De wijnen van Pierre Ache zijn altijd het proeven waard. Fruitig, elegant en doordrinkbaar, maar nooit doorsnee.
proefnotities Ivo Ivanis, Jan en Kyra van Lissum
Peter Hekers, alias Pierre Ache, selecteert altijd wijnen met net iets meer dan alleen drinkplezier: karakter, herkenbare druiven en herkomst, pure aroma’s. Je proeft dat ze met visie, precisie en respect voor druif, bodem, streek en natuur gemaakt zijn. Het maakt de wijnen interessant voor de echte liefhebber én voor de sommelier die verder kijkt dan de bekende weg. We proefden een aantal mooie voorbeelden, tijdens Vini Bio en tijdens Wine Professional, waarbij chef Takis Panagakis van restaurant Elea in Rijswijk (Proefschrift 8,2 – prijscategorie tot € 75) zorgde voor een passende culinaire omlijsting.
Pierre Ache Wijnen, Maastricht, 06-28279927
Proefnotities Slovenië
7,5
Zelèn, Pasji Rep, Vipava Valley, Slovenië 2017
Zelèn; licht van kleur, kruidig, nootmuskaat, foelie, mineraliteit, de smaak is aromatisch, muskaatachtig, Oosterse kruiden, zoetje, lengte en veel body, gastronomisch, de wijn vraagt om eten (11,5%) € 14,50
8,5
Rebula, Slavcek, Vipava Valley, Slovenië 2013
Rebula, orange wine; heel fruitig, goede zuren, levendig, hint van pruimen en veel wit fruit, evenwichtig, finesse, grip en bite, echte orange wijn met mooi sappig mondcontact, goed ontwikkeld
Proefnotities Frankrijk
8-
Les Côtes, Maison Yves Duport, Bugey, Frankrijk 2017
Chardonnay, biodynamisch; heel bijzondere aroma’s, crèmig, vulling, structuur, balans, verrassende kruidigheid, floraal, lengte (12,5%) € 15,50
8-
Cuvée les Vertinières, Domaine Régnier-David, Saumur, Frankrijk 2015
Chenin blanc; goede kleur, venkel, wit fruit, appel en mineraliteit, ronde en sappige aanzet, sinaasappelschil, lengte en frisheid, mooie wijn € 15,50
8
A l’Etat Pur, Maison Nicolas Morin, Bourgogne, Frankrijk 2015
Pinot noir; fijn, elegant, fruitig, goede spanning, licht pepertje, loepzuiver, goede lengte
9-
Domaine Roche-Audran, Côtes du Rhône Villages Visan, Frankrijk 2016
60% grenache, 40% syrah, 60 jaar oude stokken, 6 maanden rijping in cementen vaten; jonge, paarsrode kleur, pure fruitige geur, peper en veel zwart fruit, rond en sappig, elegant en plezierig met veel lengte, zeer goede wijn € 14,50
9-
Chenin Blanc, Clau de Nell, Val de Loire, Frankrijk 2016
Chenin blanc, 12 maanden hout; rijp, aromatisch, sappige aanzet, wit rijp fruit, goede balans, levendig door frisse zuren, veel lengte, wijn met karakter
8-
Cabernet Franc, Clau de Nell, Anjou, Frankrijk 2016
Cabernet franc, 40 jaar oude stokken, biodynamisch, 18 maanden rijping sur lie in 5 jaar oude Bourgognevaten; jonge kleur, zwart en rood fruit, rond en sappig, duidelijke cabernet franc-aroma’s, jong met veel potentieel, goede lengte, ronde tannine, sappige en ronde finale € 32,50
7,5
Aléofane, Natacha Chave, Crozes-Hermitage, Frankrijk 2016
Syrah, biologisch; veel kleur, romig, aardse tonen, peper, rond, pure syrahsmaak met veel lengte en sappigheid € 21,50
9-
Aléofane, Natacha Chave, Crozes-Hermitage, Frankrijk 2015
Syrah; goede spanning en balans, mooi fruit, fijne kruidigheid, finesse, soepel en slank, lengte € 21,50
Proefnotities Italië
8-
Boccadirosa, Luretta, Colli Piacentini, Italië 2017
Malvasia aromatica di Candia, biodynamisch; veel kleur, aromatisch en bloemig, lichte muskaat- en sinaasappeltoets, smaak is vol en sappig, lychees en tropisch fruit, ronde en romige finale € 16,50
Gerecht van Takis Panagakis (restaurant Elea)
Noordzeekrab en ganzenlever, groene appel, druivenscheuten, jalapeño
Vol van smaak, kruidig met een oosterse toets, frisheid door de citrus. Wijn-spijscombinatie is uitstekend, balans tussen gerecht en wijn is op een zeer hoog niveau, wijn en gerecht vormen een prachtige eenheid.
8+
Carabas, Luretta, Colli Piacentini, Italië 2007
Barbera; licht mestig, sappige aanzet, goed versmolten, kruidig, mooie fraîcheur, slanke stijl, grafiettoets, goede spanning en zuren € 18,95
8,5
Pantera, Luretta, IGP Emilia, Italië 2016
Barbera, bonarda, cabernet sauvignon, biodynamisch, 9 maanden rijping op Frans hout (50% nieuw); goede kleur, frisse fruitige geur, kersen en bramen met een lichte bloemige toets, frisse aanzet, toegankelijk, elegant en mineralig met goede lengte en ronde tannine, pure, eerlijke wijn
Gerecht van Takis Panagakis (restaurant Elea)
Ossenstaart, lahanodolama, crosne, flower sprout, schorseneer
Smeuïg met hoog smaakgehalte, fris met een vegetale toets. Zeer goede wijn-spijscombinatie, het fruit van de wijn pakt de groene tonen van het gerecht zeer goed op.
9
Granato, Elisabetta Foradori, IGP Vigneti delle Dolomiti, Italië 2015
Teroldego; fraaie kleur en geur, mooi zoetje, goede materie, goede tannine, lichte impressie van chocolade en mokka, frisse stijl, passende zuren en zeer veel intense mineralen, lengte, prachtige wijn