De wijnbar is het domein van Sabas Joosten. ‘Als je ‘wijnbar’ op de deur hebt staan, dan hoort daar een breed aanbod per glas bij. En met een fijne dynamiek, want als je wat vaker komt wil je misschien elke keer wat anders spannends drinken’, stelt hij. Over het aantal wijnen heeft hij een uitgesproken mening: ‘Ik vind het niet zo belangrijk hoeveel wijnen je op de kaart hebt, als er maar een goede spreiding over smaken en landen is. De kaart moet een dienstbare wijnkaart zijn, dus aantrekkelijk voor de voorbijganger die gewoon voor een lekker glas komt, maar ook voor de echt geïnteresseerde proever.’ Prijzen van de wijn per glas starten vanaf 5-6 euro. Alhoewel hij vindt dat een wijnkaart een continu project is, moet het toch starten met een beetje focus. ‘Ik heb veel met champagne en sherry, die zul je ook voldoende op de kaart terugzien. Daarnaast ben ik een fan van de rode wijnen uit Piemonte.’ We gaan ons niet uitgesproken met natuurlijke wijnen profileren, maar de goede en lekkere vind je ook zeker op de kaart. Ook voeren we geen typische ‘Oude Wereld‘-wijnkaart! In Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland worden ook veel mooie wijnen gemaakt, die willen we onze wijnliefhebbers niet ontzeggen. Net zoals de wat onbekende gebieden zoals bijvoorbeeld de onversterkte wijnen uit Jerez in Spanje.’
Een eigen wijnbar en restaurant is iets anders dan wat Sabas gewend is. ‘We zijn natuurlijk een heel ander bedrijf dan mijn vorige werkgever (De Librije). Daar moest je altijd wel zo’n 120 tot 180 flessen kunnen krijgen als je iets een paar weken wilde schenken. Het voordeel hier is dat ik al met 12 tot 16 flessen kan werken als open wijn. Dat biedt veel mogelijkheden tot hele spannende wijnen!’, besluit hij.
Sinck, Prinsengracht 422, Amsterdam