Maria Vieira de Sousa en Dick Kleinlein

Maria Vieira de Sousa en Dick Kleinlein (Tamis/Vino Via Wijnen)

De ideale Wine Professional-wijn moet betaalbaar en breed inzetbaar zijn, maar ook typiciteit bezitten. Veel exposanten gingen dit jaar de uitdaging aan en selecteerden wijnen voor de Wine Professional Challenge.
proefnotities Jan en Kyra van Lissum

logo wp19

De wijnkaart speelt in de totale beleving van een restaurant een steeds belangrijkere rol. Gasten zijn beter dan ooit op de hoogte van de wijnsmaken en sommeliers spelen daar op in door hun kaart gevarieerd te houden. Voor elk wat wils. Tegelijkertijd behouden de breed inzetbare wijnen hun belangrijke wijnkaartfunctie, vooral in de categorie tot 15 euro horecaprijs. Om dit laatste te benadrukken organiseerde The Wine & Food Association tijdens Wine Professional 2019 de ‘Wine Professional Challenge’, de verkiezing van de beste rode en witte beurswijn tot 15 euro horecaprijs. De exposanten stuurden 60 wijnen in, verdeeld over beide kleuren.

Juan Carlos Sancha tijdens Wine Professional

Juan Carlos Sancha (Wine Professional Challenge – winnende rode wijn)

Familie Vieira de Sousa

Antonio Vieira de Sousa en zijn dochters Luisa en Maria (Wine Professional Challenge – winnende witte wijn)

Criteria
Belangrijke criteria om in aanmerking te komen voor een finaleplaats:
– het karakter van de druif moet herkenbaar zijn
– terroirexpressie moet aanwezig zijn
– gastronomisch breed inzetbaar, geschikt als huis- of arrangementswijn, in verhouding tot het niveau van het restaurant
– geen allemansvriend, maar een verrassende ervaring voor de gast
– wijn met een ‘verhaal’
Een 16-koppig Proefschrift-panel beoordeelde de wijnen en koos onderstaande tien favorieten.

Wit – winnaar

White Reserva, Vieira de Sousa, Douro, Portugal 2016
De familie Vieira de Sousa maakt al tientallen jaren portwijnen, die ze tot voor kort verkocht aan bekende huizen als Churchill’s, Taylor’s en Cockburn. Begin deze eeuw wisten Luisa en Maria, dochters van huidig eigenaar Antonio Vieira de Sousa, hun vader te overtuigen om de collectie portwijnen, die de familie in decennia had opgebouwd, onder eigen naam op de markt te brengen. In 2009 werden de eerste Vieira de Sousa-wijnen gepresenteerd. Tegenwoordig is Luisa verantwoordelijk voor de wijngaarden en de vinificatie en houdt Maria zich bezig met de marketing. Alle druiven zijn afkomstig van eigen wijngaarden, die vol staan met oude wijnstokken en liggen op bijzondere terroirs. De White Reserva wordt gemaakt van de authentieke Dourorassen viosinho, rabigato en gouveio afkomstig van een quinta op het Celeiros-plateau, een koele locatie met leisteenbodem.
33% rabigato, 33% viosinho, 33% gouveio, fermentatie en 12 maanden rijping sur lie in Franse barriques, met regelmatige bâtonnage in de eerste maanden; duidelijke houtinbreng in geur en smaak, hoge zuurgraad, ziltig en mineralig, crèmige onderlaag, associaties met bourgogne, mooie droge finale, rijke, spannende wijn, houtinvloed neemt langzaam af en het fruit wordt steeds duidelijker, dé grote verrassing, de druifaroma’s en de terroirexpressie gaan goed samen en zorgen voor een aparte beleving (13%)
Tamis Wijnen/Vino Via Wijnen

Vieira White Reserva
Jabik van der Goot, Tamis/Vino Via Wijnen, over Wine Professional

‘Wine Professional is voor ons de belangrijkste beurs. Daar ligt onze focus. Ons doel is niet alleen het verhogen van onze naamsbekendheid, maar zeker ook het ontvangen van de bestaande relaties en het ontmoeten van nieuwe gasten. Dit jaar speelde mee dat onze vaste plaats op de beurs nog beter zichtbaar was, meteen bij binnenkomst zag je ons al. Niet minder dan 14 producenten stonden op de stand, met wijnen voor alledag tot en met flessen uit het absolute topniveau. Het is al met al een enerverende beurs, voor velen een herkenningspunt.’

Wit – 2e plaats

Fondo Filara, Tenute Nicosia, Etna, Italië 2017
Nicosia is een van de leidende wijnbedrijven in het gebied rond de Etna. Het wijnhuis zelf ligt op de vulkanische grond. Het is een dynamisch en efficiënt bedrijf waarbij de laatste tien jaar een enorme kwaliteitsslag is gemaakt. Veel investeringen binnen het wijnhuis en de wijngaarden hebben hiertoe bijgedragen. De wijngaarden liggen in een door de Unesco beschermd gebied. De bodem is een mengsel van 90% vulkanisch gesteente met 10% organische grond. De vele mineralen als gevolg van de uitbarstingen geven de druiven een speciaal karakter. De Fondo Filara-lijn zijn wijnen met karakter en elegantie. Cantine Nicosia wordt geleid door Carmelo Nicosia, de vijfde generatie die aan het roer staat, bijgestaan door zijn zonen Francesco en Graziano.
60% carricante, 40% cataratto, biologisch, vulkanische bodem, wijngaarden op 700-750 meter hoogte, 2 maanden rijping op fijne lie in 900-litervaten; rijke, aromatische geur, volume, complex, fijne romige ondertoon en kruidigheid, mooi sappig mondgevoel en gedoseerde houtinvloed, gelijkmatige ontwikkeling, evenwichtig, smaakvol, breed inzetbaar, mooie lengte, gastronomische wijn, zeer goede prijs-kwaliteit (13%)
Grapes Unlimited

