En de winnaar is…

Fresh Food Friends

Maar liefst 52 bedrijven schreven zich in voor de eerste editie van de Gramona Amuse Wedstrijd. Na een spannende finale met tien deelnemers op 6 oktober jl. riep de jury Fresh Food Friends in Rotterdam uit tot winnaar.

Wijnimport J. Bart heeft samen met cava-producent Gramona de competitie in het leven geroepen omdat beiden ervan overtuigd zijn dat de mousserende wijnen van Gramona bij uitstek geschikt zijn als karaktervol aperitief, liefst gecombineerd met een verrassende amuse.
Alle deelnemers kregen ter inspiratie een fles Gran Reserva ‘La Cuvée’ 2012 toegezonden. De eerste schifting vond plaats op basis van foto’s plus uitgebreide recepten van de amuses. Daarbij kreeg de jury de namen van de deelnemers pas te zien nádat de tien finalisten geselecteerd waren.

Tijdens de finale bij restaurant Le Début, onderdeel van Hotelschool The Hague/Amsterdam in Amsterdam, stonden bij de beoordeling van de amuses in combinatie met de cava twee criteria centraal:

  • Matchen de amuse en de wijn goed bij elkaar?
  • Gaat het echt om een amuse (en is het niet eigenlijk een gewoon gerecht) die bij een aperitief geserveerd kan worden?
Kreeftenmousse, Royal Anna kaviaar, Salty Fingers, Borage cress en een sesamkoekje - Vista 47

Winnaar

William Bekker en Kevin van Leeuwen vertegenwoordigden Fresh Food Friends, een verswinkel annex restaurant opgezet door vier horecaleveranciers en gevestigd in de Markthal in Rotterdam. Ze presenteerden een amuse van gebakken langoustine, tartaar van langoustine, oestercrème, vadouvan-vinaigrette, met Cava Gramona geïmpregneerde druif en quinoa.
Het oordeel van de jury: lekkere amuse, de cava komt goed tot zijn recht, mooie spanning en balans tussen gerecht en wijn.
De winnaars kregen een geheel verzorgde reis naar Barcelona aangeboden, inclusief een bezoek aan de kelder en wijngaarden van Gramona.

Van de overige finalisten sprongen er twee teams uit: restaurant Vista in Willemstad en restaurant Vestdijk 47 van het Pullman Hotel Eindhoven Cocagne. Het team van Vista serveerde een amuse van Zeeuwse oester, gemarineerd in basilicum, met komkommer, passievrucht en limoen. Een echte amuse, aldus de jury, naturel van smaak, less is more, en in goede balans met de cava. Vestdijk 47 kwam met een verzorgde compositie van kreeftenmousse, Royal Anna kaviaar, Salty Fingers, Borage cress en een sesamkoekje. Een functionele amuse: aantrekkelijk, fris, levendig en evenwichtig. Hierbij kwam de cava meer op het tweede plan te staan.

Gramona

Het familiebedrijf Gramona werd opgericht in 1881 en staat momenteel onder leiding van oenoloog en universitair docent Jaume Gramona en zijn neef Xavier. Het bedrijf beschikt over 150 ha aan eigen wijngaarden die sinds 2013 op biodynamische wijze worden bewerkt. Traditie speelt een belangrijke rol bij het bedrijf en wordt gecombineerd met moderne technologie en uitgebreide research naar zaken als duurzaamheid, klimaatverandering en moussevorming. Onder meer via groene oogst in de zomer worden de rendementen laag gehouden, er wordt uitsluitend gewerkt met eigen gisten en de liqueur de dosage is afkomstig van een solerasysteem van meer dan honderd jaar oud.
Opvallend bij de cava’s van Gramona is hun lange rijpingstijd op fles: uiteenlopend van 30 maanden voor de basiswijnen tot 10 jaar of langer voor paradepaardjes als de Enoteca of de Celler Batlle.

Wijnimport J. Bart, Zuidoostbeemster, 0299-689111, www.wijnimportbart.nl

Zeeuwse oester, gemarineerd in basilicum, met komkommer, passievrucht en limoen - Restaurant Vista
Proefnotitie

Gran Reserva ‘La Cuvée’, Gramona, Cava, Spanje 2012
70% xarel-lo, 30% macabeo, biologisch, minimaal 36 maanden flesrijping sur lie; goed strak, wat ontwikkeld, goede felle zuren, schoon palet, mooie lengte (12%) €18,00

lekkere amuse, de cava komt goed tot zijn recht, mooie spanning en balans tussen gerecht en wijn

De professionele jury bestond uit:

Jan van Lissum – voorzitter, Gault&Millau Nederland / The Winesite
Johan Kragtwijk – maître-sommelier Restaurant Karel 5, Utrecht (15 G&M)
Saskia Schurink – sommelier HanTing Cuisine, Den Haag (16 G&M/*)
Casper Westerveld – maître Restaurant Vinkeles, Amsterdam (18 G&M/*)
Dennis Kuipers – executive chef van The Dylan/Restaurant Vinkeles, Amsterdam (18 G&M/*)
Xavier Gramona – eigenaar Cava Gramona
Jacco Huitema – wijn-spijsspecialist Wijnimport J. Bart

De overige finalisten:

Taiko, Amsterdam
Bos en Duin, Den Hoorn
De Kluizenaer, Goes
De Pauw, Groningen
De Gouden Bock, Middelburg
Restaurant aan de Vliet, Rijnsburg
Stiel, Schagen

Gebakken langoustine, tartaar van langoustine, oestercrème, vadouvan-vinaigrette, met Cava Gramona geïmpregneerde druif en quinoa - Fresh Food Friends

Wijnimport J. Bart, Zuidoostbeemster, 0299-689111, www.wijnimportbart.nl