Wijnimport door twee jonge sommeliers, dat klinkt veelbelovend. Théo Cauchois (Gebr. Hartering) en Alessandro Da Fies (BAK restaurant) hebben onlangs hun talenten gebundeld in Troppo Giovane. Te jong? Geenszins, gezien de kwaliteit die ze presenteren. BAK ontving vorig jaar de Proefschrift Award Wijnkaart van het Jaar en bij Hartering weten ze ons ook regelmatig te verrassen met een bijzonder glas.
proefnotities Jan van Lissum

Hartering

Domaine du Haut-Planty, Loire

Familiebedrijf onder leiding Alain en Christian Couillaud. Alain houdt zich bezig met de vinificatie en marketing, Christian werkt vooral in de wijngaard. Hun vader, Michel, veranderde het boerenbedrijf van zijn ouders in de jaren zestig in een wijngoed. De huidige generatie combineert respect voor traditie met innovatie en is bezig met de transitie naar biologische wijnbouw.

Gwin Evan van Haut-Planty

Cuvée Gwin Evan van Haut-Planty

Proefnotities

7,5

Gwin Evan Au Gré du Vin, Domaine du Haut-Planty, Vin de France, Frankrijk 2017
Melon de Bourgogne; lichtgele kleur, rustige geur, smaakvol, goed sap, mooi fruit, goede zuurgraad, evenwichtige smaakbeleving € 13,50

8,5

Les Yonnières Vieilles Vignes, Domaine du Haut-Planty, Muscadet Sèvre et Maine, Frankrijk 2015
Muscadet; meer kleur en inhoud, pittig, diepgang, sterke inbreng van mineralen, veel sap, hoge zuren, er gebeurt van alles, uitstekende wijn met veel lengte € 18,00

8

Abouriou, Domaine du Haut-Planty, Vin de France, Frankrijk 2015
Abouriou; kersenrood en cassis van kleur, aromatische geur, sappige aanzet, fruitrijk, levendig, ook in smaak komt dit terug, goede bite, gewoon lekker, maaltijdwijn met grote doordrinkbaarheidsfactor, prima prijs-kwaliteit € 13,50

Les Capriades, Loire

Les Capriades is een project in de Loire-streek van voormalig wijnhandelaar Pascal Potaire en Moses Gadouche. Hun wijnen worden gemaakt volgens de méthode ancestrale, de oudste, meest natuurlijke manier om mousserende wijn te maken. Anders dan bij de bekende méthode traditionnelle, waarbij de wijn een tweede gisting ondergaat in de fles, wordt hier de wijn tijdens de gisting gebotteld. Nadat de gisting voltooid is, wordt iedere fles handmatig gedegorgeerd en vervolgens een beetje bijgevuld.

Oogst bij Les Capriades

Oogst bij Les Capriades

Proefnotities

8

Pet’ Sec Blanc, Les Capriades, Vin de France, Frankrijk 2017
Chenin blanc, pétillant; heel aparte geurwaaier, fruitig, speels met mooi fruit en zuren, fruit staat op de voorgrond, correcte lengte, verrassende natuurwijn € 18,50

8

La Bulle Rouge, Les Capriades, Vin de France, Frankrijk 2016
Gamay teinturier, 40 tot meer dan 70 jaar oude stokken, pétillant; heel licht van kleur, bescheiden geur, fris, fruitig, elegant en verteerbaar, eens wat anders € 18,50

La Ferme du Mont Benault, Loire

Stéphane Rocher, telg uit een wijnbouwersfamilie, had al vijf jaar een marketingbaan in Parijs voordat hij in 2008 besloot terug te keren naar zijn wortels: het platteland van Anjou. Hij kocht er een verlaten wijngoed met 2 hectare wijnstokken en breidde dat, met nieuwe percelen van onder andere chenin, grolleau noir en grolleau gris, geleidelijk uit tot de huidige 6,5 hectare. Zijn vins nature zijn plezierig drinkbaar voor iedereen maar bezitten tegelijkertijd voldoende eigen karakteristieken om op te vallen.

cuvee strawberry fields

Cuvée Strawberry Fields van La Ferme du Mont Benault

Proefnotities

8-

K Blanc, La Ferme du Mont Benault, Vin de France, Frankrijk 2017
90% cabernet franc, 10% chenin blanc; niet echt duidelijke geur, in de mond veel sap, ronding, aromatisch, mooie balans € 17,50

8

Les Pierres Bleues, La Ferme du Mont Benault, Vin de France, Frankrijk 2017
Chenin blanc; minder schakering in geurwaaier, mooie balans, smaakvol, veel inhoud, eerder vullend, boterig, vettig, ook in smaak, wijn met inhoud, intense maaltijdwijn, lengte € 19,50

