Puklavec Family

Weingut Stadt Krems, Oostenrijk

Het voorjaar is weer begonnen en daarom nodigde Proefschrift de importeurs uit om ieder drie favoriete lentewijnen te selecteren en op te sturen. We publiceren hun keuzes in een reeks van drie artikelen. Deel 1 leest u hier en deel 2 hier.
tekst Jan van Lissum

Iedere importeur werd uitgenodigd om twee witte wijnen en één rode wijn op te sturen. Prijsindicatie: betaalbaar voor iedereen. We ontvingen een mooi geschakeerde selectie wijnen van goed tot zeer goed niveau.
Voor Proefschrift golden als belangrijke criteria: aantrekkelijk fruit, frisse, levendige zuren, lekker doordrinkbaar, ook bij een lunchgerecht. Per importeur voorzien we de wijn die wat ons betreft bij uitstek het label ‘lentewijn’ verdient van een zonnetje (☼).
Onze favoriete lentewijnen van de importeurs die in deel 3 aan bod komen:

(w) Domaine du Salvard Delaille, Cheverny, Frankrijk 2021
Colaris € 12,75

(w) Loureiro, Casa da Tojeira, Vinho Verde, Portugal 2020
Halfes € 8,50 (0,375 L)

(w) Laborum Torrontés de Parcela, El Porvenir, Cafayate, Argentinië 2020
Damaro Wines € 18,70

(w) Grüner Veltliner Lössterrassen, Weingut Stadt Krems, Kremstal, Oostenrijk 2021
Wijnkoperij Okhuysen € 9,30

(w) Regaleali Bianco, Tasca d’Almerita, Sicilia, Italië 2021
Vinites € 12,95

(r) Constance, Domaine Metrat et Fils, Chiroubles, Frankrijk 2019
Rijkhoff Wijnen € 14,50

Josef en Martina Ehmoser
Josef en Martina Ehmoser
cheverny
ehmoser
laforest

Domaine du Salvard Delaille, Cheverny, Frankrijk 2021
Domaine du Salvard had een luisterrijk verleden, maar verkeerde in 1890, toen Maurice Delaille het kocht, in ernstig verwaarloosde toestand. Met noeste arbeid wist hij het in zijn volle glorie te herstellen. Ook kocht hij extra wijngaarden aan. Vandaag de dag staat de vijfde generatie Delaille aan het roer van het inmiddels 45 ha tellende domein. De gebroeders Emmanuel en Thierry hebben wereldwijd succes en het leeuwendeel van de wijn wordt geëxporteerd, mede naar Japan en China.
Sauvignon blanc, chardonnay; ingetogen aroma’s van de sauvignon, naast fruit ook lichte florale en vegetale tonen, evenwichtig in geur en smaak, prettige aanzet, veel fraîcheur, toegankelijk maar ook inhoudelijk verrassend, levendige lentewijn met goede lengte (12,5%) € 12,75

Wagram Terrassen Grüner Veltliner, Josef Ehmoser, Wagram, Oostenrijk 2021
Een ware ambassadeur van de beroemde Wagram regio. Afkomstig van grüner veltliner aangeplant op wijngaarden met veel löss in de bodem rond en in Grossweikersdorf. Josef is de derde generatie van zijn familie die actief is in de wijnbouw. Samen met zijn vrouw Martina runt hij het domein met veel passie en respect voor de natuur. Vogels en insecten zijn er net zo welkom als menselijke bezoekers!
Grüner veltliner; elegante kleur, duidelijk grüner veltliner in geur en smaak, rustige aroma’s, lekkere aanzet, fruitige tonen met lichte kruidigheid en passende zuren die voor levendigheid zorgen, prima balans, stabiel palet, goede lengte, heerlijke lentewijn (12,5%) € 11,50

Domaine Laforest, Brouilly, Frankrijk 2021
Het familiebedrijf Domaine Laforest bestrijkt zo’n 20 hectare. Jean-Marc heeft de wijngaarden overgenomen van zijn ouders en de volgende generatie staat alweer klaar: zijn twee zonen traden namelijk onlangs toe tot het team. De familie Laforest heeft de beschikking over een moderne productiekelder met een pneumatische pers en roestvrijstalen tanks. De oogst gebeurt ieder jaar volledig met de hand en zowel vinificatie als botteling geschieden op het domein zelf.
Gamay; frisse kleur, herkenbaar gamay in de geur, plezierig op de tong, fris, kruidig en fruitig, correcte zuren, pittig staartje, breed inzetbare wijn (13%) € 14,50

