proefnotities Jan en Kyra van Lissum
Van de ruim 200 wijnproducenten in Galicië is Bodegas Terras Gauda qua oppervlakte en volume de grootste. Het bedrijf is gevestigd in O Rosal, een subregio van Rías Baixas net ten noorden van Portugal, en maakt deel uit van de Grupo Terras Gauda, net als Pittacum (Bierzo), Quinta Sardonia (Valladolid) en Heraclio Alfaro (Rioja). Het eerste oogstjaar van Terras Gauda, 1990, leverde een productie op van 37.000 flessen. Momenteel beschikt het bedrijf over 160 hectare aan wijngaarden, waarvan 90 hectare rondom de winery en 70 in pacht. De jaarproductie beslaat 1,5 miljoen flessen en er wordt geëxporteerd naar meer dan 50 landen. De wijngaarden liggen op een hoogte van tussen de 50 en 150 meter, nabij de monding van de rivier de Miño. Het klimaat in deze groene, heuvelachtige streek is vrij koel, met een sterke invloed van de oceaanwind en veel neerslag. De gemiddelde jaartemperatuur ligt op 15 graden en vorst komt er nauwelijks voor. De bodem wordt gedomineerd door leisteen en graniet. De aanplant bestaat louter uit witte druivenrassen: albariño (65%), caíño blanco (24%), loureiro (10%) en treixadura (1%).
Mar Dopazo (Area Manager Terras Gauda) en Isabelle Chow (Hoofdsommelier RIJKS®)
Proefnotities Terras Gaudas
8-
Albariño Abadia de San Campo, Bodegas Terras Gauda, Rías Biaxas, Spanje 2022
Albariño, fermentatie op rvs; smakelijk, finesse, mooie zuren, directe en schone stijl, balans, goede textuur, prima prijs-kwaliteitverhouding € 17,50
8
O Rosal Blanco, Bodegas Terras Gauda, Rías Biaxas, Spanje 2022
70% albariño, 23% caiño blanco, 7% loureiro, fermentatie op rvs; mooie balans, sappig, heerlijk fruit, goede zuren, fris, goede lengte (12%) € 19,95
8,5
O Rosal Etiqueta Negra, Bodegas Terras Gauda, Rías Biaxas, Spanje 2021
70% albariño, 22% caiño blanco, 8% loureiro, fermentatie en 6 maanden rijping sur lie in nieuwe Franse barriques; wat toegeplooid, balans, mooi van smaak, fijn fruit, goede bitters, krachtig, verrassend, wijn met potentieel (13%) Ca. € 38,00
De familie Vietti houdt zich al sinds begin 19e eeuw bezig met druiventeelt. Mario Vietti was in 1919 de eerste die onder eigen naam wijnen op de markt bracht, zijn schoonzoon Alfredo Currado schroefde de kwaliteit vanaf 1952 verder op door de beste percelen apart te vinifiëren; de Bourgondische Côte d’Or zag hij daarbij als voorbeeld. Een generatie verder liet Luca Currado zich inspireren door werkstages bij onder meer Opus One en Mouton-Rothschild om traditie en vernieuwing te combineren. Vietti beschikt momenteel over 35 hectare aan wijngaarden, die op duurzame wijze worden bewerkt.
Sinds 1974 krijgt een selectie wijnen van Vietti (sinds 1988 alleen nog de Barolo Riserva Villero) jaarlijks een speciaal ontworpen, origineel kunstwerk op het etiket. De eerste honderd labels worden bovendien door de artiest zelf gesigneerd.
