nine seconds

Steiner Hund D
Steiner Hund M

Steiner Hund Riesling, Nikolaihof, Niederösterreich, Oostenrijk 2010

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan en Kyra van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Anfors Imperial, Rotterdam, 010-8430696
www.anfors-imperial.com

Achtergrond
Nikolaihof in het dorpje Mautern is een van de oudste wijngoederen van Oostenrijk. In de fundamenten en de kelder zijn resten te zien van een Romeinse toren uit de 1e eeuw voor Christus en van een middeleeuwse basiliek. Een van de topwijngaarden van het wijngoed, Im Weingebirge (‘burgum ad vineas’), wordt voor het eerst vermeld in het heiligenleven van Sint Severinus, die zich in 470 zou hebben teruggetrokken in de wijngaard om er te bidden. In 1075 was hier het bestuurlijke centrum van het Sint-Nicolaasklooster van Passau gevestigd en de Augustijner monniken van dat klooster bouwden er in de daaropvolgende eeuw de Agapituskapel die zich nu nog altijd op het terrein bevindt.

Sinds 1894 is de Nikolaihof eigendom van de familie Saahs. Ze bezitten 22 hectare aan zon- en mineraalrijke wijngaarden, gelegen op zuidelijk en oostelijk geörienteerde hellingen. In 1971 begonnen Nikolaus en Christine Saahs het wijngoed geheel volgens biodynamische regels te bewerken; in 1998 verkreeg Nikolaihof het officiële Demeter-certifictaat. Sinds 2005 staat het bedrijf onder leiding van Nikolaus Jr., de vierde generatie. Hij volgt in de biodynamische voetsporen van zijn ouders. Zijn wijnbouwopleiding in Geisenheim maakt hij slechts gedeeltelijk af, omdat moderne technologische hulpmiddelen hem niet interesseerden. Ook zijn broer Martin en zus Christina omarmen dezelfde filosofie: hij verkoopt biodynamische cosmetica, zij is antroposofisch kinderarts.

In de wijnkelder wordt zo weinig mogelijk ingegrepen in het vinificatieproces: er worden geen kunstmatige gisten of enzymen gebruikt, er is geen temperatuurcontrole en de allerbeste wijnen rijpen zeer lang, soms wel vijftien jaar, in grote eiken foeders. 70% van de jaarlijkse productie van circa 95.000 flessen wordt geëxporteerd.

De beste drie wijngaarden van Nikolaihof zijn:
Im Weingebirge (ten zuiden van Mautern): rotsachtige bodem met löss bedekt met humus.
Vom Stein (ten zuiden van Mautern): gneis en mica met löss, bedekt met humus.
Steiner Hund (in het dorp Stein, aan de overkant van de Donau): zeer rotsachtig met kiezel en de dunne laag löss. Steile helling. Ligt net ten oosten van Wachau in de regio Kremstal. De wijn mag daarom geen Wachau Smaragd-, Steinfeder- of Federspiel-label dragen, de beste jaren hebben in plaats daarvan de vermelding Reserve op het etiket.

De Steiner Hund is zo steil dat alles hier met de hand gedaan moet worden. De naam zou te danken zijn aan het feit dat het werk hier ‘honds’ zwaar is. Volgens een andere overlevering zou een eerdere, aan lager wal geraakte eigenaar de wijngaard ooit voor niet meer dan een hond hebben verkocht.
De beste jaargangen van de Steiner Hund Riesling hebben wel tien of twintig jaar nodig om hun ware karakter te tonen, dat vooral wordt gekenmerkt door krachtige rijpe fruittonen en mineralen.

Proefnotities
Eerste indrukken

Prachtige kleur, intens geel. Zeer fraai ontwikkelde geur, rijpe rieslingaroma’s in geur en smaak, mooie balans (12%)

Na 1 uur

De geur is aan het veranderen en krijgt een belegen touch. De smaak blijft ongewijzigd: rijpe tonen, kruidige impressie daaronder en mineralen. Mooi sappig, nog altijd veel fraîcheur, soepel, atletisch, veel lengte.

Na 6 uur

Rustige geur en smaak, de intensiteit is een gradatie minder. Fruit, spanning en lengte zijn gebleven. Alles zit mooi op zijn plek in de juiste verhouding. Barst van de mineralen naast mooi gerijpte rieslingaroma’s. Niet overdreven vullend, maar mooi op maat. Bijzonder harmonieuze biodynamische wijn. Mooi ontwikkeld, grandioze smaak boordevol sap, impressie van amandelbitters. Wordt steeds mooier.

Na 24 uur

Nog altijd is er een fraaie harmonie van geur- en smaakaroma’s. De smaak is zachter en malser, de amandelbitters zijn milder en smaakvoller. Waanzinnige gastronomische wijn met een aristocratische verfijning en zeer veel lengte.

Technische gegevens

Oppervlakte wijngaarden Nikolaihof 22 hectare
Aanplant 55% riesling, 35% grüner veltliner, 10% gelber muskateller, neuburger, traminer, sauvignon blanc, chardonnay
Leeftijd stokken gemiddeld 47 jaar
Topwijngaarden Im Weingebirge, Vom Stein, Steiner Hund
Ligging wijngaard geproefde wijn steile helling op het zuiden, uitkijkend op de Donau
Bodemsamenstelling primair rotsgesteente bedekt met humus, kiezelstenen en löss
Druif riesling
Teeltmethode biodynamisch sinds 1971 (Demeter gecertificeerd sinds 1998)
Vinificatie handmatige pluk, zachte persing, spontane gisting in foeders van 2.000 tot 12.000 liter
Opvoeding minimaal 2,5 jaar op foeder
Alcohol 12,5%

Nikolaus Saahs Jr

Anna en Nikolaus Saahs