Adriaan Visser

Adriaan Visser

Maandagavond 16 mei heeft Adriaan Visser van Restaurant Harry’s in Maastricht op het Leerhotel het Klooster in Amersfoort het Nederlands Kampioenschap voor Sommeliers, de Trophée Henriot, gewonnen.
Tijdens een groots galadiner waar werd gekookt door verschillende sterrenchefs maakte juryvoorzitter Magda van der Rijst de winnaar bekend. Sommeliers Lukas Wiegman (Vineum, Rotterdam) en Sabas Joosten (Sinck, Amsterdam) werden respectievelijk tweede en derde.
Adriaan Visser mag nu twee jaar lang de titel ‘Beste sommelier van Nederland’ voeren.
Voor de tweede keer werd de René van Heusdenprijs uitgereikt, de prijs voor de kandidaat die het beste presteerde op het onderdeel blindproeven. Deze prijs werd gewonnen door Marvin Walraven.
Het Nederlands Kampioenschap wordt eens in de twee jaar georganiseerd door het Nederlands Gilde van Sommeliers. Naast de felbegeerde trophée en bijbehorende zilveren pin mocht Adriaan Visser een magnum Henriot Champagne in ontvangst nemen, werd hem een reis naar de Douro aangeboden en ontving hij een kostbaar titanium keldermes.
De kandidaten

De kandidaten

Voorronde

Op maandag 16 mei begonnen 12 kandidaten uit alle gelederen van de gastronomie, van sterrenrestaurants tot bistrots en wijncafés, aan het Nederlands Kampioenschap. De voorronde bestond uit een theoretisch examen en drie praktijkonderdelen, zoals een wijn blind proeven, een wijn-spijscombinatie toelichten en een wijn decanteren.
De jury bestond naast voorzitter Magda Van der Rijst uit Petro Kools, Bob Jurjens, Johan Kragtwijk, Ruben Kwakman, Kris Lismont (B) en Heleen Boom.
Na de voorronde bleven drie kandidaten over die de finale ingingen. Hierbij werden wederom een aantal praktijkonderdelen afgelegd.

De bekendmaking vond plaatst tijdens een groots galadiner waarbij 100 gasten van een geweldige maaltijd konden genieten. Initiatiefnemer Paul Frankhuizen van Wijnkooperij De Lange zag daarbij toe op een zeer verzorgd wijnarrangement. Er werd gekookt door de chefs van Restaurant De Bokkedoorns, Flicka, In den Doofpot en Fitzgerald.
De organisatie was namens het Gilde van Sommeliers in handen van voorzitter Heleen Boom en bestuurslid Marco Westra.

Website Nederlands Gilde van Sommeliers

De jury

De jury