Meer dan 70 restaurants hadden zich ingeschreven voor de wijn-spijscompetitie in het kader van Riesling Weeks 2019. De afgelopen week werden de zaken die geselecteerd waren voor de finale bezocht. Vanaf nu publiceren we, in alfabetische volgorde, telkens een portret van een van de genomineerde restaurants. Aan het slot van dit artikel aandacht voor het eerste genomineerde restaurant: Bentinck in Amerongen.
tekst Jan van Lissum

Bentinck

Restaurant Bentinck in Amerongen

De organisatoren van de competitie, het Informatiebureau voor Duitse Wijn en The Wine & Food Association, waren goed te spreken over de deelname. In de categorie toprestaurants was het aantal inschrijvingen groter dan ooit tevoren en de kwaliteit van de wijn-spijscombinaties was over de gehele linie hoog, zowel in de categorie toprestaurants (15+ Gault&Millau/1 of meer sterren Michelin/ProefschriftRestaurants 8,5 en hoger) als in de categorie restaurant/brasserie/bistro (12-14 Gault&Millau/ProefschriftRestaurants tot 8,5).

RW19 banner

Zeven finalisten

In de categorie toprestaurants werden 4 restaurants geselecteerd en in de categorie restaurant/brasserie/bistro 3. De winnaars in beide categorieën worden bekendgemaakt en gehuldigd tijdens Riesling & Co, op maandag 2 september, 15.00 uur, in de Johan Cruijff ArenA.

Jurering

De jury – Alain Jacobs namens het Informatiebureau voor Duitse Wijn en Jan van Lissum namens The Wine & Food Association – richtte zich bij de beoordeling vooral op het voor- en hoofdgerecht in combinatie met de gekozen wijnen. Er werd gelet op de visuele uitvoering en op de bereiding van de gerechten, en uiteraard op geur- en smaakaroma’s. Ook wijnbehandeling en toelichting door de sommelier speelden een belangrijke rol.

bentinck makreel radijs

Voorgerecht Bentinck: makreel, radijs, yuzu, sorbet van zuring, crème van avocado

Culinair

De geproefde gerechten bezaten veel finesse en waren evenwichtig, aromatisch en herkenbaar van smaak. Opvallende ingrediënten die vaker terugkwamen waren dit jaar: radijs, doperwtjes, asperges en morilles. Sauzen waren doorgaans licht en elegant.

Wijnen

De wijnen waren bij de deelnemende restaurants met zorg geselecteerd. Meestal afkomstig van de kaart, maar soms ook speciaal besteld bij de gecreëerde gerechten. Op een enkele uitzondering na werd de temperatuur van de wijnen goed in de hand gehouden, ongeacht de omgevingstemperatuur. De rieslings, afkomstig uit verschillende Duitse wijnstreken, waren zoals verwacht in de meerderheid, maar ook kwam de jury mooie weiss- en grauburgunders tegen. Verder was er meer aandacht voor rode wijnen.
De nieuwe lichting sommeliers houdt het graag helder en beknopt: geen circus aan tafel, maar no-nonsense en een goed getimede toelichting op de wijnkeuze. Zakelijk goed bekeken en tegelijk vanuit een persoonlijke beleving en visie. Goede aandacht voor bekende producenten, maar ook oog voor nieuwe en nog nauwelijks bekende wijnmakers en wijnen met een gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Geen sterallures, maar enthousiaste mensen met goede uitleg.

bentinck keuken

De keuken van Bentinck

Restaurant Bentinck, Amerongen

(categorie restaurant/brasserie/bistro)
Bentinck (Proefschrift 7,5 – tot € 75) is gevestigd op een prachtig landgoed, in de voormalige stallen van Kasteel Amerongen. Gezellige restaurantruimte, sfeervol ingericht met authentieke elementen, grote open keuken, ruime bar en wijnkamer. Vriendelijke, servicegerichte bediening onder leiding van eigenaar Peter Paul Swijnenburg. Sommelier Jan Jaap Altenburg was tijdens het jurybezoek helaas afwezig in verband met zijn WSET-examen. Culinair: uit de keuken van Tommy Janssen komen geen creaties op de vierkante centimeter, maar redelijk grote porties. Aromatisch, smaakvol, voedzaam en toegankelijk met een duidelijke knipoog naar de regio. Kruiden, groenten en fruit komen uit eigen tuin. Gerechten zijn goed in balans en overwegend goed bereid. Zeer uitgebreide, mooie wijnkaart, met ook aardig wat Nederlandse wijnen.

Voorgerecht

Makreel, radijs, yuzu, sorbet van zuring, crème van avocado
Wijn: Riesling Detonation, Weingut Immich-Batterieberg, Mosel, Duitsland 2017

Hoofdgerecht

Heilbot, bloemkool, katsuobushi (gedroogde tonijn), gnocchi, hollandaisesaus, aardappelmousse
Wijn: Wintrich Grosser Herrgott Riesling trocken, Weingut Molitor-Rozenkreuz, Mosel, Duitsland 2006

Bentinck hoofdgercht

Heilbot, bloemkool, katsuobushi, gnocchi, hollandaisesaus, aardappelmousse