Sina Mertz
Sina Mertz, Rheinhessen

5bar, Bokuria Szent Donat, Balaton, Hongarije 2020
Szent Donát is een kleine Hongaarse wijngaard van 15 hectare in het dorp Csopak, aan de noordkant van het Balatonmeer. De bodem van Szent Donát bestaat uit leisteen, mergel en klei. De naam 5bar staat voor de druk die op deze fles pet nat staat.
40% olaszriesling, 60% furmint, biologisch, vin nature, pet nat; vrij weinig geur, goede mousse, bittertje, vrij eendimensionaal, mist wat aromatische inhoud, wel redelijke spanning (12,5%) € 10,99 (uitsluitend 375 ml)

Loureiro, Casa da Tojeira, Vinho Verde, Portugal 2020
De wijnmakers Filipe Ribeiro en Nuno Grosso zijn al sinds het begin van de eeuw de wijnmakers op het 17de-eeuwse landgoed Tojeira. Het landgoed ligt aan de rand van het stad Cabeceiras de Basto in de Noord-Portugese provincie Braga. Het ligt een uur in het binnenland vanaf de stad Porto. Naast de wijngaard wordt het landgoed als hotel gebruikt en is het een populaire trouwlocatie in Portugal.
Loureiro; vrij neutrale geur met herkenbare loureiro-toets, licht spritzige aanzet, prettige balans, fruitig, goede zuren, licht tintelend, toegankelijk en doordrinkbaar, prima lentewijn (12,5%) € 8,50 (uitsluitend 375 ml)

Spätburgunder, Weingut Mertz, Rheinhessen, Duitsland 2019
De 29-jarige Sina nam in 2016 de wijngaard van haar ouders over na haar studie wijnbouw en oenologie in Neustadt an der Weinstraße. Tijdens haar studie en stageperiode in Californië heeft ze zich gespecialiseerd in riesling. Sinds zij aan de leiding staat is dit Duitse wijnhuis gemoderniseerd. De labels zijn vernieuwd, de smaken van de wijnen passen meer bij de huidige generatie millennials en ze is zich gaan focussen op een paar kwalitatief zeer goede wijnen.
Spätburgunder, 3 maanden rijping op gebruikt Duits hout; goede kleur, lichte impressie van munt/eucalyptus, parfumé, beetje atypisch (12,5%) € 8,79 (uitsluitend 375 ml)

5Bar
Loureiro
Mertz Spätburgunder
El Porvenir
El Porvenir
Laborum
Logia
wms
Viña Las Perdices

Viña Las Perdices

Laborum de Parcela Torrontés, El Porvenir, Cafayate, Argentinië 2020
Bodega El Porvenir bevindt zich op 1.850 meter hoogte en wordt beschouwd als een van de meest interessante wijnproducenten van Salta onder meer door de Engelse MW Tim Atkins. De consultant is de Amerikaan Paul Hobbs die zijn eigen wijnhuis Viña Cobos in Agrelo, Mendoza bezit.
Torrontes, rijping in betonnen eieren; rijp fruit en florale tonen sturen het geurpalet en komen in de smaak versterkt terug, rijp en delicaat, schoon, mooie maaltijdwijn met body en lengte (13,5%) € 18,70

Logia Rosé de Malbec, Viña Las Perdices, Agrelo, Argentinië 2020
Dat Viña Las Perdices in Agrelo een gerenommeerde plaats inneemt in Lujan de Cuyo is inmiddels bekend. De family Muños omschrijft hun kracht in een simpele zin: ‘We live in a kingdom composed of vines, family and work’.
Malbec; licht roodkoperkleurig, vullende geur, sappige aanzet, verleidelijk fruit, goede vulling, mals op de tong, toegankelijk voor iedereen (13%) € 20,00

