Mainzer wijnbeurs

De eind april gehouden VDP.Weinbörse Mainz was een galavoorstelling van fijnbesnaarde Rieslings en Co. De VDP-oogst 2018, die ruim 1800 wijnprofessionals naar Mainz lokte, kan zonder meer beschreven worden als één der allerfijnste! De wijnen dansen op de tong en het schone fruit betoverd eenvoudig de smaakpapillen.

tekst Albert de Jong

De jaargang 2018 heeft veel stijlovereenkomst met het legendarische 1990, want ook toen waren de wijnen kraakhelder elegant en fruitrijk! Voor de wijnboeren zelf was 2018 een vrijwel perfect jaar, in de wijngaard verliep alles zoals gedroomd en kwantitatief bezien is de oogst, na enkele magere jaren, uitstekend.

Op de beursvloer waren 186 van de in totaal 195 VDP-leden aanwezig. De beurs is de officiële vrijgave van de nieuwe oogst en hier presenteren de wijnen zich altijd completer dan op de ProWein. Dat beter presenteren is er vermoedelijk de oorzaak van dat hier steevast de belangrijke handelaren uit de traditionele exportmarkten Engeland, Verenigde Staten, Scandinavië en Japan aanwezig zijn. Een nieuwe doelgroep die sterk opkomt vormen de Chinezen en zij zijn tevens wereldkampioen selfies-maken. De Nederlandse aanwezigheid was bijna te verwaarlozen, want landgenoten heb ik nauwelijks aangetroffen.

wijnbeurs Mainz

Het is helaas ondoenlijk om alle 1632 wijnen uit de catalogus te proeven. Maar voorafgaande aan de Weinbörse zijn er tal van nevenpresentaties, zodat een gedegen expertise prima lukt. Op de beurs kan men, naast enkele oudere jaren, vooral de nieuwe Gutswein, Dorpswijnen, Erste Lage en de klassieke restzoete exemplaren proeven.
Hoewel de rieslings nu al heerlijk zijn moet men zich realiseren dat dit wel embryo’s zijn, die rijk in het babyvet zitten. Het mooiste komt, in hun primaire fase, eigenlijk pas na drie jaar en later naar boven. In het verleidelijke fruit ontwaart men thans vaak een associatie van groene bananen, of de zoetere babyvariant ervan. Dit is een uitstekend voorteken want het toont aan dat de wijnen rank (zeer riesling-typisch) zijn en decennia lang fit blijven. Op dat ene punt zijn ze vergelijkbaar met de oogst 2004. Die, met dunner sap en daardoor nu wat mager overkomend, hadden indertijd de geur van groene mangoschil en zijn nog altijd fris!

De associatie met groene bananen die we ontwaren in de geur van de jonge wijnen is een uitstekend voorteken

Opvallende regio’s en wijngoederen

Buitengewoon indrukwekkend waren de filigraine rieslings van de Moezelstreek. Schoolvoorbeelden hiervan waren twee wijngoederen uit Saarburg: Forstmeister Gelz-Zilliken en Dr. Heinz Wagner. De eerste had een fenomenale collectie waarbij de reguliere Riesling Saarburg en de Alte Reben versie ervan de grootsheid van 2018 fantastisch lieten zien: dominant, dansend, mineraal, spannend, stijlvol en diep crisp van het leisteen. Iets opener was Dr. Wagner en hier betoverde de klassieke milde Bockstein Riesling Kabinett, puur de wijngaard in het glas voorzien van dat wervelende minerale spel.
In de Rheingau is het adellijke vrijwel verdwenen en nu maken de burgerlieden de boeiendste wijnen. Prachtige rieslings waren er bij Robert Weil, Gunter Künstler en Urban Kaufmann. Een nieuwe ster hier is de sympathieke Achim Von Oetinger. Zijn filosofie is dat grote wijnen tijd verlangen. Zodoende rijpen zijn rieslings lang op het droesem en worden ze pas één jaar na de oogst verkocht. Dit geeft strak gepolijste rieslings met een gespierde kracht. Zodoende geen 2018 maar 2017 en deze zijn hier zeker gelijkwaardig aan het nieuwe glorieuze jaar.

Robert Macgregor Bürgerspital

Sales manager Robert Macgregor van Bürgerspital, een van de aanraders uit Franken

Markus Drautz

Markus Drautz. Drautz Able, Württemberg

Frank Josten Kreuzberg

Frank Josten, Weingut Kreuzberg, Ahr

Het noordelijke Franken was bijzonder boeiend, met een breed scala aan allerhande druivenrassen. De aanraders zijn: Johann Ruck, Paul Weltner, Rainer Sauer, Schmitt’s Kinder, Bürgerspital zum Heiligen Geist en wijngoed Rudolf Fürst.
De VDP-Württemberg marcheert pas recentelijk buiten de eigen landsgrenzen en eindelijk komt de zo verdiende internationale erkenning op gang. Hier waren karaktervolle 2018- en 2017-wijnen te proeven. De kwalitatieve top wordt gevormd door het wijngoed Aldinger en daarachter is een stevige concurrentie met Dautel, Kistenmacher-Hengerer, Wachstetter, Karl Haidle, Rainer Schnaitmann, Drautz-Able en diverse anderen leden.
Uit de Pfalz kwamen levendige exemplaren op tafel van de wijngoederen Theo Minges en Acham-Magin. Dit laatste wijngoed heeft gelukkig ook deze jaargang weer authentieke Forster-rieslings gemaakt die naar de wijngaard smaken en niet naar eiken.
De regio Baden telt maar liefst twintig VDP-leden en het doorsnee kwaliteitsniveau is weer uitzonderlijk hoog. De talentvolle Andreas Laible uit Durbach bood schitterende 2018 rieslings aan van de magnifieke granietwijngaard Plauelrain. Weinig bekend is het wijngoed Wöhrle en ook nu waren de geproefde riesling, weissburgunder en muskateller weer verteerbaar, elegant en bekoorlijk.

De rode-wijnregio Ahr heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een grandioze pinot noir-streek. De combinatie van zachte, rijpe tannine en sterk minerale invloeden maken de hier gemaakte spätburgunders uniek in de pinot noir-wereld. Waar voordien Meyer-Näckel en Jean Stodden altijd de toppositie onderling verdeelden, hebben zij met de oogst van 2017 geduchte, elegante concurrentie van de wijngoederen J.J. Adeneuer en H.J. Kreuzberg.