Urs Vetter, Commercial Director Vietti
Proefnotities Vietti
8-
Vietti, Roero Arneis, Italië 2022
Arneis, 25 jaar oude stokken, fermentatie en enkele maanden rijping sur lie op rvs; smaakvol, aromatisch, breed, vullend, schoon, verrassend € 24,95
8+
Derthona Timorasso, Vietti, Colli Tortonesi, Italië 2020
Timorasso, fermentatie op rvs en in eiken foeders, enkele maanden rijping sur lie op rvs; smaakvol, aromatisch, breed, vullend, wijn met inhoud en lengte Ca. € 40,00
8
Tre Vigne, Vietti, Barbera d’Alba, Italië 2020
Barbera, fermentatie op rvs, 16 maanden rijping in barrique en 2 maanden op rvs; herkenbare aroma’s van de druif, goede tannine, weeïg en smeuïg smaakpalet, verleidelijke barbera € 25,95
9-
La Crena, Vietti, Barbera d’Asti, Italië 2020
Barbera, 30-65 jaar oude wijnstokken met zuidelijke oriëntatie en bodem van klei, leem en wat kalk, fermentatie op rvs, malolactisch in barriques (30%) nieuw en rijping in grote eiken vaten gevolgd door 2 maanden rvs; fraaie geur, mooie tannine, vullend, aromatisch, prachtige balans, bite en lengte, grootse barbera Ca. € 50,00
8,5
Perbacco, Vietti, Langhe Nebbiolo, Italië 20202
Nebbiolo, grotendeels afkomstig van barolo-wijngaarden in Castiglione Falletto, 18-21 dagen fermentatie, 10 maanden barriquerijping, 16 maanden in 3000-litervaten van Slavonisch eiken, gevolgd door enkele maanden op rvs; veel finesse, balans, zuren, rijp fruit, mooi van samenstelling, aangename nebbiolo € 25,95
9-
Castiglione, Vietti, Barolo, Italië 2018
Nebbiolo, 18 dagen fermentatie op rvs, malolactische fermentatie en 24 maanden rijping in Franse barriques en grote vaten van Slavonisch eiken, gevolgd door 8 maanden rvs; elegante kleur, subtiel en geschakeerd in geur en smaak, prima tannine, mooi ontwikkeld, veel lengte € 70,00
Heike en Gernot Heinrich
Samenwerking staat in alle opzichten centraal bij Weingut Heinrich. Samenwerken met collega’s: Heinrich is aangesloten bij Pannobile en was in 2006 een van de oprichters van Respekt, een associatie van wijnmakers voor wie biodynamie en biodiversiteit essentieel zijn. De basis ligt bij samenwerken met de natuur. Terroir, seizoen, natuurlijk ecosysteem, en veelal autochtone druiven die op hun meest ideale loacties groeien. Sinds Gernot Heinrich en zijn vrouw Heike in 1985 het familiewijngoed overnamen, hebben ze de stappen naar biologische en vervolgens biodynamische teelt gezet. In de wijngaard wordt alles met de hand gedaan. Bij de vinificatie geldt een hands-off aanpak. Spontane gisting met wilde gisten, lange maceratie (sinds enige tijd ook bij de witte natuur/orange-wijnen onder het label Freyheit), gebruik van de zwaartekracht, en vrijwel uitsluitend gebruikte eiken vaten. Het wijnhuis ligt in Neusiedlersee, in het noorden van Burgenland. Er heerst een landklimaat met veel zon en een milde herfst. Het meer tempert de temperaturen iets. De bodem bestaat uit leisteen en kalksteen. De gebruikte druivenrassen zijn blaufränkisch, neuburger, grauburgunder, roter traminer, weissburgunder, chardonnay, zweigelt, st. laurent en pinot noir.
Proefnotities Weingut Heinrich
8
Chardonnay Leithaberg DAC, Weingut Heinrich, Burgenland, Oostenrijk 2021
Chardonnay, biodynamisch, bodem van leisteen en kalksteen, 13 maanden rijping in eiken fusten; smaakvolle chardonnay met inhoud, spanning en lengte, duidelijk mineralig € 23,95
8-
Naked Red, Weingut Heinrich, Burgenland, Oostenrijk 2018
Blaufränkisch, st laurent, zweigelt, biodynamisch; eerlijk, sappig, fruitrijk, goede balans, prima prijs-kwaliteitverhouding (12,5%) € 13,95
8
Zweigelt, Weingut Heinrich, Burgenland, Oostenrijk 2018
Zweigelt, biodynamisch, lichter bodemtype, fermentatie op rvs, 31 maanden rijping in 2 jaar oude 500-litervaten en oude gistingskuipen; fraaie zweigelt, balans, fruitig, goede zuren en lengte, plezierige doordrinkwijn, breed inzetbaar (12%) € 18,95
