Na drie spannende voorronden hebben zes restaurants een finaleplaats bereikt in de eerste editie van het Grand Concours Bollinger, georganiseerd door The Wine & Food Association. In een reeks van zes artikelen lichten we telkens een restaurant uit. Deze keer Taiko in Amsterdam.
tekst Jan van Lissum

Hugo Engels

Hugo Engels

Losse sfeer en een modern Aziatische keuken bij Taiko (Proefschrift 8,3 – prijscategorie tot € 100). Schilo van Coevorden heeft een duidelijke eigen stijl en wijkt daar geen centimeter van af. Geraffineerde en verrassende gerechten zet hij zijn gasten voor. Precisie en uiterste verfijning zijn twee andere kenmerken van zijn stijl. Zowel visueel, aromatisch als qua smaak zijn z’n gerechten voltreffers. Zijn keuken is complex met elegante en fijne nuances. Dat maakt het eten tot een feestje. Ook de hoge verteerbaarheid van de gerechten is een opvallend kenmerk. En voor veel mensen wellicht het belangrijkst: het smaakt allemaal gewoon erg lekker. In de menu’s zit een duidelijk herkenbare en prima smaakopbouw. Schilo’s rechterhand Hugo Engels blijkt tijdens deze competitie een uitstekend vertolker van de stijl en filosofie van Schilo. Uit de wijnkaart spreekt kennis van zaken. Vrijwel elk belangrijk gebied is vertegenwoordigd. Daarnaast kun je hier uit een geweldige reeks sake’s je favoriete kiezen. De wijn-spijscombinaties zijn in orde. De nieuwe sommelier Kim Reisig heeft een sterke persoonlijkheid en is een veelbelovende aanwinst voor de zaak. Service is hier met gepaste afstand, doch vriendelijk en zeer attent. Qua prijsstelling zit je hier aan de hogere kant.

logo Bollinger
Chef: Hugo Engels
Sommelier: Kim Reisig

Combinatie 1

Champagne Bollinger Brut Rosé
Voorgerecht: Kombu aged langoustine, kumqats, pickled daikon en umeboshi ponzu

Combinatie 2

Champagne Bollinger La Grande Année 2008
Hoofdgerecht: Wagyu Hida/ osetra kaviaar

Finale op 14 oktober

De grote finale vindt plaats op maandag 14 oktober tijdens Gastronomie in de RAI Amsterdam. De huldiging volgt aan het eind van de beursdag. Per categorie (voorgerecht / hoofdgerecht) wordt een prijs uitgeloofd ter waarde van 2.500 euro. Bovendien is er een hoofdprijs ter waarde van 5.000 euro voor het team dat met beide combinaties het beste presteert. De overall prijswinnaar presenteert de winnende combinaties in Aÿ bij Champagne Bollinger en tijdens een speciale masterclass Champagne Bollinger op Wine Professional 2020 (RAI Amsterdam, 13-15 januari).

Kombu aged langoustine

Kombu aged langoustine