Lukas van Loggerenberg, de numéro uno ‘rising star’ van Zuid-Afrika, was in augustus voor de eerste keer in Nederland om in restaurant Graphite zijn wijnen toe te lichten.
tekst Sara van der Heijden, proefnotities Sara van der Heijden en Jan van Lissum*
We waren met een select gezelschap uitgenodigd om in het nieuwe, toen nog te openen ‘speakeasy’ restaurant Graphite om de wijnen van Lukas en Roxanne van Loggerenberg uit Zuid-Afrika te proeven, gecombineerd met de gerechten van Peter Gast. Terwijl in de rest van het restaurant nog naar hartenlust werd geboord en gehamerd om zo snel mogelijk operationeel te zijn, zaten wij in wat inmiddels de entree is. Letterlijk een ‘work in progress’ lunch.
‘Europese touch’
Lukas van Loggerenberg presenteerde zijn wijnen op bescheiden, maar zeer bevlogen manier, wat een ontzettend leuke en sympathieke man! Hij probeert met zijn wijnen het unieke terroir uit te drukken en alle wijnen hebben een fijne elegantie die in duidelijk contrast staan tot wat we vaak gewend zijn bij Zuid-Afrikaanse wijnen: geen fruitbommen en houtexplosies, maar lichtvoetige, frisse wijnen met een bijna ‘Europese touch’. En een bewijs van een nieuwe generatie wijnmakers die de essentie van de druif en het land in het glas weten te krijgen.
Carinus en Van Loggerenberg
We proefden eerst drie wijnen van het wijnhuis Carinus waar Lukas onlangs is aangetrokken als de wijnmaker. Vervolgens kwamen de wijnen die Lukas onder zijn eigen label uitbrengt op tafel. Deze vertellen eigenlijk zijn levensverhaal. Elk etiket is een collage met verschillende aspecten die de filosofie achter de wijn vertellen.
Proefnotities Carinus
8
Chenin Blanc, Carinus Family Vineyards, Swartland, Zuid-Afrika 2017
Chenin blanc, 9 maanden rijping in gebruikt Frans eikenhout; heeft een mooie neus van rijpe citrus, zomerse hooigeuren en een nootachtig aroma. In de smaak een volle romigheid zonder vermoeid te worden, deze wijn heeft duidelijk hout gehad maar blijft elegant en heeft een romige finish met verfijnde zuren. € 15,95
8
Rooidraai, Carinus Family Vineyards, Swartland, Zuid-Afrika 2017
Chenin blanc; de naam refereert aan de bodem, die roodgekleurd is. Mooie mineraliteit, veel frisse zuren, citrus en venkel. Mooi voorbeeld voor een elegante en zuivere stijl chenin blanc. € 22,95
8
Syrah, Carinus Family Vineyards, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2017
Syrah, vergist met hele trossen, 10 maanden rijping in gebruikt Frans eikenhout. Frisse stijl met goede structuur en houtinvloed die niet de boventoon voert. Kersen en chocola in de neus, maar in de mond een verse sappigheid van fris rood fruit. De wijn heeft een ietwat aardse afdronk met een verfrissende afdronk. € 15,95
Proefnotities Van Loggerenberg
8
Geronimo Cinsaut, Van Loggerenberg Wines, Stellenbosch/Paarl, Zuid-Afrika 2017
Cinsaut, 60% afkomstig van 40 jaar oude bush vines in Stellenbosch, 40% afkomstig van 32 jaar oude wijngaarden in Paarl, 9 maanden rijping in gebruikte Franse vaten. Geronimo staat voor Lukas symbool voor zijn sprong naar het onbekende, toen hij besloot zelf wijnen te gaan maken. Als kind sprong hij met zijn vriendjes van de kliffen af de zee in terwijl ze hard ‘Geronimooooo!’ riepen, als strijdkreet om zo eigenlijk hun angst te overwinnen. Zo ziet hij ook zijn nieuwe wijnavontuur. De cinsault is mooi zacht, met parfum van rozenblaadjes, rozenbottel en zacht rood fruit. Knisperend vers in de mond met mooie frisse zuren. Een levendige en elegante wijn met een fijne mineraliteit (13%) € 29,95
8,5
Breton Cabernet Franc, Van Loggerenberg Wines, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2017*
Cabernet franc, 10 maanden rijping in gebruikte Franse vaten. Cabernet franc werd in de Loirestreek vroeger ook wel breton genoemd. Granaatrood uiterlijk, vettig, vullende cabernet franc, zachte ronde aanzet, rijp fruit waaronder cassis en bessen, frisse stijl, mooie kruidigheid, levendige finale, transparante cabernet franc (13%) € 29,95
8,5
Trust your Gut Chenin Blanc, Van Loggerenberg Wines, Western Cape, Zuid-Afrika 2017*
Chenin blanc, afkomstig van 3 percelen in Swartland, Stellenbosch en Paarl, graniet- en kleibodem, 10 maanden rijping sur lie in 2 jaar oude Franse vaten, assemblage kort voor de botteling. De moeilijkste beslissing voor een wijnmaker is het moment om te beslissen wanneer te gaan beginnen met oogsten, je moet gewoon op je gevoel (‘your gut’) vertrouwen. Voluptueuze chenin blanc, veel vulling, rijp en rijk, complex, goede zuren, hout is mooi opgenomen, veel lengte, mooie, geconcentreerde en zuivere wijn (13%) € 29,95
8,5
Kameraderie Chenin Blanc, Van Loggerenberg Wines, Paarl, Zuid-Afrika 2017*
Chenin blanc, single vineyard, 2 ha met 57 jaar oude bush vines, zeer laag rendement, bodem afwisselend graniet, zandsteen, koffieklip (ijzerhoudend gesteente) en leisteen. Licht crèmig, mooi wit fruit, voluptueus, versmolten, rijk aan vulling, zeer precies gemaakt, knappe zuurgraad (13%) € 35,95
Wijn en spijs
De gerechten van Peter Gast zijn zeer verfijnd en elegant, een mooie pure stijl van koken die de essentie van de ingrediënten in zijn waarde laat. We begonnen met rauwe langoustine met prei en hier en daar een dotje münster, mooie combinatie met de Kameraderie Chenin Blanc. Het tweede gerechtje was kreeft gegaard in boter met zacht kerrieschuim. Verfijnd en puur gerecht dat de romigheid van Trust your Gut Chenin Blanc mooi oppakte. Het hoofdgerecht was langzaam gegaarde shortrib met eigen jus, rauwe rettich en wat paddenstoeltjes. Wederom mooie pure smaken die niet afleiden. De Cinsault bij dit gerecht maakt de smaken wat frivoler en geeft frisheid. De Cabernet Franc geeft het gerecht iets meer diepte. In combinatie met het vlees komen de wat aardse tonen van de wijn meer naar boven. Als dessert de Mispelblom, een eerbetoon aan (brandewijn uit) Zutphen. Witte chocola met saus van zoethout. Romig, niet overdreven zoet, maar juist heerlijk verfrissend. Bij dit gerecht paste de Chenin Blanc van Carinus het beste: de romigheid van de chocola en het vetje van de wijn vormden een goede match.
Benier Global Wines, Vught, 073-6568209
Graphite, Amsterdam, 06-18829580
Jacqueline van Liere en Peter Gast, Graphite
‘Mispelblom’ dessert