nine seconds

principiano langhe D
principiano langhe M

Nebbiolo, Ferdinando Principiano, Langhe, Italië 2018

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie. Deze keer in de hoofdrol: de winnende rode wijn van de 3e Wine Professional Wine Challenge.
proefnotities Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Artisan Wines, ‘s Gravezande, 06-48547251
www.artisanwines.nl
Achtergrond
Toen Ferdinando Principiano eind jaren negentig, na zijn wijnbouwstudie, op het bijna 100 jaar oude familiewijngoed in Langhe ging werken, had hij twee stageperiodes achter de rug. Eén bij Giacomo Conterno, een traditionalist, en één bij de modernist Roberto Voerzio. Aanvankelijk koos hij de weg van de modernisten, die van de imposante wijnen met veel ‘make-up’: veel extractie, oudering in nieuwe barriques, vol en rijp van smaak, en – als het even kon – met hoge scores bij de bekende wijnschrijvers.
Na een paar jaar had hij er genoeg van. De wijnen pasten weliswaar bij de heersende trend, maar ontbeerden een eigen gezicht en boden te weinig echt drinkplezier. Bovendien werd hij letterlijk ziek van de bestrijdingsmiddelen die hij in de wijngaard gebruikte. Het roer ging om. Vanaf 2003 sloeg hij de weg in van natuurlijkvriendelijke, duurzame wijnbouw en begon hij de biodiversiteit van de wijngaarden te herstellen. Inmiddels worden de stokken bijna op biodynamische wijze bewerkt, overigens zonder certificaat. Ook bij de vinificatie keerde hij deels terug naar hands-off methoden van vóór de Tweede Wereldoorlog: gebruik van natuurlijke gisten uit eigen wijngaard, langdurige fermentatie (op rvs: een van de weinige ‘moderniteiten’ in de kelder) met milde extractie door weinig onderdompelen van de vaste materie, en rijping op gebruikte, grote vaten van Slavonisch eiken.

Om de terroirexpressie van de nu weer gezonde wijngaarden en de concentratie in de wijnen te versterken, houdt Principiano de rendementen laag. In de cru-wijngaarden van zijn barolo’s – Boscareto en Ravera – is dat rendement slechts drie trossen per wijnstok. Dat de zo verkregen terroirgetypeerde wijnen tegelijkertijd levendig en aangenaam doordrinkbaar zijn, is te danken aan het feit dat de wijngaarden van Principiano gemiddeld een wat hogere ligging hebben. Daarnaast kiest hij ervoor eerder te beginnen met oogsten, zodat de druiven een hogere zuurgraad hebben en het alcoholpercentage in de wijnen wat lager uitkomt.

Proefnotities
Eerste indrukken

Opvallend elegant van kleur, rood met lichtbruine reflex, heerlijk elegant, beschaafde nebbiolo-geur, zacht, vrouwelijk, evenwichtige geuraroma’s worden in smaak voortgezet, mooi ontwikkeld fruittonen worden uitstekend omlijst met intense, fragiele zuren die de wijn een lange nagalm geven, naturel, vitaal, licht rustiek, invloed van de druif, elegant en verfijnd, duidelijke terroirtonen, mineralig, wordt nog mooier bij openstaan.

Na 2 uur

Kleur, geur en smaak blijven stabiel. Aroma’s van de nebbiolo worden meer uitgesproken, tannine komt meer naar voren. Ultrafijne smaakbeleving, perfecte voortzetting eerste indrukken. Elegantie ten top.

Na 4 uur

De kleur valt niet terug, de geur wordt zachter. Aardse tonen komen naar voren, fruit en zuren blijven in goede conditie. Het smaakpalet blijft intact en is nog steeds harmonieus.

Na 1 dag

De geur is wat vlakker geworden: minder intens en fris. Aardbeienzoetje in de aanzet, elegant en fris tot en met de finale. De smaak is meer en meer versmolten. Heerlijk puur en doodrinkbaar, nog altijd in balans. Lekker fruit en levendige zuren staan voorop, lichte impressies van sinaasappel/mandarijn in de finale.

Technische gegevens

Totale oppervlakte wijngaarden Principiano 21 hectare
Locatie wijngaarden Monforte, Serralunga, Alta Langa
Wijngaardoppervlakte geproefde wijn ca. 3,5 hectare
Herkomst druiven geproefde wijn Barolo cru Le Coste in Monforte (40 jaar oude stokken) en klein deel Boscareto, Serralunga (20 jaar oude stokken)
Druivenras nebbiolo
Hoogteligging gem. 350 m boven zeeniveau
Oriëntatie zuidwestelijk en zuidoostelijk
Bodemtype kalk en witte mergel
Wijnteelt biologisch/biodynamisch
Oogst handmatig
Vinificatie spontane gisting met inheemse gisten op rvs
Oudering 10 maanden op rvs
Alcohol 13,5%
Winkelprijs per fles € 18,00

Ferdinando Principiano

Ferdinando Principiano