Op zondag 12 mei jl. werd in restaurant Hotel de Goudfazant in Amsterdam Noord de wijnproeverij SOiF gehouden. Dit was alweer de derde editie en er waren maar liefst acht importeurs aanwezig. Wij proefden een selectie van de wijnen.
tekst en proefnotities Michiel Boer
Bolomey Wijnimport, Bruut wijnimport, Daxivin, Pieksman Wijnimport, Vinatura, Vinoblesse, Vleck Wijnen en Wilde Wijnen waren de aanwezige importeurs van natuurlijke wijnen. Daarnaast waren er diverse producenten met elk een eigen verhaal en een eigen stijl van wijn maken. De spijzen werden verzorgd door fromagerie KEF en worstmakers Brandt & Levie. De juiste ingrediënten voor een mooi wijn-spijsavontuur.
Anne et Jean-François Ganevat, Jura
Jean-François Ganevat is de eigenaar van dit domein. Samen met zijn zus Anne Ganevat heeft hij een handelshuis. Alle aangekochte druiven zijn in ieder geval biologisch en vaak ook biodynamisch geteeld. Vinificatie en botteling gebeuren zonder toegevoegd sulfiet.
La Barraque Vieilles Vignes Chardonnay, Anne et Jean-François Ganevat, Côtes du Jura, Frankrijk 2016
Chardonnay; mineraliteit, licht botertje en gisttonen zoals brood(deeg) en biscuit in de neus en mond, prettige zuren, fraîcheur, lengte € 29,50 Vinoblesse
Jean-François Ganevat
Het eiland Vulcano
Paola Lantieri, Sicilië
Paola Lantieri produceert de aromatische versie van de malvasiadruif op de vulkanische bodem van Vulcano, een van de Eolische eilanden voor de kust van Sicilië. Vinificatie gebeurt op roestvrijstaal en zonder sulfiet. Bij het bottelen wordt wel sulfiet toegevoegd, maar in een minimale hoeveelheid.
Malvasia Bianco Secco, Paola Lantieri, IGP Salina, Italië 2018
95% malvasia, 5% corinto nero; aromatisch met mooie geurintensiteit, tropisch fruit en steenvruchten zoals abrikoos, kruidig en bloemig, in de mond lychee en een licht bittertje, gastronomisch inzetbaar. € 15,50 Vinoblesse
Hervé Villemade, Loire
De wijngaarden van Hervé Villemade worden biologisch bewerkt. Minimale interventies tijdens de vinificatie en een kleine hoeveelheid sulfiet bij de botteling.
Sauvignon, Hervé Villemade, Vin de France, Frankrijk 2018
Sauvignon blanc; geen typische sauvignon blanc, floraal karakter (witte bloemen) en tonen van groen fruit en citrusvruchten, fris en knisperend in de mond. € 13,00 Bolomey Wijnimport
Hervé Villemade
Bainbridge and Cathcart, Loire
Toby Bainbridge was een van de weinigen die een biologische roséwijn presenteerden. Hij streeft naar eerlijke en pure drinkwijnen.
Cuvée Rosée du Matin, Bainbridge and Cathcart, Vin de France, Frankrijk 2016
60% grolleau, 40% cabernet franc; roze van kleur, aardbei en rood fruit in de neus en mond, licht/halfzoet met voldoende zuren voor een goede balans, laag alcoholpercentage (9,5%). Goed als aperitief of bij een (fruitig) dessert. € 14,00 Bolomey Wijnimport
Toby Bainbridge
Michel Guignier, Beaujolais
In het dorpje Vauxrenard produceert Michel Guignier zijn natuurlijke wijnen.
La R’vole, Michel Guignier, Vin de France, Frankrijk 2017
Gamay; rood fruit in de neus zoals aardbei, framboos en rode kers, fris, fruitig en zeer sappig in de smaak, doordrinkbaar. € 17,00 Bruut wijnimport
Wijngaard van Cave Apicole
La Cave Apicole (Sylvain Respaut en Olivier Cros), Roussillon
De druiven bij La Cave Apicole, aan de voet van de Pyreneeën, worden met de hand geplukt. Bij de vinificatie maakt men gebruik van de natuurlijke processen met een minimum aan interventies.
Gorgorlou, La Cave Apicole, Vin de France, Frankrijk 2017
Carignan, grenache; dieprode kleur, veel zwart fruit en kruidigheid, zowel in de neus als in de mond, mooie smaakintensiteit waar de (rijpe) tannine zich op een prettige manier toont. € 17,40 Bruut wijnimport
Hubert & Heidi Hausherr, Alsace
Hubert & Heidi Hausherr runnen wijngaarden rondom het dorpje Eguisheim. Zij werken biodynamisch en bewerken het land enkel te voet of met hun paarden. Hun wijnen worden zonder sulfiet of andere toevoegingen gemaakt en gebotteld.
Blanc de Noir, Hubert & Heidi Hausherr, Alsace, Frankrijk 2014
Pinot noir; oxidatief karakter met tonen die men ook in bepaalde sherry’s treft zoals noten en subtiele toetsen van karamel en toffee, zowel in de neus als de mond, goede zuren en structuur. € 37,00 Daxivin
Oogst bij Hausherr
Domaine Bobinet, Loire
Sébastien Bobinet en Emeline Calvez maken wijn in eeuwenoude kalkgrotten langs de oevers van de Loire in Saumur. Biologisch en zonder toevoegingen.
Ruben, Domaine Bobinet, Saumur-Champigny, Frankrijk 2017
Cabernet franc, 7 maanden barriquerijping; aardse en plantaardige tonen (groene paprika) maar ook bosfruit, body en tannine, op dronk maar kan nog rijpen. € 19,00 Daxivin