Voor de tweede keer werd de René van Heusdenprijs uitgereikt, de prijs voor de kandidaat die het beste presteerde op het onderdeel blindproeven. Deze prijs werd gewonnen door Marvin Walraven.
Voorronde
Op maandag 16 mei begonnen 12 kandidaten uit alle gelederen van de gastronomie, van sterrenrestaurants tot bistrots en wijncafés, aan het Nederlands Kampioenschap. De voorronde bestond uit een theoretisch examen en drie praktijkonderdelen, zoals een wijn blind proeven, een wijn-spijscombinatie toelichten en een wijn decanteren.
De jury bestond naast voorzitter Magda Van der Rijst uit Petro Kools, Bob Jurjens, Johan Kragtwijk, Ruben Kwakman, Kris Lismont (B) en Heleen Boom.
Na de voorronde bleven drie kandidaten over die de finale ingingen. Hierbij werden wederom een aantal praktijkonderdelen afgelegd.
De bekendmaking vond plaatst tijdens een groots galadiner waarbij 100 gasten van een geweldige maaltijd konden genieten. Initiatiefnemer Paul Frankhuizen van Wijnkooperij De Lange zag daarbij toe op een zeer verzorgd wijnarrangement. Er werd gekookt door de chefs van Restaurant De Bokkedoorns, Flicka, In den Doofpot en Fitzgerald.
De organisatie was namens het Gilde van Sommeliers in handen van voorzitter Heleen Boom en bestuurslid Marco Westra.