Vinexpo sfeer

Vinexpo: verzorgde uitstraling, ontspannen sfeer (foto Vinexpo/Philippe Labeguerie)

Van 13 t/m 16 mei vindt in Bordeaux de 20e editie plaats van de tweejaarlijkse vakbeurs Vinexpo. Dat is ongeveer een maand eerder dan de voorgaande edities: de organisatoren creëren graag een plezierig klimaat voor serieuze proevers en houden daarom rekening met de klimaatverandering.
tekst Jan van Lissum

Symposium over klimaatverandering

Hogere temperaturen die het gevolg zijn van de klimaatverandering zijn niet alleen nadelig voor serieuze wijnproevers op de vakbeurs, maar hebben ook een steeds grotere invloed op de wijnbouw en –productie. Geen wonder dus dat het een van de belangrijke thema’s is tijdens Vinexpo 2019. Het Vinexpo Symposium, een nieuw programmaonderdeel, omvat drie informatieve sessies waarbij diverse gastsprekers ingaan op de belangrijkste uitdagingen die de klimaatverandering betekent voor de wereldwijde wijnindustrie.

banner Vinexpo

WOW!

Het is een goed voorbeeld van een van de sterke punten van de Vinexpo: het analyseren en uitdiepen van actuele problemen en uitdagingen in de wijnwereld en het vooruitkijken naar de toekomst.
Een voorbeeld dat hier enigszins bij aansluit is WOW!, dat staat voor ‘World of Organic Wines’. Voor de tweede keer biedt het paviljoen onder de naam WOW! plaats aan circa 150 producenten van biologische en biodynamische wijnen en distillaten uit diverse landen.

proeverij

Proeverij (foto Vinexpo/Jean Bernard Nadeau)

WOW bio

WOW! 150 biowijnproducenten (foto Vinexpo/Jean Bernard Nadeau)

45 events

De Vinexpo biedt ieder jaar een toonaangevend programma met lezingen, presentaties, proeverijen en masterclasses, waarmee het beursaanbod – wijn en gedistilleerd uit de hele wereld – in bredere economische, maatschappelijke, culturele en gastronomische kaders geplaatst wordt. Dit jaar omvat het programma zo’n 45 events, met naast het genoemde Symposium onder meer een presentatie van Riedel over het belang van de juiste vorm van het wijnglas, proeverijen met de beste Gambero Rosso-wijnen, aandacht voor minder bekende, autochtone druivenrassen uit de hele wereld, monocepagewijnen uit de Douro, een conferentie over e-commerce, traditioneel Japans gedistilleerd, en proeverijen gewijd aan Médoc en Sauternes.

Internationale uitstraling

Een tweede pijler waarop de grote aantrekkingskracht van de Vinexpo rust, is het internationale karakter van deze vakbeurs. Hoewel het evenement in 1981 in het leven werd geroepen door de Kamer van Koophandel van Bordeaux-Gironde, hebben de organisatoren van het begin af aan over de grenzen gekeken van de eigen regio en het eigen land. De wereldwijde wijnproductie, inclusief die van de ‘nieuwe wereld’, stond altijd centraal en dat heeft in 38 jaar tijd geresulteerd in een schat aan kennis over de internationale wijnproductie en de marktontwikkelingen en een uitgebreid netwerk van producenten en distributeurs.

stands

(foto Vinexpo/Jean Bernard Nadeau)

De veranderende wijnwereld weerspiegeld

De internationale uitstraling van de Vinexpo is groot en weerspiegelt continu de groeiende en veranderende wijnwereld. Het is zichtbaar op de 70.000 vierkante meter grote beursvloer: ruim 1600 bedrijven uit 29 landen presenteren er hun wijnen en distillaten. Onder de 20% nieuwe exposanten maken bedrijven uit onder meer Zweden, Turkije en Vietnam hun opwachting.
Het actuele, internationale karakter wordt versterkt door de vele internationale experts die hun bijdrage leveren als gastsprekers bij de diverse programmaonderdelen. Ook gerenommeerde chefs en sommeliers verlenen graag hun medewerking aan de toonaangevende proeverijen en masterclasses. Zo verzorgden Jonnie en Thérèse Boer van De Librije*** in 2015 een spraakmakende wijn-spijssessie – het resultaat van een samenwerking tussen Vinexpo en Wine Professional.
Inspelend op de marktontwikkelingen organiseerde Vinexpo al in 1998 een eerste editie in Hong Kong en sinds kort zijn er edities in Shanghai, New York en Parijs bijgekomen.

The Blend

The Blend (foto Vinexpo/Joanna Margan)

The Blend

Wil je als professionele wijnjournalist de belangrijkste ontwikkelingen en elkaar in snel tempo opvolgende trends in de wijnwereld bijhouden, dan is een bezoek aan de Vinexpo onmisbaar. Dit jaar verwachten de organisatoren zo’n 850 journalisten uit 40 landen. Het verwachte aantal bezoekers uit de wijnhandel ligt rond de 40.000, afkomstig uit 150 landen. Een ideaal moment om te ‘blenden’ met andere bezoekers, collega’s, inkopers en producenten, is The Blend, een drukbezochte netwerkparty op woensdagavond 15 mei.

Ruim, verzorgd, ontspannen

Last but not least: de Vinexpo Bordeaux is niet alleen inhoudelijk nog altijd een van de belangrijkste vakbeurzen ter wereld, maar is ook als evenement op zich een plezier om te bezoeken. De beurs is ruim opgezet, heeft een voorname, verzorgde uitstraling en heeft altijd een ontspannen sfeer gehouden. Daarnaast hebben de stad Bordeaux en zijn directe omgeving in toeristisch opzicht veel te bieden voor een prettig verblijf rond de beursdagen. Uiteraard is het team van Proefschrift erbij; een verslag volgt later op deze site.

Meer info op www.vinexpobordeaux.com of klik hier voor het bestellen van uw toegangsbadge.

bezoekersingang

(foto Vinexpo/Jean Bernard Nadeau)