Team Taiko: Hugo Engels (midden), Kim Reisig (rechts)
De gerechten
Chef Lars Aukema en sommelier Sabas Joosten presenteerden namens De Librije het winnende hoofdgerecht Ermelose eend met hooi, gefermenteerde sinaasappel en macadamia. Hun voorgerecht was langoustine met tomaat, Thaise basilicum en grapefruit.
Het team van Taiko Restaurant, chef Hugo Engels en sommelier Kim Reisig, won een prijs ter waarde van 2.500 euro voor het beste voorgerecht bij de Brut Rosé: Kombu aged langoustine, kumqats, pickled daikon and umeboshi ponzu.
Boven het hoofdgerecht van De Librije, onder het voorgerecht van Taiko
Overige finalisten
In totaal schreven 24 restaurants zich in voor de voorronden van de competitie, die plaatsvonden bij restaurant Bar Alt in Amsterdam. Hiervan gingen zes restaurants door naar de finale. De overige vier finalisten waren:
– FG Restaurant, Rotterdam**
– De Nederlanden, Vreeland*
– Voltaire, Parc Broekhuizen, Leersum*
– Zarzo, Eindhoven*
De finaleteams
Wijn-spijs leeft
Hoewel er veel restaurants zijn waarbij het concept van één geschikte fles wijn voor de hele maaltijd dominant is, blijkt toch altijd weer dat zeer veel chefs en sommeliers het samenstellen van de ultieme wijn-spijscombinatie als een belangrijke uitdaging beschouwen. Niet voor niets was de animo onder deze professionals hoog om deel te nemen aan het Grand Concours Bollinger.
Champagne Bollinger: inspiratie van wereldklasse
Hofleverancier van het Britse Hof en favoriete champagne van James Bond: Champagne Bollinger is een gedistingeerd merk dat wereldwijd geroemd wordt om zijn krachtige en tegelijk geraffineerde en complexe stijl. Perfect inzetbaar in de gastronomie en natuurlijk de klassieke match voor kaviaar. Kortom: een perfecte inspiratiebron voor iedere chef en sommelier die uitkijken naar een wijn-spijsuitdaging van het allerhoogste niveau!
De finalejury bestond uit
• Hans van de Meeberg (Misset Horeca, FD, Winelife, Proefschrift)
• Clément Ganier (directeur marketing Champagne Bollinger)
• Imko Binnerts (restaurant Puur Zee, Wijk aan Zee)
• Ronald Hoeben (Foodtube)
• Edwin van de Goor (restaurant Weduwe van der Toorn, Scheveningen)
• Peter Klosse (Academie voor Gastronomie)
• Jan van Lissum (voorzitter, The Wine & Food Association/Proefschrift)
De eerstvolgende editie van het Grand Concours Bollinger vindt plaats in 2021. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met The Wine & Food Association: info@thewinesite.nl