Foodystore stand
De stand van The Foodystore
Fleur de Coninck–Verloo gaf op Wine Professional drie keer een masterclass over extra vergine olijfolies uit Puglia, met als thema: wat doet olijfolie met een gerecht? Ter begeleiding schonk Maurice de Coninck bijzondere rieslings van Weingut Albus uit de Rheingau. Wijnmaker Stefan Albus lichtte zijn wijnen toe en Torben Bouterse van restaurant 1397 te Bergen op Zoom serveerde enkele passende gerechtjes. Ook bij de Diamond Awards presenteerden Albus en Bouterse enkele wijnen en gerechtjes, m.m.v. The Foodystore.
proefnotities Jan van Lissum
De transformatie van The Foodystore van wijnwinkel naar groothandel in wijn en delicatessen betekende een aantal jaren geleden een bijzonder keerpunt voor Maurice en Fleur de Coninck. In 2003 was hij reeds begonnen met wijnen importeren uit o.a. Frankrijk, Spanje en Duitsland. Nu kwam daar een sterke focus op bijzondere delicatessen bij. Tijdens elke reis die Maurice en Fleur maakten naar Italië kwamen zij bijzondere delicatessen tegen. Vooral Puglia veroverde hun harten, met o.a. prachtige olijfolies, serviezen en zeker ook wijnen. Wat begon als kleinschalige aankoop voor The Foodystore zelf groeide in 2023 uit tot exclusieve import voor speciaalzaken en restaurants in België en Nederland. Inmiddels volgen ze de trends op het gebied van eten en drinken op de voet en gaan ze vier keer per jaar op pad om het assortiment uit te breiden met nieuwe producten. Kenmerkend zijn daarbij niet alleen de kwaliteit op zich, maar ook herkenbaarheid qua herkomst en de vaak kleurrijke verpakkingen.
Van de wijnen is 90% eigen import en 10% merkwijnen.
Fleur de Coninck
Fleur de Coninck–Verloo presenteert de masterclass

Weingut Albus

Het bijna 100 jaar oude wijnhuis Albus in de Rheingau wordt momenteel geleid door Stefan Albus, de derde generatie. Van de 7 hectare aan wijngaarden is 90% beplant met riesling en de rest met pinot noir, pinot blanc en müller thurgau.
De wijngaarden bevinden zich op rotsachtige, steile hellingen tot op 300 meter hoogte in Rauenthal, het hoogst gelegen wijndorp in de Rheingau. Drie wijngaarden in Rauenthal bezitten de classificatie van Grosse Lage: Baiken, Kesselring en Rothenberg. De arme en goed drainerende bodem wordt gekenmerkt door fylliet, een metamorf gesteente met kwarts, chloriet en mica.

Proefnotities Albus
Hieronder drie wijnen die wij kort na Wine Professional proefden; één daarvan werd ook tijdens de masterclass op Wine Professional geproefd.

Rauenthaler Rothenberg Riesling Kabinett Feinherb, Weingut Albus, Rheingau, Duitsland 2018
Riesling; heel lichte kleur, correcte vulling, goed gedoseerde zuren en bitters, prima zoet-zuurbalans, schoon en toegankelijk, aangename feinherb, goed inzetbaar (11,5%) € 13,95

Rauenthaler Rothenberg Riesling Kabinett trocken, Weingut Albus, Rheingau, Duitsland 2016
Riesling; medium kleur, toegeplooide geur, zuiver, sappig, goede vulling, meer body, fris fruit en zuren, mooi van smaak, goed ontwikkeld, serieuze maaltijdwijn (12,5%) € 18,95

Rauenthaler Baiken Riesling Kabinett trocken, Weingut Albus, Rheingau, Duitsland 2020
Riesling; medium kleur, hechte neus, nog wat toegeplooid, vullend en breed qua smaak, goede zuren, levendig, veel expressie, goede lengte, breed inzetbare wijn (13%) € 23,95

wijnen Albus

Olijfolie

De geproefde extra vergine olijfolies waren afkomstig van twee producenten: DiBattista en Frantoio d’Orazio. Elke olie was gemaakt van een ander olijvenras: peranzana, picholine en coratina.

Peranzana Extra Vergine, DiBattista, Puglia, Italië
Ingetogen geur, zacht en evenwichtig in geur en smaak, subtiel, mild en delicaat, fruitig, licht peperig in de finale, eenvoudig, smeuïg, allemansvriend. Breed inzetbaar, geschikt bij brood, salade of carpaccio. € 24,95 (0,5 L)

Picholine Extra Vergine, Frantoio d’Orazio, Puglia, Italië
Intens en vettig, vullend in geur en smaak, fruitig, floraal en kruidig, grassig, meer massa, stevige bitters in de finale. Geschikt om vegetarisch gerecht meer pit te geven en op te waarderen. € 34,95 (0,5 L)

olijfolie

Coratina Extra Vergine, Frantoio d’Orazio, Puglia, Italië
Intens, compact, smeuïg, impressies van groenten, beklede bitters, pepertje achter in de keel, mooi van smaak. Past bij serieuze, meer complexe gerechten, bijvoorbeeld met rood vlees. € 34,95 (0,5 L)

The Foodystore, Bergen op Zoom, 06 – 8391 9407