Deze eigenzinnige wijnproducent is wars van moderne technologie, bezit de biologische certificeringseisen, maar heeft daarnaast zijn eigen werkwijzen en opvattingen.
tekst Marga van Winsen, proefnotities Jan van Lissum

St Julien en St Alban

Saint-Julien en Saint-Alban, Côtes du Rhône

Voormalig nucleaire ingenieur Eric Texier raakt in de ban van wijn door een oude garde wijnproducenten uit de Rhône en Bourgogne. Noël Verset attendeert hem op verwaarloosde doch potentierijke percelen in Brézème, een 29 hectare groot wijngebied nabij Livron op de linkeroever van de Rhône. Enkele jaren later breidt Eric zijn arsenaal aan de rechteroever uit en beschikt daarmee over de oerrassen van de Rhône (sérine en roussette van 60-90 jaar oud) en twee fantastische terroirs (graniet en kalksteenrijk).

Wars van moderne technieken

Met marginale interventie in wijngaard en –kelder streeft hij naar pure, uitgebalanceerde wijnen waarin druif, terroir en oogstjaar zich optimaal laten gelden. Marginaal, doch wel gecontroleerd! Hij verfoeit ieder vergelijk tussen zijn wijnen en de vins naturels. Eric vertrouwt op oude gebruiken en de natuur zelf, en is wars van moderne kloon- en keldertechnieken. Menselijke interventie werkt verstorend en moderne technieken hebben geresulteerd in een universele smaak. Ook voor een antwoord op de klimaatveranderingen moeten we bij de natuur zelf zijn. Met vermenigvuldiging middels zaadwinning van de oerstok (in het lab) en ‘sélection massale’ (in het veld) kunnen hedendaagse problemen in de wijnbouw worden overwonnen. Mits we de natuur de tijd geven zich aan te passen en we bereid zijn het economisch gedreven productiebeleid los te laten.

Rhône Value Wines, Warmond, 06- 53604687

Wijnkelder Eric Texier

De wijnkelder van Éric Texier

Proefnotities wit

8,5

Très Vieilles Vignes, Éric Texier, Mâcon Bussières, Frankrijk 2015
Chardonnay, 80-100 jaar oude stokken, langdurige gisting en 20 maanden rijping sur lie in 15 jaar oude demi-muid; veel kleur, hout is duidelijk aanwezig, strak smaakprofiel, licht ziltig, abstract van stijl, zeer levendig, doet denken aan stijl van Guffens (12,5%) € 17,50

8,5

Brézème Roussanne, Éric Texier, Côte du Rhône, Frankrijk 2016
Roussanne, 6 jaar oude stokken, fermentatie en 8 maanden rijping sur lie in cement; beetje dof in eerste instantie, gerijpte tonen, mollig, licht ziltig, salmiak, is wel breder geworden met openstaan (12%) € 20,25

9-

Brézème Vieille Roussette, Domaine de Pergaud, Côtes du Rhône, Frankrijk 2014
Roussanne, 75 jaar oude stokken, fermentatie in beton, 20 maanden rijping sur lie in aardewerk amfoor; rijpe fruittonen, mooie evolutie, prachtige aroma’s en balans, finesse, hoge zuren, veel mineralen, hint van kalksteen, zeer veel lengte (12,5%) € 31,25

9-

Vieille Marsanne Saint-Julien en Saint-Alban, Éric Texier, Côtes du Rhône, Frankrijk 2015
Marsanne, 80 jaar oude stokken, iets onrijp geplukt om meer zuren te behouden, fermentatie en 8 maanden rijping met de schillen in amfoor; veel kleur, licht medicinaal, heel apart, hoge zuren en bitters, tannine, strak, stevige fino-oxidatietonen, meer droge tonen in afdronk (12,5%)

8,5

Vieilles Vignes, Éric Texier, Châteauneuf-du-Pape, Frankrijk 2016
50% bourboulenc, 50% clairette, fermentatie en 12 maanden rijping in gebruikte eiken vaten; aparte geurwaaier, rijpe tonen, klassiek, olieachtig, verleidelijk, vol, breed, rijp en aromatisch

Proefnotities rood

8+

Chat Fou, Éric Texier, Côtes du Rhône, Frankrijk 2016
85% grenache noir, 15% clairette, marsanne, fermentatie en 12 maanden rijping op cement; veel kleur, heel licht mestig, pruimen, ruig, hoge zuren, strak, eerlijke aroma’s, minder invloed van de tannine, klein zoetje, atypische wijn voor noordelijke Rhône, verrassend (13%) €

8+

Brézème, Éric Texier, Côtes du Rhône, Frankrijk 2016
Syrah, 30-40 jaar oude stokken, fermentatie 15 maanden rijping sur lie in cement; breed, sappige aanzet, naturel, compacte stijl, correct, veel souplesse, veel rijp fruit, goede spanning, levendig, goede lengte (12,5 %) € 18,50

9-

Saint-Julien en Saint-Alban, Éric Texier, Côtes du Rhône, Frankrijk 2016
Syrah, 30 jaar oude stokken, fermentatie en 15 maanden rijping sur lie in cement; veel kleur, licht mestig, spanning, zuren, levendig, fris, mooie lengte, doordrinkbaar, zeer goed (13%) € 16,75

9-

Brézème Vieille Serine, Domaine de Pergaud, Côtes du Rhône, Frankrijk 2014
Serine (syrah uit noordelijke Rhône), meer dan 60 jaar oude stokken, fermentatie op cement, rijping: 4 maanden cement, 20 maanden demi-muid (10 jaar oud) en foeder; veel kleur, fraaie geur, breed, aromatisch, levendig, spanning, hoge zuurgraad, mineralig, afgerond (12,5%) € 25,95

8,5

Saint-Julien en Saint-Alban Vieille Serine, Domaine de Pergaud, Côtes du Rhône, Frankrijk 2014
Serine, 65 jaar oude stokken, fermentatie in cement, 30 maanden rijping in demi-muid (10 jaar oud); veel kleur, rijke aroma’s, hoge zuren, wat strakker, levendig, mineralig, warme gloed, meer ingehouden smaak met tannine wat meer op de voorgrond, lengte (13,5%)