Dario Prinčič

Dario Prinčič

Een van de belangrijkste ‘naturelle’ domeinen in Friuli direct aan de grens met Slovenië is dat van Dario Prinčič. We proefden enkele recente jaargangen bij BAK restaurant in Amsterdam.
tekst Louis Janssen, proefnotities Jan van Lissum
In de werelden van de conventionele en natuurlijke wijnbouw bestaan al sinds de opkomst van de vins naturels allerlei vijandigheden over elkaars opvattingen en gebruiken. Zo claimen naturel werkende boeren dat alleen zij de echte karakteristieken van de gebruikte druivenrassen laten zien in de wijn. Conventionele vinificaties met alle toegestane manipulaties leiden uiteindelijk tot onherleidbare wijnen, zo stellen ze. We denken dat we chenin blanc, chardonnay of ribolla gialla proeven, maar de enige échte smaak zou in de vins naturels en amberkleurige wijnen zitten. De conventionele wijnproducenten vinden dat olijke onzin.
In een deel van Oslavia kijken ze er precies zo tegenaan. Een van de belangrijkste ‘naturelle’ domeinen hier in Friuli direct aan de grens met Slovenië is dat van Dario Prinčič. Hij is er al jarenlang van overtuigd dat je met zijn vinificaties een veel ruimere sensorische ervaring bereikt dan met de conventionele aanpak, zeker wat aroma’s en smaakintensiteit betreft. We moeten dat onmiddellijk bevestigen, althans voor zijn ribolla gialla’s. Samen met Josko Gravner en Stanko Radikon staat hij aan de top van de regio die tegenwoordig wel de kraamkamer van de ‘nieuwe’ amberkleurige wijnen wordt genoemd: Oslavia en de aangrenzende Sloveense regio Goriška Brda.
Wijnen van Dario Prinčič

Wijnen van Prinčič

De terugkeer van de ribolla gialla

Prinčič’ aanpak is hoogst traditioneel en afwijkend, meteen vanaf de start in 1993. Hij teelde al langer druiven, maar verkocht die door. Lang niet iedereen was blij met zijn keuze voor ribolla gialla’s uit de tijd van zijn voorvader(en). De in de inleiding genoemde kwestie speelt ook hier al geruime tijd. Onder druk van de internationale en wijntechnische ontwikkelingen verving men sinds het midden jaren zestig massaal de inheemse rassen door de meest populaire van dat moment en de ribolla gialla verdween vrijwel geheel. Tegenwoordig noemt men die hernieuwde aandacht voor inheemse ribolla gialla, enigszins overdreven, de School van Oslavia. Het grootste kenmerk is de veelzijdigheid van opvattingen.

Prinčič gebruikt alleen dierlijke mest in de wijngaarden. Die staan op een terroir dat vooral bestaat uit ‘ponca’, zoals de lokale naam luidt. Het betreft een arme bodem van zand-kalksteen met ijzer en vulkanische elementen uit het Eoceen, zo’n 34 tot 56 miljoen jaar gelden. Ponca geeft de ribolla-giallawijnen een flinke minerale verfijning en complexiteit, vooral omdat ze diep moeten wortelen. Alles is naturel – alleen onder heel uitzonderlijke omstandigheden grijpt hij naar chemische middelen op basis van koper en sulfaat. Voor de vinificaties kiest hij voor de natuurlijke vergisting met lang schilcontact op open, toegedekte vaten. Geen temperatuurcontrole, filtering of klaring. Geringe toevoeging van sulfiet tijdens botteling. Opvoeding deels op eikenhout uit Allier. Erg lage rendementen: meer dan 13.000 flessen uit 7 hectares zijn er nooit.
Dario Prinčič
Tot slot. Prinčič maakt(e) ook wijn van friulano, pinot grigio, chardonnay, sauvignon blanc, cabernet sauvignon en merlot. Dat de toekomst echter vooral bij de ribolla gialla ligt, blijkt uit de aanvraag begin juli jl. voor een eigen DOCG, de Collio Ribolla di Oslavia | Ribolli di Oslavia, ingediend met de vijf andere leden van de Associazione Produttori di Oslavia: Fiegl, Il Carpino, Primosic, Radikon en La Castellada. Solitaire wijnmaker Rosko Gravner ontbreekt, maar dat verbaast niemand.
Team restaurant BAK

