Erwin Sabathi

Erwin Sabathi

Terroir is ook een persoonlijke opvatting van een wijnboer. Erwin Sabathi maakt daar geen geheim van. Zijn interpretatie en verantwoording ervan zijn het fundament van de bedrijfsfilosofie.
tekst Louis Janssen, proefnotities Jan van Lissum

Sinds zijn aantreden in 1992 als eindverantwoordelijke op het 51 ha grote familiedomein is er het een en ander veranderd. Nog steeds ademt men traditie en vasthoudendheid, en dat is goed, maar in de bedrijfsvoering zijn ook belangrijke vernieuwingen aangebracht. Zo werken ze sinds 2016 aan de omzetting naar een volledig gecertificeerd biologisch domein.
Ried Pössnitzberg

Ried Pössnitzberg

Filosofie

Sabathi’s wijnmakersfilosofie staat als een huis. De volgende principes spelen een rol bij de totstandkoming van zijn wijnen. Wijn is het resultaat van een natuurlijk proces. Druiven pluk je met de hand, met een zeer kritische selecte. Elke bewerking van de wijngaarden alleen volgens biologische richtlijnen. Voor de vinificatie gebruik je de natuurlijke gistculturen uit de gaard en van de druiven zelf, de kelder en de vaten, terwijl die spontaan moet starten. Door zo te werken breng je de precieze aroma’s en andere terroirkenmerken van elk afzonderlijk perceel maximaal in de wijn over.

Druiven en topwijngaarden

Ze verwerken hier in Südsteiermark alleen eigen druiven en etiketteren sinds 2018 onder de DAC Südsteiermark. Die druiven zijn sauvignon blanc, chardonnay, gelber muskateller, welschriesling, grauburgunder en weissburgunder. De belangrijkste chardonnays komen van de STK (Steierische Terroir & Klassikweingüter) Ried Saffran. Sauvignon blanc uit de Grosse STK Ried Pössnitzberg en de Erste STK Ried Poharnig. Gelber muskateller uit de Erste Ried Krepskogel, weissburgunder en grauburgunder uit de Erste STK Jägerberg.

Heisterkamp Wijnkopers, Ootmarsum

Ried Poharnig

Ried Poharnig

Proefnotities

9

Ried Poharnig Erste STK Sauvignon Blanc, Erwin Sabathi, Südsteiermark DAC, Oostenrijk 2017
Sauvignon blanc, bodem van zandsteen, 6-12 maanden rijping in grote eiken vaten; dichte geur, ontstijgt sauvignon blanc-niveau, veel sap, mooie zoet-zuurbalans, vettig maar ook ziltig, associaties van o.a. abrikoos en konfituur, aromatisch, puur van smaak, zeer verfijnd, ragfijne zuren, speelse spanning, lichte kruidige tonen, prachtige wijn met diepgang, veel lengte, wellicht een van de beste sauvignonproducenten uit Centraal Europa (13%) € 31,50 (13%)

8+

Ried Pössnitzberg Grosse STK Chardonnay Alte Reben, Erwin Sabathi, Südsteiermark, Oostenrijk 2015
Chardonnay, 18 maanden rijping in kleine eiken vaten; duidelijk chardonnay, houtaroma’s in geur en smaak, mooi gedoseerd, goede balans, chardonnay met spanning, levendig, heerlijk, goede lengte (13,5%)

8,5

Ried Pössnitzberg Grosse STK Sauvignon Blanc Alte Reben, Erwin Sabathi, Südsteiermark, Oostenrijk 2015
Sauvignon blanc; hint van honing, aromatisch, crispy, heel verfrissend, ragfijne zuren, verteerbaar, schitterende wijn, veel lengte (13,5%)

8,5

Ried Krepskogel Erste STK Gelber Muskateller, Weingut Erwin Sabathi, Südsteiermark DAC, Oostenrijk 2017
Gelber muskateller; uitgesproken geurwaaier, prachtige fruittonen, hint van champignons, heel fijn gedoseerd, perfecte balans en lengte, bijzonder aangenaam (12,5%)