Valenzia: gastrotapas van hoog niveau (foto: Ektor Tsolodimos, Epsilon Studios)

De Nederlandse activiteiten in het kader van de Wereld Tapas Week 2017, georganiseerd door The Wine & Food Association en het Spaans Verkeersbureau, werden afgesloten in restaurant Valenzia in Eindhoven. Topchef Adrian Zarzo gaf daarbij zijn eigen invulling aan de combinatie van Spaanse wijnen en tapas.

tekst Louis Janssen

Zarzo gaf een culinaire rondleiding door de wereld van de tapas en de bijpassende wijnen. De elf gerechtjes uit de keuken van Valenzia vormden het uitgangspunt: een bijzondere mix van Spaanse en Aziatische stijlen. Verwacht echter geen fusion op het bord, want beide stijlen blijven origineel en authentiek. Zelf benoemt hij het als een ‘mediterrasian kitchen’. De begeleidende wijnen pasten perfect. Samenvattend: in Valenzia eet je fraaie tapasgerechtjes met naadloos passende wijnen.

 

Valenzia is een klein jaar open. Sunny Devens is zakelijke partner. Ze kennen elkaar al een hele poos, vanaf de tijd dat ze samen in De Librije werkten. Devens is een secure gastvrouw met oog voor details. De inrichting is prima gekozen, je waant je direct in een warme, mediterrane omgeving, ook op het terras op de verdieping. De kaart geeft precies de essentie weer van de keuken: een combinatie van Oosterse en Spaanse gerechtjes. Zo kun je qua soep kiezen voor een wontonsoepje met kippendij of de originele gazpacho en als bijgerecht kies je bijvoorbeeld een escalivada of een Thaise groene mango salade. Voor wie ook een hoofdgerecht wil, is er keuze uit o.a. een ossenhaas ‘Asian Style’ of een portie grote gamba’s.

Adrian Zarzo

Hoog niveau tapas, origineel en authentiek

Het zijn bijna zonder uitzondering voedzame, stevige en smeuïge gerechtjes, met voldoende levendigheid en elegantie en mooi op smaak gebracht met olijfolie of spicy ingrediënten. De onberispelijke kwaliteit van de keuken rechtvaardigt de iets hogere prijsstelling dan gemiddeld. De filosofie is hier echter dat je alleen kunt koken met superverse kwaliteitsproducten.
Adrian Zarzo is hier de eindverantwoordelijke chef: hij bepaalt in laatste instantie wat er op de kaart komt. Dat betekent een keuken die in de top van zijn categorie staat. Hoog niveau tapas, origineel en authentiek. Ook de wijnkaart is door hem samengesteld en wie toch iets anders wil, kan bovendien kiezen uit de kaart van het aan de overkant van de Dommel gelegen restaurant Zarzo. De service staat als een huis. Er staat hier een ingewerkt team en dat maakt het verblijf aangenaam. Valenzia is de ultieme tapaszaak. Onze verdere verwachtingen zijn hooggespannen…

ValenZia, Stratumseind 103, 5611 ER Eindhoven, www.valenzia.nl