Restaurant BAK: Benny Blisto (chef), Alessandro da Fies (sommelier), Piet Sanders (manager)

Geproefd bij BAK

BBQ aubergine andijvie

BBQ Aubergine, andijvie, wortelcrème
Rauwe koolrabi, wortelsap, Oost-Indische kers, biologische olijfolie
Intens van smaak, vullend, smeuïg, bijna vettig, maar heel smaakvol. Beetje een rustieke schotel, met licht zoet accent. Mooi gecombineerde smaken, waarbij het BBQ-aroma vrij veel impact heeft.

9-

Jakot, Dario Prinčič, IGP Venezia Giulia, Italië 2017
Friulano (= jakot: tokaj omgekeerd, sinds die naam niet meer gebruikt mocht worden voor de friulano-druif), 60 jaar oude stokken, mergel/zandsteen bodem, spontane fermentatie in open houten vaten, 20 dagen maceratie, 30 maanden rijping in gebruikte eiken vaten, 3 maanden rvs, orange wine; oranjegele kleur, schone, evenwichtige geur, subtiel geel fruit met groen accent, impressies van mirabel en bloesem, straf en strak in de aanzet, staat bol van de zuren, ruig, bijna schraal, maakt het smaakpalet heel schoon, slank, levendig, energierijk, goede lengte, energierijk, goede lengte, net niet te strak voor de doorsnee wijnliefhebber (13%)

Wijn & spijs
Straffe combinatie met spanning, spel van zoet en zuur. Eerder contrastrijk dan harmonieus. De wijn is wellicht iets te ‘rauw’ en heeft wat te hoge zuren. Het kan nét.

noordzeekrab broccoli
Noordzeekrab
Broccoli, daslook, venkel, groene peper, bouillon
Intens, rijk en aromatisch in geur en vooral smaak. Smeuïg en voedzaam. Eigentijdse creatie.

9

Bianco Trebež, Dario Prinčič, IGP Venezia Giulia, Italië 2004
Sauvignon blanc, pinot grigio, chardonnay, orange wine; druiven waren te vroeg geoogst en de wijn bleek aanvankelijk pétillant in de fles, daarom werd hij snel van de markt gehaald – gelukkig wist de sommelier van BAK tijdig een paar flessen te bemachtigen; volle oranje kleur, neigt naar roodkoper, rustige geur, vullend en aromatisch, mooi uitgebalanceerde smaak met veel orange wine-fruit, prachtige zuren, zacht en rijp, aromatisch en gastronomisch, aangeklede wijn, prachtig ontwikkeld (13,5%)

Wijn & spijs
Perfecte match, prachtig rijk van samenstelling en tegelijk verfijnd en licht verteerbaar. De wijn tilt het gerecht helemaal op.

Troppo Giovane, Amsterdam, tel 06-49431630

Ook geproefd

8,5

Ribolla Gialla, Dario Prinčič, IGP Venezia Giulia, Italië 2017
Ribolla gialla, mergel/zandsteen bodem, spontane fermentatie in open houten vaten, 35 dagen maceratie, 30 maanden rijping in gebruikte eiken vaten, 3 maanden rvs, orange wine; oranje/goud/roodkoper van kleur, geur is veel breder, vettiger en ronder, intense aanzet, ziltig, neigt licht naar jodium, smaak is anders dan de geur, veel inhoud en impact, bijna overweldigend krachtig (12%)

8,5

Bianco Trebež, Dario Prinčič, IGP Venezia Giulia, Italië 2015
Chardonnay, friulano, sauvignon blanc, pinot grigio, orange wine; oranje kleur, geur is dikker, voller en compacter, in de mond meer vulling en duidelijk herkenbaar fruit, de zuren zijn minder heftig in combinatie met de vulling, meer sap, iets minder ruig, mooie balans (14%)