Winemaker Series Malbec, Marcelo Pelleriti Wines, Uco Valley, Argentinië 2020
De Argentijnse wijnmaker Marcelo Pelleriti werkte circa 30 jaar in de Bordeaux-streek, waar hij topresultaten boekte bij onder andere de châteaux La Violette (100 Parker-punten) en Le Gay. Als rechterhand van Michel Rolland stond hij aan de wieg van Bodegas Monteviejo.
Malbec, 60% van de wijn rijpte 12 maanden in gebruikte Franse barriques, 6 maanden flesrijping; veel kleurintensiteit, evenwichtige malbec-geur, aangename aanzet, mooie rijpe tonen en kruidige toets, goede balans, smaakvol, prima lengte, aangename wijn voor de echte malbec-liefhebber (13,5%) € 18,00

StadtKrems wijngaard

Wijngaarden Stadt Krems, Oostenrijk

Sauvignon, Domaine Jacky Marteau, Touraine, Frankrijk 2021
De wijngaarden liggen bij het gehucht La Tesnière, op een plateau langs de rivier de Cher. Het domein wordt geleid door Ludivine en Rodolphe Marteau.
Sauvignon blanc; herkenbaar sauvignon, plantaardige tonen, evenwichtig in geur en smaak, sappige en vullende tonen, fruitig, mooie vulling, sympathiek mondgevoel, doordrinkbaar, uitstekende prijs-kwaliteitverhouding (12,5%) € 9,70

Grüner Veltliner Lössterrassen, Weingut Stadt Krems, Kremstal, Oostenrijk 2021
Wijnmaker Fritz Miesbauer werd in 2020 door Falstaff uitgeroepen tot Wijnmaker van het Jaar.
Grüner veltliner; herkenbaar grüner veltliner, vooral in de geur, licht spritzig, aangename aanzet, sappig en fruitig, heel schoon, heel licht floraal, fijne zuren en mooie kruidigheid, veel lengte, aangenaam doordrinkbaar, uitstekend op terras of bij de maaltijd, prima prijs-kwaliteitverhouding (12%) € 9,30

Garnacha tinto, Legado del Moncayo, Campo de Borja, Spanje 2020
Afkomstig van wijngaarden gelegen op een hoogte van 450 tot 750 meter.
Garnacha tinto; veel kleur, aardige geur, aangename aanzet, veel sap, donker fruit, o.a. kersen, redelijke concentratie, vullend, maar ook lichtvoetig, smakelijk en doordrinkbaar voor breed publiek (14,5%) € 7,75

Marteau
Krems
Moncayo
Jacky Marteau wijngaard

In de wijngaard van Jacky Marteau

Legado del Moncayo

Legado del Moncayo

Regaleali
Regaleali
San Vincenzo
Regaleali
Antico-Feudo
anselmi
Anselmi
castello di brolio
Castello di Brolio, Ricasoli
San Vincenzo, Anselmi, IGP Veneto, Italië 2021
Roberto Anselmi wordt beschouwd als een van de toonaangevende producenten van witte wijn in Italië. Gefrustreerd door de lage kwaliteit en het algemene gebrek aan ambitie in de regio, verliet hij de Soave DOC en labelt hij zijn wijnen sindsdien als IGP Veneto. Anselmi is van mening dat zijn wijngaarden de beste zijn van de Soave-streek, maar houdt niet van bureaucratische logica. Hij hanteert een kwaliteitsgerichte aanpak, beginnend in de wijngaard en zich uitstrekkend tot in de kelder waar koude maceratie en fermentatie bij lage temperatuur wordt toegepast.
Garganega, chardonnay, sauvignon blanc; vrij veel kleur, aparte geuraroma’s, vrij vullend, sappig en vullend in de aanzet, rijpe toets met redelijk opvallende zuurgraad, lentewijn voor aan tafel (12,5%) € 12,45

Regaleali Bianco, Tasca d’Almerita, Sicilia, Italië 2021
Midden in de Siciliaanse heuvels, ten zuidoosten van Palermo, bevindt zich een van de bekendste wijnhuizen van Sicilië, Regaleali. Het landgoed strekt zich uit over 500 hectare, waarvan er 320 zijn gereserveerd voor de wijnstok. Hier zorgt een bijzonder irrigatiesysteem voor het broodnodige water. Het is de enige mogelijkheid om hier druiven te laten groeien. De sleutel tot het succes ligt vooral in de hoogte van de wijngaarden. Het is hier op een hoogte van 450-700 meter boven de zeespiegel ´s nachts aangenaam fris. De nachtelijke afkoeling levert druiven op met bijzondere fruitaroma’s.
Inzolia, catarratto, grecanico; elegante kleur, blend met eigenzinnige aroma’s, lekker sappige aanzet, heerlijk fruit als basis, daaromheen licht crispy zuren en aangenaam gedoseerde bittertjes, plezierige gastronomische wijn, verrassend (12%) € 12,95

