gallo1aProefschrift sprak tijdens Wine Professional met een van de 5500 employees van het grootste wijn- en wijnimportbedrijf ter wereld. – Louis Janssen, proefnotities Ivo Ivanis

De Regional Sales Manager voor Frankrijk en de Benelux, Fransman Edouard Baijot, is tevreden met zijn baan. ‘Je weet voor wie je werkt. Gallo is een zeer bekende naam in de wijn. We hebben vrijwel overal een flinke positie opgebouwd en zoeken steeds verdere uitdagingen. Sinds enige tijd werken we tot onze grote tevredenheid samen met Walraven Sax.’ Tientallen mensen bezochten zijn masterclass in de speciaal daarvoor gecreëerde ruimte net buiten de beursentree van Wine Professional. Na afloop spraken we met hem en proefden we enkele wijnen opnieuw.

Gallo is een enorme wijnproducent. Alleen al met het label Barefoot is het bedrijf goed voor 22% van de Amerikaanse wijnverkoop. ‘Toch komt er ieder jaar, of om het jaar, iemand van de familie in Nederland. Ze blijven nieuwsgierig.’ Nieuw in ons land is de Gallo Signature Series, een aantal wijnen dat door Gina Gallo is gemaakt. Zo is er de Russian River Valley Chardonnay 2012 uit Sonoma County, gemaakt op het familiebezit Laguna Ranch Vineyard. ‘Nee, de stijl blijft onveranderd. Ook als we een bedrijf overnemen, veranderen we nauwelijks iets. We gaan altijd uit van de lokale mogelijkheden die het terroir en het klimaat bieden. Ze zoekt daarnaast wel een fijne ronding in deze Series, zodat een wijn klaar is om te schenken.’

Gina Gallo

Gina Gallo

Baijot vertelt naar aanleiding van de tweede wijn, de Santa Lucia Highlands Pinot Noir 2013 van het familiedomein Olson Ranch, dat er niet zoiets is als een Amerikaanse wijnstijl. In ons land denken namelijk nog steeds veel mensen dat die algemeen bestaat. ‘Californië is natuurlijk verdeeld in allerlei regio’s. Dat is op z’n Europees gebaseerd op klimaat en bodemsamenstelling. Elke herkomst heeft daarom een heel eigen stijl.’
De laatste wijn die we proeven uit de Series van Gina Gallo, de Napa Valley Cabernet Sauvignon (met 3% petit verdot) uit 2012, komt grotendeels van het William Hill Estate in zuidelijk Napa. Een geringe 13% van de druiven komt uit Sonoma County, van het domein Monte Rosso Vineyard. ‘Haar rode wijnen zijn altijd zacht, want ze houdt de tannines in toom. Ook de rode wijnen in deze Series moeten van haar klaar zijn om te drinken.‘

7,5      McMurray Pinot Gris, E & J Gallo, Russian River Valley, Californië 2013
Goede kleur, perzik,appel,gist, aromatische geur, ronde smaak, honing, goede zuren en mooie lengte (14,6%)

8+       Signature Series Chardonnay, E & J Gallo, Russian River Valley, Californië 2012
Mooie kleur, frisse chardonnay-aroma’s, zachte notige toets, mineralig, smaak is typisch van een Californische chardonnay, duidelijke houtinvloed, noten, vanille, fris zuur en goede lengte, jong met veel potentieel, gastronomische wijn (14,2%)

8          McMurray Pinot Noir, E & J Gallo, Russian River Valley, Californië 2013
Goede kleur voor pinot, zachte vanille, kers en framboos, licht kruidig, smaak is sappig met veel fruit en lengte, goede houtinbreng, elegante en toegankelijke pinot, mist een beetje complexiteit (14,2%)

8,5      Signature Series Pinot Noir, E & J Gallo, Santa Lucia Highlands, Californië 2013
Jonge paarse kleur, kersen, frambozen, viooltjes en tabak, rond, sappig met iets zoetig fruit, volle ronde tannines en frisse zuren, meer structuur en elegantie en complexiteit dan de vorige wijn (14,7%)

7,5      Rancho Zabaco Heritage Zinfandel, E & J Gallo, Sonoma, Californië 2013
Zeer jonge paarsrode kleur, zwart fruit, pruimen, peper en vijgen, rond en sappige zinfandel, fris zuur, veel fruit, krenten en rozijnen, vanille, ronde tannines, goede lengte, elegante zin met veel body (14,8%)

7,5      Louis M Martin Cabernet Sauvignon, E & J Gallo, Sonoma County, Californië 2013
Veel kleur, jong rood paars, jonge neus, zwart fruit, veel primair fruit, zachte kruidige tonen, ronde aanzet, vanille, mokka, cassis, ronde tannines, fris zuur, iets te veel hout op dit moment, toegankelijk (13,9%)

8          Louis M Martin Cabernet Sauvignon, E & J Gallo, Napa Valley, Californië 2012
Paars rood, veel kleur, jong, cassis, tabak, zwart fruit, kruidig, goede houtondersteuning, sappig cassisfruit, vanille, chocolade, ronde tannines en goede zuren met goede lengte, mooie cabernet (14,4%)

gallo2a8+       Signature Series Cabernet Sauvignon, E & J Gallo, Napa Valley, Californië 2012
Diep rood, veel kleur, meer klassieke neus, zwart fruit, veel sap, vanille, frisse zuren, likoreus, bittere chocolade, goede lengte, iets zoetig in de finale, typische californische cabernet, iets te veel hout op dit moment, heeft tijd nodig (14,9%)

Walraven Sax, Breda 076-5256480