vader en zoon Moreau

Père & fils: Christian en Fabien Moreau

De familie Moreau maakt al meer dan twee eeuwen wijn in Chablis. Lange tijd maakte het domein deel uit van een groot handelshuis, maar onder leiding van Fabien Moreau, de zesde generatie, heeft het domein in vrij korte tijd zelfstandig naam gemaakt.
proefnotities Guillaume Coret

Fabien studeerde in Dijon en Bordeaux en doorliep een stage in Nieuw-Zeeland voordat hij in 2002 op het familiedomein aan de slag ging. Het potentieel voor topkwaliteit was rijkelijk aanwezig: de familie bezit 12 hectare aan wijngaarden waaronder toppercelen in vier grand cru climats (Vaudésir, Valmur, Les Clos, Blanchot) en één premier cru (Vaillon), voor een groot deel beplant met oude stokken. Mede door biologische teelt (sinds 2013 gecertificeerd) en doordacht gedoseerd houtgebruik slaagt Fabien erin om het beste uit zijn wijngaarden naar boven te halen. En de wijnen blijven relatief mild geprijsd.

Het team in de wijngaard

Het team in de wijngaard

2014 versus 2012

Tijdens Wine Professional presenteerde Fabien Moreau in het Proefschrift Vinodroom zijn vier grand cru-wijnen, waarbij telkens de jaargangen 2014 en 2012 naast elkaar werden geproefd.

2014

Zeer milde winters en regenachtig in februari. Lichte vorst midden april en begin mei. Zeer heet weer tijdens de bloei (rond 8 juni), met flinke coulure (gewasverlies). Vervolgens veel regen in juli maar vanaf 18 augustus erg droog tot de oogst, die begon op 15 september. Zeer goede hygiënische staat met een goede alcoholische graad en een zeer goede zuurgraad (hoger dan 2012). Mooie balans.

2012

De winter was extreem droog met een erg koude maand februari. Half april had Les Clos te maken met lichte vorst aan de grond. Vervolgens een zeer regenachtige lente met aanzienlijke aanvallen van meeldauw. Daarna werd het erg heet, waardoor het toch nog mogelijk was om druiven met een goede hygiënische conditie te bereiken. Oogst vanaf 26 september. Mooie alcoholische graad maar geen rijpheid, wel een goede zuurgraad in de buurt van die van 2010.

Champagnist, Amersfoort, 06-41684108

etiket valmur
Proefnotities

8,5

Domaine Christian Moreau Père & Fils, Chablis Grand Cru Vaudésir, Frankrijk 2014
Chardonnay, circa 10 jaar oude stokken, zuidoostelijke expositie, fermentatie op rvs bij een temperatuur van circa 22 graden, 4 maanden rijping in eiken fusten (10% nieuw en 1 jaar oud, 90% 2-3 jaar oud); nu al een heel open geur die mooi overeenkomt met de smaak. Spannende, opwekkende zuren, zeer veel open, frisse smaakaroma’s, grote, vibrerende lengte, munt, waterkers, citrus, zinderende mineralen en perfect droog

8

Domaine Christian Moreau Père & Fils, Chablis Grand Cru Vaudésir, Frankrijk 2012
Chardonnay, circa 10 jaar oude stokken, zuidoostelijke expositie, fermentatie op rvs bij een temperatuur van circa 22 graden, 4 maanden rijping in eiken fusten (10% nieuw en 1 jaar oud, 90% 2-3 jaar oud); licht rokerig aroma met veel levendig fruit, zit momenteel wel een beetje op slot. De smaak wordt gedomineerd door mooi droog en levendig citrusfruit en veel delicate zuren, frisheid van citroengras, zuivere stijl

8-

Domaine Christian Moreau Père & Fils, Chablis Grand Cru Blanchot, Frankrijk 2014
Chardonnay, circa 30 jaar oude stokken, zuidoostelijke expositie, fermentatie en rijping in eiken fusten (10% nieuw en 1 jaar oud, 90% 2-3 jaar oud); geur nu nog wat gesloten, maar al wel rijker dan Vaudésir. In de smaak droog geknepen grapefruit en citrus, wat in de afdronk lang aanhoudt, structuur is nu krachtiger dan het fruit door jeugd, wijn met veel toekomst

8+

Domaine Christian Moreau Père & Fils, Chablis Grand Cru Blanchot, Frankrijk 2012
Chardonnay, circa 30 jaar oude stokken, zuidoostelijke expositie, fermentatie en rijping in eiken fusten (10% nieuw en 1 jaar oud, 90% 2-3 jaar oud); licht notig geurend samen met florale tonen. De mondvulling heeft een gulle structuur, gepaard met vol en levendig citrus- en druivenfruit, kalkdroogte

8-

Domaine Christian Moreau Père & Fils, Chablis Grand Cru Valmur, Frankrijk 2014
Chardonnay, circa 50 jaar oude stokken, noordoostelijke (30 are) en zuidoostelijke oriëntatie (70 are), vinificatie en rijping: 55% van de wijn op rvs, 45% in eiken fusten (6 maanden rijping); deze wijn is een wat ‘boersere’ t.o.v. de andere, voluptueuzer in zowel geur als smaak, dit uit zich in fruitstructuur en houtinvloed. Citrus is meer gekonfijt, minerale zuren wat warmer, bittertje € 59,95

8+

Domaine Christian Moreau Père & Fils, Chablis Grand Cru Valmur, Frankrijk 2012
Chardonnay, circa 50 jaar oude stokken, noordoostelijke (30 are) en zuidoostelijke oriëntatie (70 are), vinificatie en rijping: 55% van de wijn op rvs, 45% in eiken fusten (6 maanden rijping); anijs, bloemig en licht rokerig aroma. De smaak heeft naast een gulle structuur/textuur ook veel mineralen en sap, ruime speekselontwikkeling, gekonfijte, energieke limoenzuren

8,5

Domaine Christian Moreau Père & Fils, Chablis Grand Cru Les Clos, Frankrijk 2014
Chardonnay, 50-70 jaar oude stokken, kimmeridge-bodem, vinificatie en rijping: 65% van de wijn op rvs, 35% in eiken fusten (6 maanden rijping); nog iets intenser in de geur. De droogte en mineraliteit domineren de wijn op een positieve manier, delicaat met gezouten citrusfruit € 59,95

9

Domaine Christian Moreau Père & Fils, Chablis Grand Cru Les Clos, Frankrijk 2012
Chardonnay, 50-70 jaar oude stokken, kimmeridge-bodem, vinificatie en rijping: 65% van de wijn op rvs, 35% in eiken fusten (6 maanden rijping); licht tropisch aroma met subtiele hooitonen. In de mond licht ziltige toets gepaard met fijne kruidigheid, goede structuur, rijk aan sappig citrusfruit. Heel verfijnde, complete wijn