Importeur Pierre Ache presenteerde tijdens de recente Vini Bio onder meer wijnen van Domaine Clau de Nell. Speciale gast was Claire Leflaive, dochter van de in 2015 overleden pionier van de biodynamie, Anne-Claude Leflaive, die het domein in 2008 ‘adopteerde’.
proefnotities Jan van Lissum
Clau de Nell

Wijngaard van Clau de Nell (foto @alconova)

Clau de Nell dankt zijn naam aan Claude en Nelly Pichard die het domein in 2000 kochten. Met ondersteuning van Anne-Claude Leflaive en haar man Christian Jacques maken ze de overstap naar biodynamische wijnbouw.
Anne-Claude Leflaive had medio jaren negentig de prestigieuze wijngaarden van Domaine Leflaive in de Bourgogne omgeschakeld naar biodynamie. De wijnen van Leflaive maakten in de jaren daarop een onverwacht grote kwaliteitssprong en daarom had Anne-Claude besloten om haar ervaring met en kennis van biodynamische wijnbouw te delen met jonge Franse wijnmakers die hetzelfde idealisme aan de dag legden als zijzelf.
In overleg wordt in 2008 besloten dat Anne-Claude Leflaive en Jacques Domaine Clau de Nell overnemen, waarbij wijnmaker en Sylvain Potain de dagelijkse leiding krijgt. Potain was als sommelier gefascineerd geraakt door de biodynamische wijnen waarmee hij beroepsmatig in aanraking kwam en had inmiddels een opleiding tot wijnmaker afgerond. Sinds het veel te vroege overlijden van Anne-Claude, in 2015, heeft haar dochter Claire zich bij het team van Clau de Nell aangesloten.
Anne-Claude Leflaive

Anne-Claude Leflaive

Clau de Nell beschikt over 12 hectare aan wijngaarden, beplant met cabernet franc (5 ha), cabernet sauvignon (1 ha), grolleau (3 ha) en chenin blanc (3 ha). Ze liggen aangesloten en rondom beschut door bossen: een ideale situatie voor biodynamische wijnbouw. De wijnstokken wortelen in een ondergrond van tufsteen bedekt met zand en klei. De chenin blanc-stokken dateren uit 2012/13, de percelen met cabernet en grolleau zijn tussen de 30 en 90 jaar oud.

Pierre Ache Wijnen, Maastricht, 06-28279927

Team Clau de Nell

Christian Jacques, Sylvain Potain en Claire Leflaive (foto @alconova)

Proefnotities

8,5

Grolleau, Domaine Clau de Nell, IGP Val de Loire, Frankrijk 2017
Grolleau, oud regionaal ras, 100 jaar oude wijnstokken, opbrengst 18-22 hl/ha; felle granaatkleur, typische geurwaaier, schoon in geur en smaak, mooi fruit, goede zuren, terroir duidelijk herkenbaar, eerlijk palet, wijn met spanning en perfecte balans, heel verteerbaar € 32,50

9-

Cabernet Franc, Domaine Clau de Nell, Anjou, Frankrijk 2017
Cabernet franc, 60 jaar oude stokken; felle granaatkleur, duidelijke cabernet franc-aroma’s, typische vegetale toets, strakke geurlijn, passende vulling, prima zuren, lekker fruitig, licht verteerbaar, veel lengte € 32,50

8,5

Cabernet Franc, Domaine Clau de Nell, Anjou, Frankrijk 2015
Cabernet franc; goede kleurvulling, lichte ontwikkeling, warm geurpalet, eerder wat vachtimpressies, dikker, wat rijper, meer aardse tonen, goede spanningsboog en lengte, gastronomische wijn

8,5

Cabernet Franc, Domaine Clau de Nell, Anjou, Frankrijk 2016
Cabernet franc; fraaie kleur, heel lichte ontwikkeling, rijp, sappig, mooie kruidigheid, heerlijk fruit, mooi geconcentreerde smaak, goede lengte

8+

Cuvée Violette, Domaine Clau de Nell, Anjou, Frankrijk 2017
Cabernet franc, cabernet sauvignon; felle granaatkleur, duidelijke invloed van cabernet sauvignon, meer smeuïg, warm palet, mooie tannine, zacht en rond middenrif, maar een beetje straffe finale € 32,50

9

Chenin Blanc, Domaine Clau de Nell, IGP Val de Loire, Frankrijk 2017 (magnum)
Chenin blanc, 5 jaar oude wijnstokken, slechts 12 magnums in Nederland; rijk palet, lichte houttoets in geur en smaak, herkenbare stijl, zuren, levendig, knappe chenin blanc met rijp fruit, smaakt bijna als chardonnay, wijn met potentieel en veel lengte € prijs op aanvraag