Team De Librije

V.l.n.r.: Peter van Houtert (importeur Verbunt Verlinden), Clément Ganier (Champagne Bollinger), Sabas Joosten en Lars Aukema (De Librije), Jan van Lissum (The Wine & FOod Association)

De eerste editie van het Grand Concours Bollinger, de prestigieuze wijn-spijscompetitie georganiseerd door The Wine & Food Association in samenwerking met Champagne Bollinger, is overtuigend gewonnen door restaurant De Librije*** in Zwolle. De tweede prijs ging naar Taiko Restaurant in Amsterdam.
De spannende finale met zes restaurantteams tijdens Gastronomie, maandag 14 oktober in de Europa Foyer van RAI Amsterdam, kon op veel belangstelling rekenen. Na het juryberaad en enige inleidende woorden van Peter van Houtert (importeur Verbunt Verlinden), werden de winnaars gehuldigd door Clément Ganier (directeur marketing Champagne Bollinger) en juryvoorzitter Jan van Lissum.
Het winnende team van restaurant De Librije ging naar huis met een prijs ter waarde van 7.500 euro: 2.500 euro voor de beste hoofdgerechtcombinatie met de La Grande Année 2008 van Champagne Bollinger plus 5.000 euro voor het beste resultaat van hoofdgerecht en voorgerecht – met de Brut Rosé – bij elkaar opgeteld.
Team Taiko

Team Taiko: Hugo Engels (midden), Kim Reisig (rechts)

De gerechten

Chef Lars Aukema en sommelier Sabas Joosten presenteerden namens De Librije het winnende hoofdgerecht Ermelose eend met hooi, gefermenteerde sinaasappel en macadamia. Hun voorgerecht was langoustine met tomaat, Thaise basilicum en grapefruit.
Het team van Taiko Restaurant, chef Hugo Engels en sommelier Kim Reisig, won een prijs ter waarde van 2.500 euro voor het beste voorgerecht bij de Brut Rosé: Kombu aged langoustine, kumqats, pickled daikon and umeboshi ponzu.

Het team van De Librije presenteert de winnende combinaties tijdens een speciale masterclass Champagne Bollinger op Wine Professional 2020 (RAI Amsterdam, 13-15 januari) en reist dat jaar bovendien naar de Champagnestreek om de combinaties te presenteren aan directie en genodigden van Champagne Bollinger in Aÿ.
Ermelose eend
langoustine

Boven het hoofdgerecht van De Librije, onder het voorgerecht van Taiko

Overige finalisten

In totaal schreven 24 restaurants zich in voor de voorronden van de competitie, die plaatsvonden bij restaurant Bar Alt in Amsterdam. Hiervan gingen zes restaurants door naar de finale. De overige vier finalisten waren:
– FG Restaurant, Rotterdam**
– De Nederlanden, Vreeland*
– Voltaire, Parc Broekhuizen, Leersum*
– Zarzo, Eindhoven*

De finaleteams

De finaleteams

Wijn-spijs leeft

Hoewel er veel restaurants zijn waarbij het concept van één geschikte fles wijn voor de hele maaltijd dominant is, blijkt toch altijd weer dat zeer veel chefs en sommeliers het samenstellen van de ultieme wijn-spijscombinatie als een belangrijke uitdaging beschouwen. Niet voor niets was de animo onder deze professionals hoog om deel te nemen aan het Grand Concours Bollinger.

Champagne Bollinger: inspiratie van wereldklasse

Hofleverancier van het Britse Hof en favoriete champagne van James Bond: Champagne Bollinger is een gedistingeerd merk dat wereldwijd geroemd wordt om zijn krachtige en tegelijk geraffineerde en complexe stijl. Perfect inzetbaar in de gastronomie en natuurlijk de klassieke match voor kaviaar. Kortom: een perfecte inspiratiebron voor iedere chef en sommelier die uitkijken naar een wijn-spijsuitdaging van het allerhoogste niveau!

bollinger

De finalejury bestond uit

• Hans van de Meeberg (Misset Horeca, FD, Winelife, Proefschrift)
• Clément Ganier (directeur marketing Champagne Bollinger)
• Imko Binnerts (restaurant Puur Zee, Wijk aan Zee)
• Ronald Hoeben (Foodtube)
• Edwin van de Goor (restaurant Weduwe van der Toorn, Scheveningen)
• Peter Klosse (Academie voor Gastronomie)
• Jan van Lissum (voorzitter, The Wine & Food Association/Proefschrift)

De eerstvolgende editie van het Grand Concours Bollinger vindt plaats in 2021. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met The Wine & Food Association: info@thewinesite.nl

logo bollinger