8+
Blaufränkisch, Weingut Heinrich, Burgenland, Oostenrijk 2018
Blaufränkisch, biodynamisch, fermentatie op rvs, 30 maanden rijping in 2 jaar oude 500-litervaten en oude gistingskuipen; versmolten, rijk, goede tannine, zacht, knap gemaakte blaufränkisch, elegant en aangenaam (12%) € 18,95
8,5
Blaufränkisch Leithaberg DAC, Weingut Heinrich, Burgenland, Oostenrijk 2018
Blaufränkisch, biodynamisch, fermentatie in grote eiken gistingskuipen, 38 maanden rijping in amforen en gebruikte 500-litervaten; zacht, rond, aromatisch in geur en smaak, mooi gerijpt fruit, sappig, prettige tannine, mooie mineraliteit, goede balans en lengte (13%) € 32,00
Ook geproefd
Fred Loimer
Weingut Loimer, Kamptal
8-
Grüner Veltliner, Weingut Loimer, Kamptal, Oostenrijk 2022
Grüner veltliner, biodynamisch; zuiver, directe stijl, goede zuren, fris en correct, goed inzetbaar € 15,50
8+
Langenloiser Grüner Veltliner, Weingut Loimer, Kamptal, Oostenrijk 2021
Grüner veltliner, biodynamisch, 12 uur koude maceratie, fermentatie in grote eiken vaten (70%) en rvs (30%), 5 maanden rijping sur lie op rvs; breder van opzet, hoge zuren, mooi bittertje, evenwichtig en schoon € 21,50
9-
Langenlois Ried Käferberg 1e Lage Grüner Veltliner, Weingut Loimer, Kamptal, Oostenrijk 2019
Grüner veltliner, 12 uur koude maceratie, fermentatie in grote eiken vaten, 10 maanden rijping sur lie in grote eiken vaten; aromatisch, diepgang, goede mineralen, vullend, gastronomische wijn, prachtig samengesteld, met veel lengte € 51,00
Overige producenten
8
Terre de Gneiss, Domaine Le Fay d’Homme, Muscadet Sèvre et Maine, Frankrijk 2019
Melon de bourgogne, 1 ha grote wijngaard uit 1954, 21 dagen fermentatie op rvs, malolactische gisting en 6 maanden rijping sur lie in betonnen eieren; heel schoon, vullend, goede balans, niet te expressief, aangename wijn € 32,00
8,5
L’O de la Vie Syrah, Domaine Anne Gros & Jean Paul Tollot, Minervois, Frankrijk 2021
Syrah, 2 ha grote wijngaard met 8 jaar oude stokken, klei-kalksteenbodem, fermentatie op rvs, 12 maanden rijping, 50% op rvs, 50% in gebruikte barriques; evenwichtig en aangenaam, sappig, mooi smaakpalet, wijn met inhoud, knap samengesteld Ca. € 23,00
8,5
Badia a Coltibuono, Chianti Classico, Italië 2020
Sangiovese, canaiolo, colorino, klei-kalksteenbodem, 3 weken maceratie met regelmatig onderdompelen, 12 maanden rijping in grote vaten (15 tot 25 hl) van Frans en Oostenrijks eikenhout; evenwichtige wijn met finesse en schakering, mooie tannine, heerlijk smaakpalet, uitstekende lengte (13,5%) € 19,95
Florent Baumard
Domaine des Baumard, Loire
8+
Clos Saint Yves, Domaine des Baumard, Savennières, Frankrijk 2019
Chenin blanc, helling met vulkanisch gesteente, m.n. leisteen en zandsteen; zuiver, elegant, mooie invloed mineralen, energierijk, smaakvol, potentieel, lengte, aangenaam palet € 30,00
8,5
Clos du Papillon, Domaine des Baumard, Savennières, Frankrijk 2018
Chenin blanc, beroemde, vlindervormige wijngaard; nog wat gesloten, finesse alom, mooi ontwikkelde wijn met reliëf en lengte € 46,00
Wijngaarden van Beaucastel
Château de Beaucastel, Rhône
8,5
Coudoulet de Beaucastel, Château de Beaucastel, Côtes du Rhône, Frankrijk 2021
30% bourboulenc, 30% marsanne, 30% viognier, 10% clairette, 3 ha grote wijngaard, bodem van zandsteen en ronde keien, fermentatie en 8 maanden rijping deels op rvs, deels in barriques; sappig, evenwichtig, rijp fruit, goede zuren, veel lengte, mooi van samenstelling, complexe wijn met uitstekende gastronomische mogelijkheden € 42,00
8,5
Coudoulet de Beaucastel, Château de Beaucastel, Côtes du Rhône, Frankrijk 2020
40% grenache, 30% mourvèdre, 20% syrah, 10% cinsault, 30 ha grote wijngaard, fermentatie op beton, 6 maanden rijping in eiken foeders; evenwichtige geur en smaak, fijn en elegant, goede schakering en lengte € 31,50
Résidence Wijnen, Roelofarendsveen, 071-5683300