Elisabetta Foradori

Elisabetta Foradori (foto: Lido Vannucchi)

Eind vorig jaar organiseerde Pieksman Wijnen bij restaurant BAK in Amsterdam een proeverij geheel gewijd aan teroldego-pionier Elisabetta Foradori.
proefnotities Jan van Lissum
Elisabetta Foradori nam toen haar vader overleed in 1984 – op haar negentiende – de leiding over het gemengde boerenbedrijf over en bracht een grote ommezwaai. Ze maakte een specialisatie van de bijna vergeten teroldegodruif, waarmee inmiddels 80% van de in totaal 28 hectare aan wijngaarden beplant is. Daarbij werd de aandacht grotendeels verlegd naar de wijngaard, daar wordt immers de wijn gemaakt. De maatregelen waren drastisch: de beste klonen werden geselecteerd, het pergolasysteem vervangen door guyot, het invoeren van een groene oogst, het rendement naar 40 maximaal 50 hl per ha. en het oogsten in kleine mandjes.
Vanaf 2002 maakte Foradori de overstap naar biodynamische teelt, waarvoor ze in 2009 het Demeter-certificaat verkreeg. Naast de teroldego is er een kleine aanplant van de witte rassen sauvignon en incrocio manzoni, en in 2009 werd een perceel met nosiola-druiven gekocht. Ook in de kelder is Elisabetta innovatief: experimenteel wordt vergist in vooral Spaanse amforen (tinajas). Het bedrijf is nog altijd gemengd: er worden groenten verbouwd en een kudde Tiroler Grauvieh-koeien levert melk voor de kaasproductie. De afgelopen jaren hebben Elisabetta’s kinderen veel werk overgenomen. Emilio werkt als wijnmaker, Theo is verantwoordelijk voor de marketing en verkoop en dochter Myrtha is wijngaardmanager. Elisabetta zelf heeft zich de laatste jaren verrassend genoeg helemaal gestort op het kaasmaken.
Wijngaarden van Foradori

Wijngaarden van Foradori (foto: Guillaume Bodin)

De proeverij bij BAK was bijzonder boeiend. Er gebeurde veel in het glas en dat leverde veel vraagtekens en discussie op. Zo vroeg bijvoorbeeld menigeen zich af hoe groot de invloed van het amfoorgebruik wel of niet is. Waar iedereen het over eens was, was dat deze eigenzinnige, karaktervolle wijnen veel kwaliteit en potentieel bezitten en uitstekend inzetbaar zijn in toprestaurants.

Importeurs:
Pieksman Wijnimport, Amsterdam, 020-6458232
Pierre Ache Wijnen, Maastricht, 06-28279927
Smaragd Wijnen, Driebergen, 06-42080667
Wijnimport J. Bart, Zuidoostbeemster, 0299-689111

Proefnotities

8+

Fontanasanta Manzoni Bianco, Elisabetta Foradori, IGP Vigneti delle Dolomiti, Italië 2018
Manzoni bianco (riesling x pinot bianco), biodynamisch, kalkrijke kleibodem, fermentatie met de schillen op cement, 12 maanden rijping in acaciavaten; voornamelijk wit fruit, veel spanning in de smaak door hoge zuren, strak, explosief, maar later meer rondeur en vulling, veel lengte € 19,70

8

Lezèr, Elisabetta Foradori, IGP Vigneti delle Dolomiti, Italië 2018 (magnum)
100% teroldego, 30 jaar oude stokken, biodynamisch, experimentele wijn, blend van diverse vinificatiemethodes (cement, grote vaten, amfora, rvs), 4 maanden rijping op cement; lichte kleur, geur en smaak, heel prettige aroma’s, mooie balans, elegant, doordrinkbaar, slanke wijn € 30,55

9-

Fontanasanta Nosiola, Elisabetta Foradori, IGP Vigneti delle Dolomiti, Italië 2015
Nosiola, biodynamisch, kalkrijke kleibodem, fermentatie en 8 maanden rijping met de schillen in tinaja (Spaanse amfora), vervolgens 2 maanden rijping in acacia vaten, orange wine; zachte geur, hecht, vullend, sappige aanzet, hoge mooie zuren als contrast, levendig en expressief, tikkeltje notig in smaak, verrassende wijn, niet favoriet voor iedereen, goede lengte € 29,65

8,5

Fuorpista Pinot Grigio, Elisabetta Foradori, IGP Vigneti delle Dolomiti, Italië 2016
Pinot grigio, biodynamisch, alluviale bodem en gravel, fermentatie en 8 maanden rijping met de schillen in tinaja (Spaanse amfora), vervolgens 2 maanden rijping in acacia vaten, orange wine; oranjeroze uiterlijk, rustige regelmatige geur, heerlijk fruitig, atypische aroma’s, egaal, mooi gerijpt, vitaal, interessante doordrinkbare maaltijdwijn € 29,65

8,5

Morei Teroldego, Elisabetta Foradori, IGP Vigneti delle Dolomiti, Italië 2015 (magnum)
Teroldego, biodynamisch, alluviale bodem met kiezels, 8 maanden amforarijping met schillen; fraaie kleurschakering, licht rustiek en klassiek, mooie balans, rijp fruit, levendige afdronk met pepertje, wijn met pit en spanning, directe stijl, mooi ontwikkeld, goede lengte € 70,10

7,5

Szargon Teroldego, Elisabetta Foradori, IGP Vigneti delle Dolomiti, Italië 2014
Teroldego, biodynamisch, alluviale bodem, zanderig, 8 maanden amforarijping met schillen; meer evolutie, duidelijk ontwikkeld, licht mestig, wat strenger, maar ook veel fruit, kruidige ondertoon, hoge zuren brengen levendigheid, rechtlijnige finale, mist wat reliëf € 29,65

8+

Morei Teroldego Cilindrica, Elisabetta Foradori, IGP Vigneti delle Dolomiti, Italië 2016
Teroldego, biodynamisch, alluviale bodem met kiezels, 8 maanden amforarijping met schillen, 12 maanden rijping in cilindrische amfora van 350 liter; hechte kleur, wat gesloten, mooi fruit, hoge zuren, fraaie tannine, veel finesse, spanning, schoon, vitaal, mineralig, harmonieus, veel lengte € 35,45

9-

Szargon Teroldego Cilindrica, Elisabetta Foradori, IGP Vigneti delle Dolomiti, Italië 2016
Teroldego, biodynamisch, alluviale bodem met zand, 8 maanden amforarijping met schillen, 12 maanden rijping in cilindrische amfora van 350 liter; veel kleur, granaatrood, nog wat toegeplooid, schoon, stevige zuren, mineralig, ruig en fijn, goede vulling, precies gemaakt, opwekkend € 35,45

8,5

Foradori, Elisabetta Foradori, IGP Vigneti delle Dolomiti, Italië 2016 (magnum)
Teroldego, biodynamisch, alluviale bodem, gravel en zand, fermentatie op cement, 12 maanden rijping op barrique en cement; correcte kleur, meer sap, mooi rijp fruit in geur, levendige zuren in aanzet, vullend, goede spanning € 44,95

8,5

Granato, Elisabetta Foradori, IGP Vigneti delle Dolomiti, Italië 2013
Teroldego, biodynamisch, alluviale bodem met gravel en kiezels, fermentatie in grote open vaten, 15 maanden rijping in tonneau; heel veel kleur, jeugdig, nog wat toegeplooide aroma’s, zacht en aards in de mond, associaties van truffels en paddenstoelen, fraai mondcontact € 41,00