Quentin en Antoine Paillard

Quentin en Antoine Paillard

Sinds enkele jaren zijn de jonge broers Antoine en Quentin Paillard verantwoordelijk voor het familiebedrijf Pierre Paillard, dat sinds 1768 en acht generaties lang geweldige champagnes maakt in Bouzy, misschien wel het hart van de champagne.
tekst Hans van de Meeberg, proefnotities Martijn Verbruggen, Bouzy
De champagnes van Pierre Paillard worden altijd gemaakt van druiven uit een van hun eigen wijngaarden, die bij elkaar 11 hectare beslaan en beplant zijn met pinot noir (60%) en chardonnay (40%). Er wordt gewerkt volgens een ‘mother nature’- aanpak, zoals zij zelf noemen, met zo min mogelijk interventie in de wijngaarden. Door hun lage dosage en lange tijd op de lie kenmerken de champagnes zich door precisie, elegantie en diepte. De cuvée Les Parcelles wordt gerekend tot de beste non-vintage champagnes.

Proeverij

Afgelopen zomer werd er bij Bouzy in Den Haag een proeverij georganiseerd waarbij de nieuwe jaargangen van de champagnes van de zonen Antoine en Quentin werden gezet tegenover de oudere champagnes van hun vader.

De geproefde champagnes:
1. Les Parcelles
2. Les Mottelettes 2012 / 2007
3. Les Maillerettes 2013 / 2007
4. La Grande Récolte 2008 / Oenothèque 2002

proeverij Paillard

Les Parcelles

Gemaakt van voornamelijk pinot noir aangevuld met chardonnay-druiven uit het dorp Bouzy. Een echte terroirchampagne met rijke smaken van peer, lichte toast en wat honing. De champagne heeft een verfrissende afdronk, gaat nooit vervelen en is zeer goed doordrinkbaar.

Les Mottelettes 2012 / 2007

Van deze kleine wijngaard in Bouzy wordt een 100% chardonnay-champagne gemaakt. Chardonnay is atypisch voor het dorpje Bouzy, maar hier zeker de moeite waard! De wijngaard staan op een dun laagje klei waardoor de wortels relatief snel de rijke kalklaag bereiken en dat proef je. De jonge wijnmakers Antoine en Quentin zijn verantwoordelijk voor de 2012 vintage en hun vader voor de 2007 vintage. Er worden circa 4.000 flessen gemaakt. Het grote verschil tussen vader en zoons zit in het aantal grammen toegevoegde suikers. Respectievelijk 2.7 gram (zonen) en 8 gram (vader). De hogere dosage maakt de 2007 licht plakkerig. Wel komen de rijpe tonen brioche en noten mooi naar voren. De 2012 vintage kenmerkt zich door lengte, elegantie en finesse.

Quentin Paillard

Quentin Paillard in de wijngaard

Les Maillerettes 2013 / 2007

Een van de topchampagnes van het champagnehuis. 100% pinot noir van een enkele kleine wijngaard in Bouzy met circa 50 jaar oude wijnstokken. Ook hier komt het verschil in dosage sterk naar voren en geeft deze flight perfect weer welke transitie dit champagnehuis ondergaat onder de vleugels van Antoine en Quentin. Meer en meer wordt de filosofie uitgedragen dat een goede champagne in de wijngaard wordt gemaakt en dat de interventie in de kelders zo veel mogelijk wordt beperkt. Het resultaat is een ragfijne champagne met veel finesse, elegantie, fruitexpressie en een heerlijk frisse afdronk. Puur, licht zoet rood fruit en elegantie typeren de 2013 vintage. De 2007 kan de rijping beter aan dan de Mottelettes en wordt getypeerd door rijp fruit en een lange afdronk.

Kelders van Pierre Paillard

Kelders van Pierre Paillard

La Grande Récolte 2008 / Oenothèque 2002

Een geweldige en erg interessante flight. De 2008 vintage is pas net op de markt en het jaar wordt nu al gezien als een van de beste champagnejaren ooit. Boven 1996 en 2002. De 2002 komt rechtstreeks uit de kelder van het domein. Zonder dosage en één dag na dégorgement een waar unicum om te kunnen proeven. De jaargang 2008 is licht bloemig in de geur, sterk geconcentreerd in smaak maar nog licht gesloten. Maar alle smaken, diepgang en verfijning in deze eerste slokken geven aan dat dit een geweldige champagne kan worden. Nog even geduld.
De Oenothèque 2002 is een waardige afsluiter. Mooi rond en mollig, rijpe nootachtige smaken waren mooi verweven met de elegante, frisse en ronde afdronk. Op dit moment van drinken geweldig, maar met zeker een toekomst van vele jaren.

Vader of zonen

Dat is een moeilijk verhaal. De lage dosages maken de champagnes van de zonen echt champagnes van nu: droog met diepgang en mineraliteit. Terwijl de champagnes van de vader meer neigen naar een stijl die rond de eeuwwisseling erg populair was: een klein zoetje maar nog steeds voldoende elegantie om ook gastronomisch in te zetten. Zonder twijfel maken de zonen voor Pierre Paillard nu een champagne die zowel de concurrentie met zowel de grote als boutique-champagnehuizen zonder meer kan doorstaan.

Bouzy, Den Haag

Vader en zonen Paillard

Vader Benoît Paillard en zijn zonen Antoine en Quentin