NIcosia
Wit | 3e, 4e en 5e plaats
3e plaats

Old Vines Sémillon, Kaesler, Barossa Valley, Zuid-Australië 2017
Sémillon, 57 jaar oude wijngaarden; heel licht van kleur, groene appel en limoentonen, mooie sémillon, kruidig en spanning, levendig, ziltig, droge afdronk, eens iets heel anders, verrassend en heel mooi met gerechten, wijn voor de liefhebber
D-Vine

4e plaats

Langenlois Grüner Veltliner, Weingut Hiedler, Niederösterreich, Oostenrijk 2017
Grüner veltliner; duidelijke aroma’s van de druif in geur en smaak, nog wat dicht, levendige aanzet, licht spritzig, hint van anijs, hoge zuren, pikante tonen, intense mineraliteit die ruggengraat geeft, veel lengte, wijn met spirit, heerlijk aan tafel, bijvoorbeeld bij Aziatische gerechten
Heisterkamp Wijnkopers

5e plaats

Cuvée Prestige, Château Ollieux Romanis, Corbières, Frankrijk 2017
50% roussanne, 50% marsanne; foutloze wijn, duidelijke houtinvloed maar passend ingebracht, veel souplesse, hint van marsepein, sappig, wit fruit, evenwichtig, fijn gekruid, gelikt, voorspelbaar maar goed inzetbaar (14,5%)
P. de Bruijn Wijnkopers

Rood – winnaar

Ad Libitum Maturana Tinta, Bodegas Juan Carlos Sancha, Rioja, Spanje 2017
Juan Carlos Sancha verbouwt zijn druiven in Rioja Alta, op 5 hectare in de Najerilla-vallei, de koelste zone van de streek. Als professor oenologie aan de universiteit van La Rioja wijdt hij zich samen met zijn collega Fernando Martinez de Toda aan het herontdekken en verder ontwikkelen van bijna vergeten druivenrassen uit de regio. Het zijn dan ook voornamelijk deze rassen die hij heeft aangeplant: tempranillo blanco, maturana blanca en maturana tinta.
Maturana tinta, oudste druivenras in Rioja, voor het eerst benoemd in 1622, 10 jaar oude wijngaard op 565 meter hoogte, arme kalkbodem, fermentatie in Franse eiken vaten van 500 liter, 11 maanden rijping in nieuwe Franse barriques; jeugdig van kleur, veel paars, aromatische geurwaaier, rijk aan fruit, fris en levendig, mals mondcontact, afgeronde kruidige tonen, mooie ronde goede gerijpte tannine, hout is zeer goed gedoseerd, evenwichtig, soepel, elegante stijl, plezierige wijn met veel lengte, uitstekend van samenstelling (13%)
P. de Bruijn Wijnkopers

Ad Libitum

Rood- 2e plaats

Red Reserva, Vieira de Sousa, Douro, Portugal 2015
Afkomstig van de Quinta da Agua Alta, een oostelijk georiënteerde en daardoor koelere wijngaard.
85% touriga franca, 15% touriga nacional, fermentatie op rvs, enkele maanden rijping in Franse barriques; veel en intens donkere kleur, vrij ingetogen, hout is goed opgenomen, soepele aanzet, zwart fruit, cassis staat duidelijk voorop, goede levendige zuurgraad, homogeen samengesteld, mooie kruidigheid, prachtige wijn voor herfst en winter, in het voorjaar ook mooi indien licht gekoeld, alcohol goed opgenomen, ook in de finale, bij openstaan wordt de inbreng van het hout door het fruit gereduceerd, verrassend elegante Dourowijn (15%)
Tamis Wijnen/Vino Via Wijnen

Vieira rood
Rood | 3e, 4e en 5e plaats
3e plaats

La Source, Yannick Amirault, Saint-Nicolas de Bourgueil, Frankrijk 2016
Cabernet franc; goede kleurintensiteit, nog gesloten geur, licht mestig toontje, prachtige aanzet, frisse hoge zuren, veel spanning, mooi levendig zeer fruitrijk, loepzuiver en transparant, vol energie, licht aardse ondertoon, plezierige, gulle wijn, nog iets te jong, een en al plezier, veelbelovend (13%) Heisterkamp Wijnkopers

4e plaats

Silhouette, Olifantsberg, Western Cape, Zuid-Afrika 2014
85% syrah (40% uit Swartland), 7,5% cabernet sauvignon, 3,5% carignan, 2,5% mourvèdre, 1,5% grenache, goed voor 5 sterren in Platter’s Wine Guide 2017; donker van kleur, vullend, zachte geurwaaier, licht gerookte nuances, donker fruit, fris en fruitig, opvallend elegant, evenwichtig en levendig, mooi op smaak, subtiel, kruidige accenten en donker fruit in de finale, mooie lengte, verrassende wijn (13,5%)
Olifantsberg Family Vineyards, Beesd

5e plaats

Cuvée non filtrée, Domaine du Roucas de Saint-Pierre, Gigondas, Frankrijk 2013
75% grenache, 25% syrah, 40 jaar oude stokken; fraaie donkere kleur, diep, licht broeierige geurwaaier, rijp, breed smaakpalet, mooi fruit, subtiel, vlezig, hint van chocolade, mooie evenwichtige aanzet, fruit omgeven met goede zuren, prettig doordrinkbaar door de fraîcheur, heerlijke gigondas, fraaie maaltijdwijn, veel lengte (14,5%)
Wijnimport J. Bart