C Blanc du Castel, Domaine du Castel, Judean Hills, Israël 2015

2017,juni | 9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
tekst Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Well of Wine, tel 070-4066575, www.wellofwine.nl

Achtergrond

Ongeveer gelijktijdig met de gastronomie heeft ook de wijnproductie in Israël sinds de jaren negentig van de vorige eeuw kwalitatief een grote sprong voorwaarts gemaakt. Ambachtelijkheid, verfijning en diversiteit hebben hun intrede gedaan en het aanbod aan bijvoorbeeld brood, kaas en olijfolie is nog nooit zo veelzijdig geweest. In de wijnbouw is de massaproductie van zware, zondoorstoofde en hoog-alcoholische wijnen meer en meer verdrongen door tal van boutique winery’s die in koelere, hoger gelegen wijngaarden een verfijning en elegantie weten te bereiken die 30 jaar terug nog voor onmogelijk werd gehouden. Een van de pioniers was Eli Ben Zaken die, via het pizza- en pasta-restaurant dat hij samen met zijn vrouw Monique runde in Jeruzalem, tal van Italiaanse en Franse wijnen had leren kennen en waarderen. Met een wijnmakershandboek van Emile Peynaud in de hand plantte hij bij wijze van experiment in 1988 een aantal stokken cabernet sauvignon en merlot naast zijn huis in de Judean Hills, 17 kilometer ten westen van Jeruzalem. Nadat Sotheby’s wijnexpert Serena Suthcliff zijn eerste jaargang 1992 de hemel in geprezen had, was zijn succes bezegeld en werd de hobby zijn beroep: Domaine du Castel was een feit. De liefde voor klassiek Franse wijnen blijkt uit de Franse tekst op de etiketten: ‘Domaine’, ‘Grand Vin’, ‘Mis en Bouteille au Château’ en ‘Haute Judée’, Ben Zakens eigen benaming van de Judean Hills, waarmee hij het gebied als eerste min of meer uitriep tot appellatie. De Grand Vin is een echte Bordeauxblend waarvan de exacte samenstelling jaarlijks afhangt van de oogstkwaliteit. Zoals gebruikelijk in Bordeaux produceert ook Ben Zaken een tweede wijn: de Petite Castel. De C Blanc du Castel is een chardonnay naar Bourgondisch voorbeeld, gemaakt met lage rendementen en een jaar houtlagering. Eli, zelf een rode-wijnliefhebber, dronk zijn eerste chardonnay in Puligny-Montrachet en was zo onder de indruk (hij noemde chardonnay de ‘meest rode witte wijn’), dat hij er zelf ook één ging produceren. De volgende generatie maakt inmiddels ook deel uit van het team van Du Castel: Eli’s dochter Ilana is export manager, en zijn zonen Ariel en Eytan respectievelijk CEO en COO. In 2013 werd Eli Ben Zaken geridderd in de Franse ‘Ordre National du Mérite Agricole’. Zes jaar geleden maakte Proefschrift voor het eerst uitgebreid kennis met Domaine du Castel, toen Eli Ben Zaken een kleine groep internationale journalisten had uitgenodigd voor een indrukwekkende verticale proeverij, waarbij alle jaargangen, inclusief de allereerste jaargang 1992, aan bod kwamen.

Proefnotities
Eerste indrukken

Goede kleurintensiteit, rijpe geurwaaier met tropisch wit fruit en inbreng van het hout, door middel van een licht crèmige toets met een associatie met vanille. Malse aanzet, vullend en rond, smaakvol, waarbij de geuraroma’s duidelijk herkenbaar zijn. Complete wijn, evenwichtig, vooral breed qua aroma’s, duidelijk nieuwe-wereldstijl chardonnay: zit een beetje tussen Californië en Australië in, maar heeft ook iets van een bourgognewijn in zich.

Na 30 minuten

Na decanteren waaieren de geur- en smaakaroma’s veel meer open en wordt de beleving intenser en dieper. De wijn verliest daarbij breedte, maar de aroma’s worden fijner en dieper. De nieuwe-wereldimpressie verdwijnt wat naar de achtergrond.

Na 120 minuten

De wijn is ‘rustig’ geworden, finesse krijgt de overhand, de wijn wordt nog prettiger om te drinken, evenwicht blijft centraal, lengte is toegenomen. De houtinvloed wordt bij het openstaan fijner en teruggebracht tot de juiste proporties, de complexiteit blijft, de wijn heeft een eigen gezicht, geen blockbuster, maar een wijn die op de juiste wijze zijn herkomst weerspiegelt: een warmer klimaat, druiven afkomstig van hoger gelegen wijngaarden met veel wind. In gastronomisch perspectief heeft deze wijn veel te bieden.

Technische gegevens

Oppervlakte 15 ha
Ligging 740 meter boven zeeniveau
Aanplant 40% cabernet sauvignon, 29% merlot, 25% chardonnay, 6% petit verdot
Dichtheid aanplant 6.700 stokken per hectare (2.200 is het gemiddelde in Israël)
Bodem arm, rotsachtig
Wijngaardmanagement lage rendementen door hoge plantdichtheid, handmatige oogst, 20% van de druiven wordt vroeg geplukt, 20% laat en de rest op het normale oogsttijdstip
Vinificatie fermentatie in Franse barriques
Opvoeding 12 maanden rijping sur lie in Franse barriques (33% nieuw), regelmatige batonnage
Wijntype koosjer sinds 2003, niet mevushal
Alcoholpercentage 13,5%
Totale productie ca. 240.000 flessen

