Ktima

Oenopolis is afgeleid van de woorden oenos (οίνος) en polis (πόλις), oud-Grieks voor wijn en stad. Een Griekse wijnstad dus. Oenopolis importeert niet alleen de beste Griekse wijnen, maar ook ambachtelijke delicatessen, zoals Griekse olijfolie, heerlijke chocolade en Griekse kazen voor bij de wijn. Zes producenten waren te gast op zijn Wine Professional-stand: Jima, Kitrvs, Oenogenesis, Bairaktaris, Tsiakkas (van het Griekse deel van Cyprus), Ousyra.
proefnotities Ivo Ivanis

Eigenaar Yiannis Mylothridis begon in de bediening van het Griekse restaurant van zijn ouders in Hilversum. Zijn interesse in wijn groeide naarmate hij meer betrokken raakte bij het samenstellen van een doordachte wijnkaart. Een extra impuls volgde in 2012 toen jeugdvrienden uit Katerini met hun wijnhuis Kitrvs hun eerste wijn, een malagouzia, op de markt brachten. Yiannis schreef zich in voor een WSET-wijnopleiding, bezocht wijnbeurzen en reisde met regelmaat naar Griekenland om wijnhuizen te bezoeken. Mede op aansporing van zijn restaurantgasten begon hij in 2017 Oenopolis.
Griekenland is de bakermat van de West-Europese wijnbouw. Het waren vooral de oude Grieken die zo’n 2500 jaar geleden overal langs de Middellandse Zee wijnstokken plantten, tot het huidige Marseille aan toe. Moeilijk leesbare en uitspreekbare namen op de etiketten en de negatieve associatie met ouderwetse, met hars bereide retsina hebben brede Griekse wijnsuccessen lange tijd in de weg gestaan. Maar anno 2024 ontdekken steeds meer jonge wijnliefhebbers de unieke kwaliteiten van Griekse wijn, zo bleek ook bij de druk bezochte Wine Professional-stand van Oenopolis.
Oenopolis

Wijnmakers in de stand van Oenopolis

En dat is geen wonder. Wie op zoek is naar wijnen met unieke geuren en smaken, kan zijn of haar hart ophalen bij het rijk gevarieerde aanbod uit Griekenland. Het wijnlandschap wordt gekenmerkt door een grote diversiteit aan bodemsoorten, microklimaten, inheemse druivenrassen en wijnstijlen. En de jonge generatie wijnmakers slaagt er uitstekend in om deze bijzondere aspecten in hun wijnen voor het voetlicht te brengen. Net als de ooit nogal boerse en eenvoudige Griekse keuken heeft ook de wijnproductie zich ontwikkeld naar meer variatie en verfijning, en dat proef je zeker terug in de wijnen van Oenopolis!

Oenopolis, Maartensdijk, 06-15699743

Yiannis Mylothridis

Yiannis Mylothridis

Proefnotities wit

7,5

Xynisteri, Tsiakkas, Cyprus, Griekenland 2022 Xynisteri, koude inweking, geselecteerde gisten, 2 maanden rijping sur lie in rvs; veel kleur, brede geur, rijp wit fruit, gedroogde perziken, honing, florale toets, veel smaak, frisse aanzet, honing, citrus vooral in de finale, goede lengte, toegankelijke gastronomische wijn (13%) € 13,50

8

Classic, Petrakopulos, Robola of Kefalonia, Griekenland 2022 Robola, pre-phylloxerawijngaard, 5300 flessen gemaakt; goudgele kleur, frisse geur, citrus, ziltig, goed sap, mineralen, fris en levendig, mooie spanning, lichte tanninetoets, maaltijdwijn met goede lengte (13%) € 25,80

8-

Thalassitis, Gai’a, Santorini, Griekenland 2022 Assyrtiko, ongeënte oude stokken; goudgele kleur, rijpe geur, boter, vanille, meloen en banaan, ronde aanzet met wat hazelnoot, lichte vettigheid, frisse finale, goede lengte (13%) € 23,90

8-

Malagouzia, Kitrvs, IGP Pieria, Griekenland 2023 Malagouzia, vinificatie: 80% op beton, 20% op rvs, 20% met wilde gisten; lichte kleur, bloemige geur, citrus en sinaasappelschil, licht aromatisch, muskaattoets, smaak komt overeen met geur, aromatisch, muskaat, licht zoetig, frisse vettige finale met wat tannine (13%) € 16,90
Proefnotities rosé & rood

7,5

Fokiano Rosé, Ousyra, IGP Cyclades, Griekenland 2022 Fokiano, ongeënte oude stokken, afkomstig van het eiland Syros; elegante kleur, frisse geur, klein rood fruit, frambozen en aardbeien, volle smaak, zoetige aanzet, veel fruit, zachte tannine, wat vanille en banaan, goede lengte en balans, gerijpte en toch frisse rosé (14%) € 18,80

8-

Jack of Spades Day 11, Jima, Wine from Greece, Griekenland 2021 100% vlachiko, malolactische fermentatie, 6 maanden houtrijping, gebotteld in oktober 2022; jonge roodpaarse kleur, veel rood fruit, kersen, griotten, kastanje en vanille, zoetige, sappige aanzet met veel fruit, kersen, kastanje en vanille, fris en doordrinkbaar (11,5%) € 29,60

8-

Ktima, Bairaktaris, Nemea, Griekenland 2018 100% agiorgitiko, 50 jaar oude stokken, 45 dagen maceratie en fermentatie, 16 maanden rijping op nieuwe Franse vaten van 300 liter, 8 maanden flesrijping; veel kleur, nog altijd jeugdig, zwart en rood fruit, granaatappel, zwarte kersen, peper en viooltjes, zachte vanilletoets, frisse en fruitige aanzet, wat hoge zuren, rijpe tannine, zachte houttoets in de finale, vanille, veel lengte, lekker nu om te drinken (14,5%) € 16,90

8,5

Deka X, Oenogenesis, IGP Macedonia, Griekenland 2011 50% xinomavro, 50% merlot, 4 jaar rijping op Amerikaans en Frans eikenhout en acacia (100% nieuw hout); goed ontwikkelde kleur, bruine rand, klassieke geur, balsamico, kersen, rozijnen, vanille en leer, rond en sappig, chocolade, rozijnen, vanille, ronde tannine, goede zuren, heel veel koffie en mokka in de finale, nog altijd zeer levendig en prachtig op dronk (13,5%) € 27,50