azerbeidzjan

Het team van Aspi Winery tijdens Wine Professional

Een leuke bijkomstigheid in de wijnwereld is dat je kennis maakt met mensen uit de hele wereld en zo op de hoogte raakt van hun opvattingen over cultuur, filosofie en in dit geval de vinificatie van wijnen. Je komt iedereen tegen. Onlangs nog een grote wijnproducent uit Azerbeidzjan. Een ontmoeting met de wijnmensen en een proeverij van hun wijnen vragen een open mind en een grote nieuwsgierigheid van ons, de Westerse professionals en consumenten, gewend als wij zijn aan de smaken uit Europese landen en de overzeese, moderne wijnwerelden. – Louis Janssen

Wijnen uit Azerbeidzjan proeven, het was mogelijk op Wine Professional 2016. Sinds enkele jaren wordt ginds gewerkt aan een opvallend en veelbelovend project, de Aspi Winery in het noordoosten van het land op ruim honderd kilometer van de Kaspische Zee. Preciezer: op de hellingen van de Kaukasus in het Gabala District. Wellicht gaat er nu ergens een belletje af, want de wijnbouw begon inderdaad ooit op de Kaukasus, intussen bijna achtduizend jaren geleden. Wat er exact gebeurde, weet niemand precies, maar het verhaal van een oud vrouwtje dat haar speeksel gebruikte om een gistingsproces op gang te brengen, is nog steeds een populaire verklaring. Het Gabala District is een van de weinige plekken waar wijnbouw mogelijk is, want het overgrote deel van het land bestaat uit grijze en bruine woestijn-, steppe- en zoutbodems.

aspi1De Aspi Winery bestaat pas sinds 2007 en is een van de projecten in het land die met privaat geld zijn gefinancierd. Het is meteen maar een enorm bedrijf geworden. Op ruim 320 hectaren zijn stokken aangeplant, met vooral uit Italië geïmporteerde stekken van (deels) internationale rassen als aleatico, alicante bouschet, cabernet sauvignon, merlot, chardonnay, syrah, marselan, moscato, petit verdot, riesling, traminer, grenache, verdejo en viognier. Ongeveer 30% is nu bestemd voor de productie van wijn, de rest voor een cognacachtig distillaat en vooral consumptie. De jaarlijkse productie ligt op ongeveer 1 miljoen flessen. Men biedt werk aan 220 personen en is zo een van de grootste werkgevers in de regio. De wijngaarden liggen op 40 kilometer westelijk van de stad Gabala, in de Savalan Valley – het woord Savalan staat prominent als herkomst op het etiket. De druiven groeien hier op 400 meter boven zeeniveau in een bodem van kalksteen en richting het dal met een toenemend gehalte aan klei.

Italiaanse adviseurs
Niet alleen de meeste stekken komen uit Italië, ook de wijnmakers en adviseurs. Eerder bodemonderzoek wees al uit dat er grote mogelijkheden bestonden om de oude, grotendeels verdwenen wijnbouw te herintroduceren. En sinds enkele jaren beschikt men over een van de modernste laboratoria ter wereld. De druiven zijn handgeplukt en na vinificatie verdwijnt een deel van de wijn naar de vatenkelder. Men gebruikt toegevoegde gisten. De verantwoordelijke oenologen zijn Daniel Andrea en Eliza Vagnoni. Hun primaire doel is om uiteindelijk wijnen te produceren die de gewoontes en gebruiken van de regio respecteren en voldoen aan de eisen van de internationale wijnmarkt. In eerste instantie werden de wijnen vooral naar Rusland geëxporteerd, nu ook naar Zweden, Italië en Nederland.

Die export naar Nederland verloopt via de firma Your Winery. Op Wine Professional maakten veel bezoekers voor het eerst kennis met de wijnen van Aspi. Wij proefden het hele aanbod opnieuw door in aanwezigheid van enkele mensen uit Azerbeidzjan en hun Nederlandse vertegenwoordiging. Samenvattend: het zijn wijnen met een vrij internationale, heel toegankelijke stijl en een consumentenprijs van 12 tot 24 euro.
In het kort de aangeboden wijnen.

7 Viognier, Aspi Winery, Savalan, Azerbeidzjan 2014
Openstaande en exotische aroma’s, wat a-typische viognier, Europees, middellang, correct glas.

7+       Chardonnay, Aspi Winery, Savalan, Azerbeidzjan 2014
Moderne open stijl, geurig, levendig en sappig, ietsje exotische basis, restbittertje.

7-        Riesling, Aspi Winery, Savalan, Azerbeidzjan 2014
Hechte aroma’s, ietsje stalig, aardig glas met nog gering smaakgehalte.

7,5      Traminer, Aspi Winery, Savalan, Azerbeidzjan 2013
Direct aromatisch, licht stuivend, ruim tropisch met mango, voldoende grip, vulling en zuur, aangenaam en gastronomisch.

7+       Merlot, Aspi Winery, Savalan, Azerbeidzjan 2011
Ontwikkelde kleur, hout en pruim, nootachtig, kruiden, voldoende sap en vulling, correct en toegankelijk, leuke merlot.

syrah17          Syrah, Aspi Winery, Savalan, Azerbeidzjan 2011
West-Europese aroma’s van syrah, schoon en zuiver, toegankelijk en in een zachte stijl.

7+       Cabernet Sauvignon, Aspi Winery, Savalan, Azerbeidzjan 2011
Type ripasso, diepe tint, drop, aanzet zacht en open, tweede fles presenteert zich beter, is levendiger en aantrekkelijker.

8+       Limited Release, Aspi Winery, Savalan, Azerbeidzjan 2012
Alicante bouschet 33%, grenache 33%, syrah 33%, zwoel aromatisch met vanille en kruiden, 12 maanden Frans eiken, levendigheid voldoende, lengte, leuke wijn.

7,5      Merlot Dessert, Aspi Winery, Savalan, Azerbeidzjan 2010
‘Vergeten’ perceel van 20 ha., 3 dagen sneeuw en vorst liggen hieraan ten grondslag, 75 gram restsuiker, frisse aanzet, rijpe rode vruchten, hout, middellang, verrassing aan tafel.

Your Winery