Het is vrij zeldzaam dat de Grand Jury van het Proefschrift Wijnconcours het niet unaniem eens is over de keuze van een Wijn van het Jaar. Dit jaar gebeurde het verschillende keren. Het kwaliteitsniveau van diverse kanshebbers lag op één lijn en daarom waren het vooral verschillen in stijl die de keuze moeilijk maakten.
tekst Jan van Lissum
Grand Jury tasting

Grand Jury-panel aan het werk

Een hoog niveau en een grote diversiteit aan wijnstijlen: zo kun je de najaarseditie van het 32e Proefschrift Wijnconcours wel samenvatten. Dikwijls lag het niveau van de finalewijnen zeer dicht bij elkaar en dan is het lastig om te bepalen welke de beste wijn is. Kies je als jury dan voor een echte klassieker uit Europa, een doordrinkbare moderne wijn uit een van de nieuwe-wereldlanden, of bijvoorbeeld een verrassende biodynamische wijn. Ga er maar aan staan.
Gelukkig was de Grand Jury van het concours goed op zijn taak berekend. Stuk voor stuk professionals met veel kennis en proefervaring die goed kunnen inschatten waarin een wijn uitblinkt, of de verhouding prijs-kwaliteit in orde is, hoe lang de wijn meegaat en of hij gastronomisch inzetbaar is.
gj 2
De inzending voor het 32e Proefschrift Wijnconcours was in meerdere opzichten verrassend, zeker met de corona-omstandigheden op de achtergrond. Veel bekende importeurs deden mee en verschillende nieuwe importeurs lieten voor het eerst hun wijnen beoordelen. Alle deelnemers hadden hun best gedaan om een zo goed mogelijke selectie wijnen in te sturen: we proefden zeer veel wijnen die uitblonken qua expressie van druif en regio en opvielen binnen hun prijssegment. De kleine aanpassingen van de prijscategorieën van het concours bleek een goede zet. Het gamma aan druivenrassen die de revue passeerden was breed.
De wijnen ingezonden voor de categorieën van het grootwinkelbedrijf waren afkomstig van drie grote spelers in dit segment: Jumbo, Albert Heijn, Coenecoop (Ekoplaza). Grote troef zijn hier de nieuwe-wereldwijnen en daarvan was het niveau over het algemeen duidelijk beter dan voorheen.
Ook bij de wijnspeciaalzaakwijnen zagen wij een hogere kwaliteit bij de nieuwe-wereldwijnen: meer balans, meer finesse, beter doordrinkbaar. En dat zowel bij de duurdere als de voordelig geprijsde wijnen.
Niet alleen de Grand Jury kon soms moeilijk een keuze maken, ook bij de zes dagen durende voorronden bleek het vaak lastig om te bepalen welke wijnen een finaleplaats verdienden. Zo verrassend hoog was de kwaliteit, en zo veelzijdig waren de wijnen per categorie. Doordrinkbaarheid, gastronomische inzetbaarheid, prijs-kwaliteitsniveau, herkenbaarheid, eigen karakter – het kwam allemaal voorbij tijdens de beoordelingen. Daarbij kwamen ook wijnen aan bod die duidelijk in de smaak vielen bij oudere proevers, of juist bij een jonger smaakpalet.
GJ 3
GJ panel 2

Panel 1, met Lisja Hu (Beulings), Laurence Reintjens, Cas Kratz (Spectrum), Ronald Opten (Amstel Restaurant/La Rive), Stefan Wierda (Merlet), Cees van Casteren MW, Guillaume Coret (Fijn-Proeverij), Kyra van Lissum (The Wine & Food Association, Jan van Lissum (The Wine & Food Association)

GJ panel 1

Panel 2, met Stefan Wierda (Merlet), Cees van Casteren MW, Natasja Noorlander (Vinkeles), Stephan Knecht (Vrijburcht), Noël Vanwittenbergh (Ciel Bleu), Johan Veenstra (The Wine & Food Association), Guillaume Coret (Fijn-Proeverij), Kyra van Lissum (The Wine & Food Association), Jan van Lissum (The Wine & Food Association)

Echte tegenvallers kwamen we nauwelijks tegen en wijnen met een uitgesproken houtinvloed waren zeldzaam. Regio’s en landen die goed voor de dag kwamen waren onder andere – verrassend – Bordeaux en Rhône. De Franse wijnregio’s deden het over het algemeen goed, alleen de Elzas bleef daar bij achter.

Sterke inzendingen waren er ook uit Oostenrijk, Duitsland, Italië en Spanje. Midden- en Zuidoost-Europa speelden een kleinere rol.

pswcc proeven 2
Bij de vins nature waren het deze keer niet de echte natuurwijnspecialisten, maar vooral de reguliere wijnhandel die de beste exemplaren inzond. Ze waren over het algemeen toegankelijker dan we van vins nature gewend zijn. Wellicht hadden de echte specialisten te kampen met een beperktere voorraad, zodat het minimaal beschikbare aantal flessen om deel te nemen niet werd gehaald
De inzending van sparkling wijnen was beperkter dan in voorgaande jaren, het niveau was correct. Ook het aantal champagnes bleef iets achter bij vorige edities – wellicht vanwege de malaise in de Champagnestreek?

Veilig proeven bij de finaleproeverij van het 32e Proefschrift Wijnconcours

Maandag 2 november krijgen 60 à 70 genodigde proevers de mogelijkheid om in de St. Olofskapel van het NH Collection Barbizon Palace in Amsterdam een topselectie finalewijnen te proeven en de huldiging van de winnaars bij te wonen.
Alles uiteraard volledig in overeenstemming met het corona-protocol. Na de ontvangst (vanaf 12.00 uur) in de lobby van het hotel begint om 13.00 uur de presentatie van de finalewijnen. Geen lopende proeverij deze keer, maar alle proevers aan tafels van twee, ieder aan de kopse kant. Een team van The Wine & Food Association schenkt de wijnen in. Vanaf 16.00 uur volgt de bekendmaking van de Wijnen van het Jaar en de huldiging van de winnende importeurs.

pswcc proeven