nine seconds

SP68 D
SP68 M

SP68, Occhipinti, IGP Terre Siciliane, Italië 2019

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Bâtard / Wijnhandel Koninginneweg, Amsterdam, 020-6625250
www.wijnhandelkoninginneweg.nl

Achtergrond
De herwaardering van de frappato-druif past uitstekend bij de huidige trend van lichtere, fris-fruitige wijnen. Het is een zeldzame, beperkt aangeplante druif die bijna uitsluitend voorkomt in het zuidwesten van Sicilië, waar hij het beste gedijt in de rode zandgronden rond Vittoria. Tot voor kort speelde hij meestal tweede viool naast de veel bekendere nero d’avola. Samen vormen ze de blend van de voornaamste rode wijn uit de regio: cerasuolo di Vittoria. De frappato maakt daarbij maximaal 40% van de assemblage uit.
Tegenover de nero d’avola, die vooral het zonnige, warme zuiden weerspiegelt met donkerood fruit en krachtige, rijpe aroma’s, biedt de frappato elegantie en finesse: zacht rood fruit, associaties met aardbeien en kersen, wat florale en mild kruidige toetsen, lichte tannine. DNA-onderzoek toonde verwantschap met de sangiovese aan en qua expressie doet hij wat denken aan pinot noir of gamay. Ook de kleur van de wijn is lichter. Kortom, ideaal voor een fris en opwekkend glas rode wijn.
De ambitieuze jonge wijnmaker Arianna Occhipinti, nicht van Giusto Occhipinti, een van de eigenaars van het beroemde wijnhuis COS, werkt ook met de nero d’avola en de frappato, maar zij keert de rollen steeds meer om. In haar topcuvée Grotte Alte zijn beide druiven volledig in balans en de Siccagno bestaat voor 100% uit nero d’avola, maar de succesvolle monocepage Il Frappato heeft sinds 2016 drie grote broers, de single vineyard-cuvées BB, FL en PT. De afkortingen staan voor de topwijngaarden waar ze vandaan komen: Bombolieri, Fossa di Lupo en Pettineo. Elk van de drie wijngaarden brengt een eigen stijl frappato voort.
Arrianna ging in 2004 op 21-jarige leeftijd van start met 1 hectare en bezit momenteel zo’n 18 hectare aan wijngaarden. Ze liggen op een hoogte van gemiddeld 280 meter en profiteren van een verkoelende zeewind. Traditie, regionale typiciteit, natuur en biodiversiteit staan voorop. Sinds 2009 worden de wijngaarden op (ongecertificeerd) biodynamische wijze bewerkt en er vindt geen kunstmatige irrigatie plaats. Bij de vinificatie wordt zo weinig mogelijk ingegrepen: spontane gisting op beton, uitsluitend inheemse gisten, geen klaring en filtering. De houtinvloed wordt beperkt gehouden: de betere cuvées rijpen in gebruikte 25 hl-vaten van Slavonisch eiken.
De witte en rode SP68 zijn Occhipinti’s ‘instapwijnen’, de witte wordt gemaakt van moscato en albello, de rode van frappato en nero d’avola. Beide wijnen ondergaan hun vinificatie en rijping op beton. SP staat voor Strada Provinciale; ooit was de SP68 een smal pad waarover de wijnbouwers hun oogst naar de kust brachten. Occhipinti produceert verder nog een zoete nero d’avola passito, een grappa en extra vergine olijfolie.
Proefnotities
Eerste indrukken

Granaatrood, een beetje doorzichtig, intens en breed geurpalet, licht stallige associatie, ook iets broeierigs, vulling en veel fijne zuren, frisse mondbeleving, fruitig, heel lichte tonen van sinaasappel/mandarijn, mooie tannine, goede kruidigheid, veel lengte.

Na 2 uur

Mooie kleurintensiteit, hechte geur, nu meer felle zuren in de aanzet, rijk aan fruit, mooi samengestelde aroma’s, prima terroirexpressie komt door, veel lengte, de smaak ontplooit zich.

Na 4 uur

De geur is nu vrij ingetogen, de aanzet blijft fris, hoge zuren, iets meer aardse tonen, fruit blijft mooi intact, de tannine is goed gedoseerd, wijn met structuur en prima lengte.

Na 8 uur

De ontwikkeling neemt toe in geur en smaak, maar het totaalplaatje is nog altijd stabiel. Geur- smaakaroma’s krijgen meer typiciteit van de frappato-druif, waarbij fraîcheur en elegantie voorop blijven staan. De intense, felle tonen zijn verdwenen, de wijn is levendig en toegankelijk.

Na 12 uur

De wijn wordt nu pas beperkter, de elegantie gaat er vanaf. De smaak wordt strakker en korter, de schakering valt weg, de levendigheid verdwijnt, de wijn wordt monotoon.

Technische gegevens

Totale oppervlakte wijngaarden ca. 18 hectare
Totale jaarproductie ca. 120.000 flessen
Blend geproefde wijn 70% frappato, 30% nero d’avola
Leeftijd wijnstokken 15 jaar
Ligging wijngaard 280 m boven zeeniveau
Bodemtype kalk en kalksteen met een bovenlaag van rood zand
Wijnteelt biologisch, ongecertificeerd biodynamisch
Oogst handmatig
Vinificatie 15 dagen maceratie en spontane gisting in betonnen vaten van 85 hl.
Oudering 6 maanden rijping met fijne lies op beton, 1 maand flesrijping, ongefilterd gebotteld
Alcohol 12,5%

Arianna Occhipinti

Arianna Occhipinti