tekst Jan van Lissum
Gelukkig was de Grand Jury van het concours goed op zijn taak berekend. Stuk voor stuk professionals met veel kennis en proefervaring die goed kunnen inschatten waarin een wijn uitblinkt, of de verhouding prijs-kwaliteit in orde is, hoe lang de wijn meegaat en of hij gastronomisch inzetbaar is.
Niet alleen de Grand Jury kon soms moeilijk een keuze maken, ook bij de zes dagen durende voorronden bleek het vaak lastig om te bepalen welke wijnen een finaleplaats verdienden. Zo verrassend hoog was de kwaliteit, en zo veelzijdig waren de wijnen per categorie. Doordrinkbaarheid, gastronomische inzetbaarheid, prijs-kwaliteitsniveau, herkenbaarheid, eigen karakter – het kwam allemaal voorbij tijdens de beoordelingen. Daarbij kwamen ook wijnen aan bod die duidelijk in de smaak vielen bij oudere proevers, of juist bij een jonger smaakpalet.
Panel 1, met Lisja Hu (Beulings), Laurence Reintjens, Cas Kratz (Spectrum), Ronald Opten (Amstel Restaurant/La Rive), Stefan Wierda (Merlet), Cees van Casteren MW, Guillaume Coret (Fijn-Proeverij), Kyra van Lissum (The Wine & Food Association, Jan van Lissum (The Wine & Food Association)
Panel 2, met Stefan Wierda (Merlet), Cees van Casteren MW, Natasja Noorlander (Vinkeles), Stephan Knecht (Vrijburcht), Noël Vanwittenbergh (Ciel Bleu), Johan Veenstra (The Wine & Food Association), Guillaume Coret (Fijn-Proeverij), Kyra van Lissum (The Wine & Food Association), Jan van Lissum (The Wine & Food Association)
Sterke inzendingen waren er ook uit Oostenrijk, Duitsland, Italië en Spanje. Midden- en Zuidoost-Europa speelden een kleinere rol.
De inzending van sparkling wijnen was beperkter dan in voorgaande jaren, het niveau was correct. Ook het aantal champagnes bleef iets achter bij vorige edities – wellicht vanwege de malaise in de Champagnestreek?
Veilig proeven bij de finaleproeverij van het 32e Proefschrift Wijnconcours
Maandag 2 november krijgen 60 à 70 genodigde proevers de mogelijkheid om in de St. Olofskapel van het NH Collection Barbizon Palace in Amsterdam een topselectie finalewijnen te proeven en de huldiging van de winnaars bij te wonen.
Alles uiteraard volledig in overeenstemming met het corona-protocol. Na de ontvangst (vanaf 12.00 uur) in de lobby van het hotel begint om 13.00 uur de presentatie van de finalewijnen. Geen lopende proeverij deze keer, maar alle proevers aan tafels van twee, ieder aan de kopse kant. Een team van The Wine & Food Association schenkt de wijnen in. Vanaf 16.00 uur volgt de bekendmaking van de Wijnen van het Jaar en de huldiging van de winnende importeurs.