Meer dan 70 restaurants hadden zich ingeschreven voor de wijn-spijscompetitie in het kader van Riesling Weeks 2019. De afgelopen tijd werden de zaken die geselecteerd waren voor de finale bezocht. We publiceren, in alfabetische volgorde, telkens een portret van een van de genomineerde restaurants. Deze keer aandacht voor Zout & Citroen in Oosterhout, in de categorie restaurant/brasserie/bistro.
tekst Jan van Lissum

Patricia en Bram Helleman

Patricia en Bram Helleman, restaurant Zout & Citroen

Prachtige gelegen te midden van het stadspark van Oosterhout, dit koetshuis. Een topplek bij mooi weer. Veel natuurlijke lichtinval binnen, tafels die ver genoeg van elkaar staan, zowel voor zakelijk als privé een zeer geschikt restaurant (Proefschrift 7,8 – tot € 75). Rustige ambiance. Eigenaar-chef Bram Helleman is een kei in het koppelen van oosterse ingrediënten, specerijen en kruiden aan Frans gefundeerde gerechten. De friszure accenten die zijn creaties kenmerken, zorgen ervoor dat zijn kookstijl boeiend en fris blijft van begin tot eind. De menu’s zijn goed van opbouw en dus aanraders. Prima wijnarrangementen met internationale wijnen; sommelier Sjoerd Bergmans licht de combinaties goed onderbouwd en op plezierige wijze toe. De hartelijke en deskundige bediening onder leiding van gastvrouw Patricia rondt het af.

Voorgerecht

Steak tartare, zoetzure groentjes, crème van piccalilly, gerookte dooier, gebakken spek en krokant
Wijn: Feinherb Riesling Trittenheimer, Weingut Claes, Mosel, Duitsland 2017

Hoofdgerecht

Heilbot, kropsla, grapefruit, bloemkool, roomboter, crèmig gekonfijte bloem, dragon
Wijn: Spätburgunder trocken, Weingut Sander, Rheinhessen, Duitsland 2017

Heilbot

Heilbot, kropsla, grapefruit, bloemkool