De titel van deze proeverij van Wijnimport Bart wekte bij sommige Wine Professional-bezoekers enige verwarring: ‘Gaan we Zeeuwse wijnen proeven?’ Het Zeeuwse karakter werd echter uitsluitend bepaald door het team van restaurant Bottles in Sas van Gent, bekend om zijn bijzondere en zeer uitgebreide wijnkaart, dat twee smakelijke gerechtjes presenteerde op basis van Zeeuwse ingrediënten.
proefnotities Ivo Ivanis
8
Lyserød 0.0%, Copenhagen Sparkling Tea Company, Denemarken
Biologisch gemaakt, samengesteld uit 13 verschillende soorten thee. Lichtroze kleur met een mooie mousse, de geur is aromatisch, lychees en clementine. Schoon en aromatisch van smaak, doet wat denken aan citroenthee, maakt de mond schoon, intens met een zacht bittertje in de afdronk, prettige ervaring
7,5
Hill Pinot Grigio, Nals Margreid, Alto Adige, Italië 2018
Pinot grigio, zeer oude wijnstokken, bodem: klei, leem, zand, 5 maanden rijping sur lie op rvs. Correcte kleur, duidelijk wit fruit, peer en banaan, vol en sappig van smaak, bittertje, pepertje, rond en fris in de nette finale (14%) € 12,75
8-
Punggl Pinot Grigio, Nals Margreid, Alto Adige, Italië 2018
Pinot grigio, 80 jaar oude wijnstokken, bodem: klei, leem, zand, 8 maanden rijping sur lie in grote eiken vaten. Goede kleur, wat strakker qua geur dan de vorige wijn, ziltig, vol en sappig van smaak, pepertje, vettig, goede lengte met frisse citrus in de finale, goed geïntegreerde aroma’s (14%) € 20,75
8-
Sand Lagrein, Nals Margreid, Alto Adige, Italië 2018
Lagrein, zand/kwarts, 7 maanden rijping sur lie in grote eiken vaten. Jonge dieppaarse kleur, licht jammig met veel primair fruit, sappige aanzet, zachte aardse tonen, romig, ronde tannine, frisse zuren, duidelijke houtinbreng, jong met veel lengte, aangename evenwichtige wijn (13,5%)
Wijnimport J. Bart, Zuidoostbeemster, 0299-689111
Gerechten van Bottles
Het team van Bottles presenteerde twee gerechten:
Zeeuwse platte oester
Met crème van gepofte ui, gelei van Zeeuws Duroc-spek en cèpes, jus van Hoogelandse boerenyoghurt uit Grijpskerk en codium uit de Oosterschelde.
Smeuïg en ziltig, rond en fris tegelijk.
Wijn-spijs
Met de Hill Pinot Grigio: goed, alles klopt maar er mist een beetje spanning.
Met de Punggl Pinot Grigio: veel meer spanning en frisheid, de wijn blijft staan evenals het gerecht, beter geslaagde combinatie.
Simmentaler rund uit Westerdorp
Gepekeld en gerookt, radijs, ui en biet als zoetzuur, schorseneer (eigen kweek en lokale kastuinbouw), oude Zeeuwse boerenkaas uit ′s Gravenpolder (1,5 jaar langzaam gerijpt), geschuimd zonder toevoegingen, kruiden uit eigen tuin.
Romig en rijp van smaak, kruidig, fris en ziltig, een lekkere gerecht
Wijn-spijs
Gecombineerd met de Sand Lagrein. De wijn-spijscombinatie is goed, maar de tannine had wat malser mogen zijn vanwege de romigheid van het gerecht.