Wijngaard in Upper Galilee (foto: Galil Mountain Winery)

Het assortiment van Well of Wine is duidelijk gericht op de wijnliefhebber die open staat voor nieuwe ontdekkingen. Diverse eigenzinnige wijnmakers, vaak uit minder voor de hand liggende wijnregio’s en –landen, hebben er een plaats gevonden. En regelmatig wordt er een nieuwe ster aan het wijnfirmament toegevoegd. In dit artikel beperken we ons tot onlangs geproefde wijnen van producenten uit Israel.
proefnotities Jan en Kyra van Lissum

Well of Wine, tel 070-4066575, www.wellofwine.nl

Galil Mountain Winery

Modern bedrijf opgericht in 2000 als joint venture tussen Golan Heights Winery en Kibbutz Yiron. Vijf wijngaarden, gelegen op een hoogte van tussen de 430 en 800 meter en elk met een eigen microklimaat, leveren de druiven. Een combinatie van traditie en state of the art technologie, en de hand van wijnmaker Micha Vaadia doen de rest. Veertien verschillende wijnen worden geproduceerd, verdeeld over drie labels, uiteenlopend van toegankelijk en fruitig tot complex met potentieel.

Proefnotities

8-
Avivim, Galil Mountain Winery, Upper Galilee, Israël 2015
85% chardonnay, 15% viognier, 5 maanden hout; citroengeel uiterlijk, witte rijpe fruittonen, hint van vanille, afgerond mondgevoel, zuren zorgen voor fraîcheur, duidelijke inbreng van hout, maaltijdwijn

7+
Pinot Noir, Galil Mountain Winery, Upper Galilee, Israël 2013
Pinot noir, 10 maanden in Frans hout; elegante kleur, frisse pinot noir geur, fijn van smaak, fruitig en licht gekruid, goed verweven (13,5%)

7+
Yiron, Galil Mountain Winery, Upper Galilee, Israël 2013
Cabernet sauvignon, merlot, syrah, petit verdot; heel veel kleur, zwart fruit, gerijpt, stevig, materierijke geur- en smaakaroma’s, lichte toets van sous-bois, licht ontwikkeld, maaltijdwijn (15%)

7,5
Cabernet Sauvignon, Galil Mountain Winery, Upper Galilee, Israël 2013
100% cabernet sauvignon; goede kleur, cassis, kersenachtig, licht konfituur, mooi mondgevoel, kruidige onderlaag, intense aroma’s, goede spanning en fraîcheur, maaltijdwijn (14%)

7,5
Ela, Galil Mountain Winery, Upper Galilee, Israël 2013
51% syrah, 46% barbera, 3% petit verdot, 12 maanden Frans hout; goede kleurconcentratie, licht ontwikkeld, aromatisch, goed gerijpt fruit, jamachtig, goede zuren, levendige structuur (14%)

Flam Winery

De familie Flam houdt zich al vijftig jaar bezig met wijnteelt. Israël Flam was 35 jaar wijnmaker bij Carmel. De huidige wijnmaker Golan ging in 1998 samen met zijn broer Gilad onder eigen naam wijn produceren. Aan de basis liggen vijf kleine wijngaarden in de Judean Hills. Golan studeerde in Italië af als wijnbouwer en oenoloog aan de universiteit van Piacenza en vervulde stages in Toscane en McLaren Vale, Zuid-Australië, waar het klimaat overeenkomt met dat van Israël.

Proefnotities

7,5
Flam Classico, Flam Winery, Judean Hills, Israël 2014
Cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, petit verdot, syrah, 10 maanden in Frans en Amerikaans hout; vooral donker fruit, licht ontwikkeld, fruit komt op de eerste plaats, daaronder kruidigheid, tannines zijn licht ontwikkeld (13%)

7,5
Merlot Reserve, Flam Winery, Judean Hills, Israël 2014
85% merlot, 10% cabernet sauvignon, 5% petit verdot, 12 maanden in Frans hout; floraal en aards, toegankelijk, goed gemaakt, hout komt duidelijk door, goede lengte (13,8%)

Adir Winery

Familiebedrijf opgericht in 2003. Wijnmaker Avi Rosenberg kan voortborduren op zo’n veertig jaar wijnbouwervaring die de familie bezit. Hij maakt gebruik van druiven afkomstig van de Kerem Ben Zimra wijngaarden die in de jaren tachtig en negentig werden aangeplant op de hellingen van Admon Mountain in de regio Upper Galilee.

Proefnotities

8+
A, Adir Winery, Upper Galilee, Israël 2012
60% shiraz, 30% cabernet sauvignon, 10% cabernet franc, 20 maanden hout; donker uiterlijk, duidelijk meer belegen, zacht op de tong, versmolten, hint van chocolade, malse tannines (15%)

Domaine du Castel

Eli Ben Zaken is een van de pioniers van de moderen Israëlische wijnbouw. Hij plantte bij wijze van experiment in 1988 een aantal stokken cabernet sauvignon en merlot naast zijn huis in de Judean Hills en boekte met zijn eerste jaargang 1992 direct internationaal succces. Klassieke bordeaux en bourgogne zijn grote voorbeelden.

Proefnotities

7,5
La Vie Rouge du Castel, Domaine du Castel, Judean Hills, Israël 2015
Cabernet sauvignon, merlot, petit verdot, wijngaarden op een hoogte van 700 meter, Frans hout en betonnen tanks; mooi fruit in geur en smaak, sappig, goede fraîcheur, doordrinkbaar, lekker commericeel, rond

8,5
Petit Castel, Domaine du Castel, Judean Hills, Israël 2015
Cabernet sauvignon, merlot, petit verdot, 16 maanden Frans hout; elegante kleur en aroma’s, mooi ontwikkeld, fijn en voornaam, zacht op de tong, veel smaak en lengte (14%)

9-
Castel Grand Vin, Domaine du Castel, Judean Hills, Israël 2014
Cabernet sauvignon, merlot, petit verdot; mooi ontwikkeld, gerijpt, fijne structuur, mooie zuren, finesse en evenwichtig, mooie tannines (14,5%)

Tzora Vineyards

Begin jaren negentig opgericht door Ronnie James die het potentieel van de kiezelrijke bodem aan de noordkant van de Sorekvallei ontdekte. Hij plantte er cabernet sauvignon, merlot en sauvignon blanc aan. Huidige wijnmaker Eran Pick MW studeerde af aan de Davis University en volgde stages in Napa, Sonoma, Bordeaux en Barossa.

Proefnotities

7,5
Judean Hills, Tzora Vineyards, Judean Hills, Israël 2015
Cabernet sauvignon, syrah, petit verdot; donker van kleur, soepel op de tong, gerijpt fruit, hee licht rullig, goede structuur (13,5%)

7,5
Shoresh, Tzora Vineyards, Judean Hills, Israël 2015
41% cabernet sauvignon, 45% syrah, 14% petit verdot; veel kleurintensiteit, fruitig en floraal in geur en smaak, mooie balans, levendig, goede spanning, aangenaam (13,5%)