Eli Ben Zaken

Eli Ben Zaken

C Blanc du Castel, Domaine du Castel, Judean Hills, Israël 2015

2017,juni | 9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
tekst Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Well of Wine, tel 070-4066575, www.wellofwine.nl

Achtergrond

Ongeveer gelijktijdig met de gastronomie heeft ook de wijnproductie in Israël sinds de jaren negentig van de vorige eeuw kwalitatief een grote sprong voorwaarts gemaakt. Ambachtelijkheid, verfijning en diversiteit hebben hun intrede gedaan en het aanbod aan bijvoorbeeld brood, kaas en olijfolie is nog nooit zo veelzijdig geweest. In de wijnbouw is de massaproductie van zware, zondoorstoofde en hoog-alcoholische wijnen meer en meer verdrongen door tal van boutique winery’s die in koelere, hoger gelegen wijngaarden een verfijning en elegantie weten te bereiken die 30 jaar terug nog voor onmogelijk werd gehouden. Een van de pioniers was Eli Ben Zaken die, via het pizza- en pasta-restaurant dat hij samen met zijn vrouw Monique runde in Jeruzalem, tal van Italiaanse en Franse wijnen had leren kennen en waarderen. Met een wijnmakershandboek van Emile Peynaud in de hand plantte hij bij wijze van experiment in 1988 een aantal stokken cabernet sauvignon en merlot naast zijn huis in de Judean Hills, 17 kilometer ten westen van Jeruzalem. Nadat Sotheby’s wijnexpert Serena Suthcliff zijn eerste jaargang 1992 de hemel in geprezen had, was zijn succes bezegeld en werd de hobby zijn beroep: Domaine du Castel was een feit. De liefde voor klassiek Franse wijnen blijkt uit de Franse tekst op de etiketten: ‘Domaine’, ‘Grand Vin’, ‘Mis en Bouteille au Château’ en ‘Haute Judée’, Ben Zakens eigen benaming van de Judean Hills, waarmee hij het gebied als eerste min of meer uitriep tot appellatie. De Grand Vin is een echte Bordeauxblend waarvan de exacte samenstelling jaarlijks afhangt van de oogstkwaliteit. Zoals gebruikelijk in Bordeaux produceert ook Ben Zaken een tweede wijn: de Petite Castel. De C Blanc du Castel is een chardonnay naar Bourgondisch voorbeeld, gemaakt met lage rendementen en een jaar houtlagering. Eli, zelf een rode-wijnliefhebber, dronk zijn eerste chardonnay in Puligny-Montrachet en was zo onder de indruk (hij noemde chardonnay de ‘meest rode witte wijn’), dat hij er zelf ook één ging produceren. De volgende generatie maakt inmiddels ook deel uit van het team van Du Castel: Eli’s dochter Ilana is export manager, en zijn zonen Ariel en Eytan respectievelijk CEO en COO. In 2013 werd Eli Ben Zaken geridderd in de Franse ‘Ordre National du Mérite Agricole’. Zes jaar geleden maakte Proefschrift voor het eerst uitgebreid kennis met Domaine du Castel, toen Eli Ben Zaken een kleine groep internationale journalisten had uitgenodigd voor een indrukwekkende verticale proeverij, waarbij alle jaargangen, inclusief de allereerste jaargang 1992, aan bod kwamen.

Proefnotities
Eerste indrukken

Goede kleurintensiteit, rijpe geurwaaier met tropisch wit fruit en inbreng van het hout, door middel van een licht crèmige toets met een associatie met vanille. Malse aanzet, vullend en rond, smaakvol, waarbij de geuraroma’s duidelijk herkenbaar zijn. Complete wijn, evenwichtig, vooral breed qua aroma’s, duidelijk nieuwe-wereldstijl chardonnay: zit een beetje tussen Californië en Australië in, maar heeft ook iets van een bourgognewijn in zich.

Na 30 minuten

Na decanteren waaieren de geur- en smaakaroma’s veel meer open en wordt de beleving intenser en dieper. De wijn verliest daarbij breedte, maar de aroma’s worden fijner en dieper. De nieuwe-wereldimpressie verdwijnt wat naar de achtergrond.

Na 120 minuten

De wijn is ‘rustig’ geworden, finesse krijgt de overhand, de wijn wordt nog prettiger om te drinken, evenwicht blijft centraal, lengte is toegenomen. De houtinvloed wordt bij het openstaan fijner en teruggebracht tot de juiste proporties, de complexiteit blijft, de wijn heeft een eigen gezicht, geen blockbuster, maar een wijn die op de juiste wijze zijn herkomst weerspiegelt: een warmer klimaat, druiven afkomstig van hoger gelegen wijngaarden met veel wind. In gastronomisch perspectief heeft deze wijn veel te bieden.

Technische gegevens

Oppervlakte 15 ha
Ligging 740 meter boven zeeniveau
Aanplant 40% cabernet sauvignon, 29% merlot, 25% chardonnay, 6% petit verdot
Dichtheid aanplant 6.700 stokken per hectare (2.200 is het gemiddelde in Israël)
Bodem arm, rotsachtig
Wijngaardmanagement lage rendementen door hoge plantdichtheid, handmatige oogst, 20% van de druiven wordt vroeg geplukt, 20% laat en de rest op het normale oogsttijdstip
Vinificatie fermentatie in Franse barriques
Opvoeding 12 maanden rijping sur lie in Franse barriques (33% nieuw), regelmatige batonnage
Wijntype koosjer sinds 2003, niet mevushal
Alcoholpercentage 13,5%
Totale productie ca. 240.000 flessen

Eli Ben Zaken

Eli Ben Zaken