7+

Strawberry Fields, La Ferme du Mont Benault, Vin de France, Frankrijk 2017
Gamay teinturier; atypische geur, heel licht zoetje, toegankelijk, allemansvriend € 13,00

La Ginestra, Toscane, Italië

In 1978 begon een groep jonge mensen een braakliggend stuk land te beplanten met granen en groenten. Al gauw volgden bijenkasten en wijnstokken. Jaarlijks vetrokken er mensen en kwamen er nieuwe jonge mensen bij. Met enkele experts als adviseurs hebben ze in 1989 de overstap gemaakt naar biologische landbouw en sinds 2012 produceren ze vins nature. La Ginestra is inmiddels ook uitgebreid met een biologisch restaurant en een aantal Bio Agriturismo-appartementen.

La Ginestra

La Ginestra

Proefnotities

8,5

Tutto Anphora, La Ginestra, IGP Toscana, Italië 2017
Trebbiano; veel kleur, aromatisch, intens, lichte orange-tonen, mooi evenwicht, veel stijl en lengte, bijzondere gastronomische wijn, uitstekende prijs-kwaliteitverhouding € 19,50

8

Domaine de’ Coccirotti La Valle del Vento, La Ginestra, IGP Toscana, Italië 2017
Sangiovese; oranje kleur, apart maar stijlvol, schoon, verrassend mooie aroma’s, maaltijdwijn € 14,50

8,5

Domaine de’ Coccirotti Lea, La Ginestra, IGP Toscana, Italië 2017
Canaiolo nero; goede kleur, fruitig, doordrinkbaar, harmonieus, mooi sappige textuur, elegante stijl, smaakvol, goede lengte € 19,00

8+

La Ginestra, Chianti, Italië 2017
Sangiovese; naturel in geur en smaak, goed gedoseerd, fris, fruitig, goede zoet-zuurbalans, knappe prijs-kwaliteit € 13,50

Dario Prinčič, Friuli, Italië

Azienda Agricola Dario Prinčič in het dorp Oslavia, niet ver van de grens met Slovenië, beschikt over 10 hectare zuidoostelijk georiënteerde, steile en dicht beplante wijngaarden met een bodem van klei en zandsteen. Al het werk in de wijngaard wordt met de hand verricht en de vinificatie is zo natuurlijk mogelijk. Ontsteelde druiven ondergaan een maceratie en gisting in open houten vaten, zonder temperatuurcontrole en zonder toegevoegde gisten. De maceratieperiode hangt af van het druivenras. Opvoeding vindt plaats in houten vaten en barriques en voorafgaand aan de ongefilterde botteling verblijven de wijnen 6 maanden in rvs tanks.

Dario Prinčič

Dario Prinčič

Proefnotities

8,5

Trebez, Dario Princic, IGP Venezia Giulia, Italië 2014
Chardonnay, sauvignon blanc, pinot grigio; oranje kleur, rustige geur, hoge zuren, sappige vulling, uitstekend levendig fruit, goede balans, heel licht crèmige ondertoon, vriendelijke blend, heel veel lengte € 37,00

9-

Jakot, Dario Princic, IGP Venezia Giulia, Italië 2015
Friulano; lichtoranje, veel aroma’s in geur en smaak, krachtige mineralen, veel materie, knappe wijn € 37,00

9

Ribolla Gialla, Dario Princic, IGP Venezia Giulia, Italië 2014
Ribolla gialla; orange-tonen, aromatisch in geur en smaak, prachtige balans, schoon fruit, sappig, mineralig, subtiel crèmig, veel inhoud, zeer schoon, zeer veel lengte € 37,00

9,5

Pinot Grigio, Dario Princic, IGP Venezia Giulia, Italië 2016
Pinot grigio; breed, rijp, prachtig fruit waaronder aardbei, geraffineerde zuren, vorstelijke inhoud, veel lengte met daarin spanning en bite, grote gastronomische wijn € 37,00

Alessandro e Gian Natale Fantino, Piemonte

Familiebedrijf in Monforte d’Alba geleid door de broers Alessandro en Gian Natale Fantino. Alessandro was tussen 1978 en 1997 wijngaardmanager en oenoloog bij Cantina Bartolo Mascarello. De 8 hectare aan wijngaarden die ze bezitten bevinden zich voornamelijk op een zuid-zuidoostelijk georiënteerde heuvel in het centraal gelegen Dardi-gedeelte van de beroemde cru Bussia. Niet alleen de ligging geeft de broers een bevoorrechte uitgangspositie, ook het feit dat ze beschikken over een aantal van de alleroudste percelen, uit 1946 en 1947, in de Barolo-regio. Behalve fraaie barbera d’alba-, rosso- en barolowijnen produceren ze ook twee traditionele streekwijnen die nauwelijks meer voorkomen: nebbiolo passito en barolo chinato.

