tekst Louis Janssen, proefnotities Jan van Lissum
De terugkeer van de ribolla gialla
Prinčič’ aanpak is hoogst traditioneel en afwijkend, meteen vanaf de start in 1993. Hij teelde al langer druiven, maar verkocht die door. Lang niet iedereen was blij met zijn keuze voor ribolla gialla’s uit de tijd van zijn voorvader(en). De in de inleiding genoemde kwestie speelt ook hier al geruime tijd. Onder druk van de internationale en wijntechnische ontwikkelingen verving men sinds het midden jaren zestig massaal de inheemse rassen door de meest populaire van dat moment en de ribolla gialla verdween vrijwel geheel. Tegenwoordig noemt men die hernieuwde aandacht voor inheemse ribolla gialla, enigszins overdreven, de School van Oslavia. Het grootste kenmerk is de veelzijdigheid van opvattingen.

Geproefd bij BAK
BBQ Aubergine, andijvie, wortelcrème
Rauwe koolrabi, wortelsap, Oost-Indische kers, biologische olijfolie
Intens van smaak, vullend, smeuïg, bijna vettig, maar heel smaakvol. Beetje een rustieke schotel, met licht zoet accent. Mooi gecombineerde smaken, waarbij het BBQ-aroma vrij veel impact heeft.
9-
Jakot, Dario Prinčič, IGP Venezia Giulia, Italië 2017
Friulano (= jakot: tokaj omgekeerd, sinds die naam niet meer gebruikt mocht worden voor de friulano-druif), 60 jaar oude stokken, mergel/zandsteen bodem, spontane fermentatie in open houten vaten, 20 dagen maceratie, 30 maanden rijping in gebruikte eiken vaten, 3 maanden rvs, orange wine; oranjegele kleur, schone, evenwichtige geur, subtiel geel fruit met groen accent, impressies van mirabel en bloesem, straf en strak in de aanzet, staat bol van de zuren, ruig, bijna schraal, maakt het smaakpalet heel schoon, slank, levendig, energierijk, goede lengte, energierijk, goede lengte, net niet te strak voor de doorsnee wijnliefhebber (13%)
Wijn & spijs
Straffe combinatie met spanning, spel van zoet en zuur. Eerder contrastrijk dan harmonieus. De wijn is wellicht iets te ‘rauw’ en heeft wat te hoge zuren. Het kan nét.
Broccoli, daslook, venkel, groene peper, bouillon
Intens, rijk en aromatisch in geur en vooral smaak. Smeuïg en voedzaam. Eigentijdse creatie.
9
Bianco Trebež, Dario Prinčič, IGP Venezia Giulia, Italië 2004
Sauvignon blanc, pinot grigio, chardonnay, orange wine; druiven waren te vroeg geoogst en de wijn bleek aanvankelijk pétillant in de fles, daarom werd hij snel van de markt gehaald – gelukkig wist de sommelier van BAK tijdig een paar flessen te bemachtigen; volle oranje kleur, neigt naar roodkoper, rustige geur, vullend en aromatisch, mooi uitgebalanceerde smaak met veel orange wine-fruit, prachtige zuren, zacht en rijp, aromatisch en gastronomisch, aangeklede wijn, prachtig ontwikkeld (13,5%)
Wijn & spijs
Perfecte match, prachtig rijk van samenstelling en tegelijk verfijnd en licht verteerbaar. De wijn tilt het gerecht helemaal op.
Troppo Giovane, Amsterdam, tel 06-49431630
Ook geproefd
8,5
Ribolla Gialla, Dario Prinčič, IGP Venezia Giulia, Italië 2017
Ribolla gialla, mergel/zandsteen bodem, spontane fermentatie in open houten vaten, 35 dagen maceratie, 30 maanden rijping in gebruikte eiken vaten, 3 maanden rvs, orange wine; oranje/goud/roodkoper van kleur, geur is veel breder, vettiger en ronder, intense aanzet, ziltig, neigt licht naar jodium, smaak is anders dan de geur, veel inhoud en impact, bijna overweldigend krachtig (12%)
8,5
Bianco Trebež, Dario Prinčič, IGP Venezia Giulia, Italië 2015
Chardonnay, friulano, sauvignon blanc, pinot grigio, orange wine; oranje kleur, geur is dikker, voller en compacter, in de mond meer vulling en duidelijk herkenbaar fruit, de zuren zijn minder heftig in combinatie met de vulling, meer sap, iets minder ruig, mooie balans (14%)