2013) Montée de Tonnerre. De ‘gewone’ chablis, de petit chablis en de rode bourgogne Irancy maken het portfolio compleet. Zowel Dauvissat’s chablis als de petit chablis doen kwalitatief niet of nauwelijks onder voor 1er cru-wijnen, wat te maken heeft met de ligging van de percelen. Het perceel van de petit chablis ligt vlak boven de grand cru Les Clos en dat van de chablis grenst aan de 1er cru La Forest.

Vanaf 1989 staat Vincent aan het roer en maken naast diepgang, intensiteit en complexiteit ook de terroirexpressie, precisie en verfijning duidelijke stappen voorwaarts. Zeer lage rendementen, streng geselecteerde, rijp geoogste druiven en subtiele houtdosering spelen daarbij belangrijke rollen. Dat hij in 2002 overstapte op biodynamische teelt is niet meer dan logisch. In 2013 nemen zijn dochter Etiennette en zoon Ghislain de dagelijkse leiding over.

Domaine Vincent Dauvissat wordt, net als Domaine François Raveneau, beschouwd als de top van Chablis. Je kunt bij deze producenten altijd rekenen op authentieke, klassieke chablis van zeer hoog niveau.

Proefnotities
Eerste indrukken

Elegante kleur, opvallend stijlvolle geur, rijk en aromatisch, zeer intens mineralig in de aanzet, fijne zuurgraad, levendig, mooie fruittoets, goede structuur, sappig, soepel en harmonieus, delicaat, veel lengte, complexe en subtiele wijn

Na 4 uur

De ontwikkeling van de wijn komt langzaam op gang. De herkomst komt duidelijker aan het licht, ziltige toets, mooie inbreng van goed gedoseerd fruit, veel materie, strak en zuiver, elegant, sterk mineralig, veel lengte en potentieel. Mooi ontwikkeld, zeer evenwichtig.

Na 6 uur

Intense geurwaaier, breed, aromatisch, fraai ontwikkeld, prachtig smaakpalet, wijn met fijne aanzet, opvallende invloed mineralen, veel diepgang en lengte, heel puur.

Na 8 uur

Nog altijd veel inhoud in geur en smaak. Mineralen staan nog sterker centraal. Veel inhoud, reliëf en lengte. Buitengewoon evenwichtig en aangenaam, subtiele beleving.

Na 12 uur

De geurexpressie neemt af qua schakering, meer accent op medicinale tonen, bitters en zuren zijn wat intenser. Nog wel veel smaak.

Technische gegevens

Totale oppervlakte 14 hectare
Totale jaarproductie 80.000 flessen
Aanplant chardonnay, pinot noir
Druivenras geproefde wijn chardonnay
Herkomst perceel dat grenst aan de 1er cru La Forest
Ligging zuidelijke oriëntatie
Leeftijd stokken gemiddeld 40 jaar (oudste stokken 61 jaar oud)
Bodem kalk, klei-kalksteen (Kimmeridge), kalksteen (Portland)
Wijnbouwmethode biodynamisch sinds 2002 (biologisch gecertificeerd)
Vinificatie handmatige oogst, druiven worden niet ontsteeld, spontane fermentatie, deels op rvs, deels op eikenhout – voor het merendeel in 6-8 jaar oude vaten, maximaal 10% nieuw hout
Oudering circa 12 maanden in 6-8 jaar oude eiken vaten, maximaal 10% nieuw hout
Alcohol 13%
Prijs per fles € 29,95

Vincent Dauvissat

Vincent Dauvissat