Alessandro en Gian Natale Fantino

Alessandro en Gian Natale Fantino

Proefnotities

8,5

Alessandro e Gian Natale Fantino, Barbera d’Alba, Italië 2016
Barbera; correcte kleur, fruitig, goede zuren, aangenaam, puur, doordrinkbaar, alles klopt, veel lengte, eerlijke wijn, zeer goede prijs-kwaliteit € 16,50

8

Alessandro e Gian Natale Fantino, Rosso dei Dardi, Italië 2017
Nebbiolo; meer vulling, goede balans, neutraal, veel sap, rijpe tonen, vullend, toegankelijk, gewoon lekker € 16,50

9-

Bussia Riserva, Alessandro e Gian Natale Fantino, Barolo, Italië 2012
Nebbiolo; elegante kleur, finesse in geur en smaak, zeer subtiel, prachtig mineralig, complex, grootse wijn met lengte € 49,50

Barbacarlo, Lombardije

De Barbacarlo is een unieke wijn, genoemd naar de gelijknamige, 4 hectare grote wijngaard die al sinds 1886 eigendom is van dezelfde familie. Lino Maga, die het domein tegenwoordig runt met zijn zoon Giuseppe, heeft er 23 jaar over gedaan om de wijngaard officieel erkend te krijgen als monopole van zijn familie. De wijnstokken, gemiddeld 50 jaar oude croatina, vespolina en uva rara, staan aangeplant op een zeer steile, ruige helling van tufsteen met een perfecte zuidwestelijke blootstelling aan de zon. Het werk in de wijngaard gebeurt volledig handmatig, er komen geen chemicaliën aan te pas en de opbrengsten zijn laag. De vinificatie is zoals hij altijd is geweest: de druiven worden streng geselecteerd, vervolgens gekneusd en ondergaan spontane fermentatie en maceratie in oude houten vaten, zonder temperatuurcontrole. Na een dag of zeven worden de wijnen overgestoken en in het voorjaar worden ze gebotteld. De nieuwe flessen worden 40 dagen verticaal en vervolgens 4 maanden horizontaal opgeslagen, waarna ze in de verkoop gaan. Omdat het natuurwijnen zijn, is het af te raden de wijnen te schudden voor ontkurking.

Troppo Giovane, Amsterdam, tel 06-20587344

Lino en Giuseppe Maga

Lino en Giuseppe Maga, Barbacarlo

Proefnotities

8

Montebuono, Barbacarlo, IGP Provincia di Pavia, Italië 2009
Croatina, vespolina, uva rara, 100 jaar oude stokken, vinificatie in gebruikte vaten; nog veel kleur, geur en smaak, lichte evolutie, sappige aanzet, mals, rond in middenpalet, mooie tannine, goede structuur, balans en lengte € 49,00

8

Barbacarlo, IGP Provincia di Pavia, Italië 2012
Croatina, vespolina, uva rara, 100 jaar oude stokken, vinificatie in gebruikte vaten; goede kleur, spritzig, fris, licht pétillant, fijn, rond, licht drogend inclusief zoetje op het einde, mooi samengestelde wijn, aparte ervaring, goede lengte € 64,00

Proefnotities overige producenten

8

Cuvée Spéciale Brut Nature, Charlot Père & Fils, Champagne, Frankrijk NV
100% pinot meunier; doet in geur en smaak denken aan sake, breed smaakpalet, hoge zuren, schoon, heel intens, eigenzinnige stijl, maaltijdchampagne € 37,00

8

Riesling, Domaine Achillée, Alsace, Frankrijk 2016
Riesling, biodynamisch; breed en aromatisch in geur, vullend, dik sap, fruit, spel van zuren, spannend gebeuren, energieke riesling € 17,50

8+

Riesling Hahnenberg, Domaine Achillée, Alsace, Frankrijk 2016
; Riesling; fijn en fris, heel zuiver, energie, elegant, bijzonder plezierig, uitgebalanceerde wijn, mooie smaakvoortzetting € 24,50

9

Les Pelerins, Georges Comte, Le Moutherot, Frankrijk 2015
Chardonnay, 37 jaar oude stokken, Georges Comte en Henri Collin zijn de enige twee wijnboeren in het koude gehucht Le Moutherot; neutrale geur, smaak geeft veel meer, vol, breed, aromatisch, rijp, mineralig, dik fruit, veel inhoud, prachtige complexe wijn, goede lengte € 39,50