In deze rubriek plaatsen we telkens een aantal wijnen uit de Vins Gastronomiques Contrôlés (VGC)-selectie in een culinaire context, hetzij thuis aan de keukentafel, hetzij in één of meer restaurants. De wijnen worden geselecteerd op basis van de proefresultaten.
tekst Jan van Lissum

zalm
Op basis van de meest recente VGC-inzendingen maken we een selectie van wijnen die we opvallend goed inzetbaar achten voor de gastronomie in het algemeen. Deze keer proefden we thuis zes wijnen, afkomstig uit de VGC-selectie van maart en april.
Ze werden geproefd bij een drietal gerechten:

 • Kip saté met gember en limoen
 • Kip piri piri met rijst, paprika, lente-ui en sperziebonen
 • Varkenshaas met cranberry’s, spitskool en aardappelen
 • Anges Ventoux

  Domaine des Anges, Ventoux, Frankrijk 2019

  Wijn & spijs

  8

  Domaine des Anges, Ventoux, Frankrijk 2019
  Roussanne, grenache blanc, bourboulenc, clairette; lichte kleur, ingehouden geur, hint van peren en grapefruit maar wel hecht en compact, mooie smaakbeleving, sappig, spannend, heel aangenaam, kruidige ondertoon, goede balans, gastronomische wijn (14%)
  la Vie le Vin € 9,95

  8 Met varkenshaas
  Mooie balans, één geheel. Vooral het fruit en de zuren van de cranberry’s brengen spanning en lengte in de match.

  kip sate

  Kip saté met gember en limoen

  Norma Valenti

  Norma, Valenti, Etna, Italië 2015

  Wijn & spijs

  8,5

  Norma, Valenti, Etna, Italië 2015
  Nerello mascalese, 12 maanden rijping op foeders; elegante kleur, lichtrood met dunne evolutie aan de rand, fijne fragiele geur, subtiel fruit, mooie kruidigheid, heel attractief, licht gekoeld serveren, inzetbaar als lente- en zomerwijn (13%)
  Alto Vino € 15,75

  8,5 Met kip saté
  Rustige, evenwichtige combinatie. De fruitige wijn neemt de satésaus goed op. Slank en pittig smaakpatroon. Perfecte opname van vooral limoen- en gemberaroma.

  7,5 Met kip piri piri
  Het soepele fruit van de wijn gaat lichtjes als een sausje over het gerecht heen. Elegante combinatie die lekker weg eet, mede omdat de wijn het pittige karakter wat blust.

  7,5 Met varkenshaas
  Mooie aansluiting, de cranberry’s zijn iets te sterk aanwezig, waardoor de balans niet helemaal volmaakt is, maar de combinatie is wel smakelijk.

  Pedregoso PN

  Pedregoso Pinot Noir Gran Reserva, Tabalí, Limarí Valley, Chili 2018

  Wijn & spijs

  8

  Pedregoso Pinot Noir Gran Reserva, Tabalí, Limarí Valley, Chili 2018
  Pinot noir; rood met lichte rand, ingetogen geur met frisse pinot noir-aroma’s, supersappig en fijn van structuur, combinatie van rood fruit en kruidige en ziltige tonen (invloed van zee), fraaie, levendige pinot noir, ’s zomers koel schenken (13,5%)
  Vinites € 11,25

  8- Met kip saté
  Smakelijke combinatie, het rijpe fruit pakt de satésaus heel goed op. De rijke sappigheid van de wijn zorgt voor balans.

  8 Met kip piri piri
  De wijn ontfermt zich zalvend over het gerecht en stimuleert de kruidige tonen. Mooie combinatie voor breed publiek.

  8- Met varkenshaas
  Interessante rijke combinatie van fruit en kruidigheid. Ook hier spelen de cranberry’s een duidelijke rol bij de aansluiting met de wijn.

  varkenshaas

  Varkenshaas met cranberry’s

  Celestiere

  Domaine la Célestière, IGP Vaucluse, Frankrijk 2019

  Wijn & spijs

  9-

  Domaine la Célestière, IGP Vaucluse, Frankrijk 2019
  Grenache, cinsault, syrah, biologisch; rijke granaatkleur, veel intensiteit, rijpe geurtonen, mooi donker fruit, rijpe sappige aanzet, heerlijk van smaak, geuraroma’s komen duidelijk terug, gestoffeerde tannine, rijp fruit versus mooie kruidigheid, veel lengte, prachtige wijn (14%)
  la Vie le Vin € 9,95

  8,5 Met kip saté
  Het prachtige fruit en de frisse tonen van de wijn omarmen de saus en de pittigheid van het gerecht. Er ontstaat een bijzonder fraaie balans en een afgerond, zalvend smaakpatroon.

  8 Met kip piri piri
  De wijn weet door zijn rijke inhoud goed stand te houden. Aangenaam en evenwichtig geheel.

  8- Met varkenshaas
  Rijke, rijpe combinatie waarbij de wijn de aroma’s van het gerecht absorbeert. En de zuren worden mooi ingepakt.

  Granite Grenache

  Granite Grenache, L.A.S. Vino, Ferguson Valley, Australië 2019

  Wijn & spijs

  9

  Granite Grenache, L.A.S. Vino, Ferguson Valley, Australië 2019
  Grenache; elegante lichte kleur, redelijk hechte geur waarbij grenache goed naar voren komt, geur is nog beetje gesloten in eerste instantie, ronde soepele aanzet, rijp en evenwichtig, fruit omlijst met goed gedoseerde kruidigheid, mineralen geven de wijn lengte, verrassende, rijke, fijne grenache, buitengewoon aangenaam, bijzondere wijn van hoog niveau
  Ad Bibendum € 37,50

  9- Met kip saté
  Het sap, het fruit en het fijne zoetje van deze wijn zijn ideaal in combinatie met de satésaus. Ook de gember en de limoen worden goed geïntegreerd. Bijzonder mooie, zeer evenwichtige combinatie.

  8 Met kip piri piri
  De wijn sluit soepel aan bij de grilltonen en de groenten, en versterkt tegelijkertijd de pittige tonen, waardoor een intens smaakpatroon ontstaat.

  8,5 Met varkenshaas
  Heerlijke combinatie. Het fruit en de kruiden in de wijn nemen de aroma’s van het gerecht op. Fraaie balans, delicaat, echte voltreffer.

  kip piri piri

  Kip piri piri met rijst, paprika, lente-ui en sperziebonen

  Via Edetana

  Via Edetana, Edetària, Terra Alta, Spanje 2017

  Wijn & spijs

  8

  Via Edetana, Edetària, Terra Alta, Spanje 2017
  60% garnacha, 30% syrah, 10% cariñena, 12 maanden rijping op 300-litervaten van Frans eiken; mooie vurige kleur, rijpe geurwaaier die zich niet direct ontplooit, toeganekelijke aanzet, soepel op de tong, rijp fruit en pittige kruidigheid, goede structuur en balans, geslaagde blend met veel lengte
  Ad Bibendum € 14,70

  8- Met varkenshaas
  Goede match waarin de wijn de overhand heeft. Intense, volle smaakbeleving waarin de cranberry’s meer naar voren komen, maar de balans niet verstoren.