Antico Feudo della Trappola, Ricasoli, IGP Toscana, Italië 2019
Vanuit hun familiekasteel Brolio hebben de Ricasoli’s een belangrijke bijdrage geleverd aan de geschiedenis van Italië. Niet alleen op het gebied van politiek en in cultureel opzicht, maar ook aan de ontwikkeling van de wijnbouw in het Chiantigebied. Niet voor niets wordt de familie beschouwd als de oudste wijndynastie – sinds 1141 – ter wereld.
Sangiovese, cabernet sauvignon, merlot, 8-9 maanden in tonneaux (500-litervaten) van 2 en 3 jaar oud; correcte kleurintensiteit, uitgesproken vullende geur, verleidelijke aanzet, aangenaam smaakpatroon, licht ontwikkeld, zeer rijk aan aroma’s, misschien iets te veel voor de lente, ook wat tannine (14%) € 12,95

hertz

Domaine Albert Hertz

Albert Hertz, Alsace, Frankrijk 2018
Vader Albert Hertz begon al biodynamisch te werken in de jaren zeventig toen nog niemand ervan gehoord had. Hij voelt zich niet erkend door journalisten zoals Robert Parker, omdat zij volgens hem meer op de zoete stijl Elzassers vallen, dan op de strakdroge van hem. Zoon Freddy, de opvolger, is net zo’n fanaat als zijn vader. Zij gaan nog steeds door hun product te verbeteren en dat op een biologisch-dynamische manier.
40% sylvaner, 30% muscat, 20% pinot gris, 10% gewurztraminer, biodynamisch, de druivenrassen worden samen gevinifieerd; correcte kleur, eigen geurpatroon met rijpe tonen, geur en smaak komen overeen, sappig en vullend, rijk en aromatisch, veel smaak, mooie kruidigheid, pittige toets in de afdronk (13%) € 15,95

Tête de Cuvée, François d’Allaines, Bourgogne, Frankrijk 2018
In the middle of nowhere vonden wij het domein van François d’Allaines. De buitenkant had veel weg van een oude schuur, maar eenmaal binnen was een strakke, moderne kelder met veel vaten en een aangrenzend effectief proeflokaal. François werkt met een aantal kleine boeren samen. Vinifieert samen, maar hij gaat nog een stap verder, en laat de wijnen voor eigen rekening en risico rijpen op grotendeels nieuwe eikenhouten vaten.
Chardonnay, 18 maanden barriquerijping, 30% nieuw hout; fijne kleur, rustige en evenwichtige geur, smaakvolle aanzet, veel vulling, duidelijke houtinvloed, pittig bittertje, gastronomische wijn voor de bourgogneliefhebber (12,5%) € 19,95

Constance, Domaine Metrat et Fils, Chiroubles, Frankrijk 2019
Het Domaine Metrat et Fils bezit al 12 jaar een Terra Vitis-certificaat. Sinds 3 jaar wordt er met biologische producten gespoten tegen wijnstokziekten. Regelmatig gebruik van mest van paardenstaarten, brandnetels en smeerwortel om de wijnstokken te versterken, wat betekent dat er geen chemische meststoffen meer worden gebruikt. In de wijngaarden in Chiroubles wordt sinds 2019 de ploeg getrokken door een paard.
Gamay, 12 maanden houtrijping; goede kleur, beetje ontwikkeling aan de rand, aangename geur, soepele aanzet, prachtig gerijpt, rijp fruit en goede zuren, mooie tannine, prima terroirexpressie, zeer goede balans en lengte (13%) € 14,50

hertz
dallaines
metrat
Francois d'Allaines

In de kelders van François d’Allaines

metrat

Leylâ Rijkhoff en Bernard Metrat