Wijn & spijs bij Toscanini

Wijn & spijs proeven bij Toscanini

Veel Wine Professional Box-wijnen die we de afgelopen weken geproefd hebben laten zich uitstekend inzetten in de gastronomie. Voor een sessie bij restaurant Toscanini selecteerden we een aantal van de mooiste Italiaanse wijnen die waren ingezonden.
tekst Jan van Lissum
Toscanini is al sinds 1985 een bekend en drukbezocht restaurant dat in het teken staat van de echte Italiaanse (plattelands)keuken. Vrijwel alle basisproducten zijn biologisch of komen van Slow Food-presidia. Artisanale bereidingen en pure, uitgesproken smaken bepalen het menu. Geen ingewikkelde creaties maar goed klaargemaakte gerechten op basis van zorgvuldig gekozen producten van het seizoen. Verleidelijke gerechten waarvan je wilt dooreten, smeuïg, soms wat vettig, altijd smaakvol.
Leonardo Pacenti, chef sinds 1999 en mede-eigenaar, laat zich inspireren door Italiaanse streekgerechten en geeft daar een eigen accent aan. Veel van de producten die hij gebruikt zijn ook te koop in de Toscanini Deli. Ongedwongen ambiance, vaak rumoerig. Vriendelijke service, vlot en efficiënt. En niet te vergeten, een fraaie Italiaanse wijnkaart met veel variatie en toegankelijk geprijsde wijnen. Niet voor niets stond Toscanini onlangs in de Proefschrift Restaurants top 10 van de prijscategorie tot € 55 voor drie gangen.
Sommelier en restaurantmanager Susan van der Sande proefde met ons mee.
Leonardo Pacenti

Leonardo Pacenti

Toscanini
amuse cuore

Amuse: cuore di pollo alle brace con peperoni

Spiesje van de houtskoolgrill, met kippenhartjes en stukjes paprika, piment en citroen.
Smakelijk, vettig, kruidig en pikant.

Jeena, Cordara Vini, Barbera d’Asti, Italië 2006
Barbera; belegen kleur, opvallend bruin aan de rand, mestige geurwaaier, rijpe tonen in aanzet, daarachter aangename warme toets, tannine is in goede conditie, rijpe, zwoele, ontwikkelde aroma’s, animale associaties, evenwichtige wijn, Italiaanse drogende finale met heel veel lengte, na 3 dagen rustieke geur, versmolten, rijp, rijk, stalachtig, aromatisch, mooie kruidigheid, prachtige maaltijdwijn (14%)
Tire Bouchon € 19,95

Wijn & spijs
De wijn pakt het gerecht makkelijk op en biedt dankzij zijn fruit en zuren goed weerstand tegen de vettige, smeuïge smaak van de amuse. Er ontstaat een evenwichtig en toegankelijk geheel waarbij de licht belegen tonen van de wijn een mooi accent aanbrengen.

amuse cuore
bruschetta carne cruda

Bruschetta con carne cruda di vitello con burro e rafano

Bruschetta met kalfstartaar, boter en mierikswortel
Verleidelijk gerechtje, smeuïg, vettig en vullend. Het gegrilde zuurdesembrood is ingesmeerd met een dikke laag boter, met daarop de tartaar. Verslavend lekker, met volop umami.

Ilico, Illuminati, Montepulciano d’Abruzzo, Italië 2017
Montepulciano; granaatrood, heel veel kleur, beetje ruig, rijp fruit, veel vulling, fijne smaakbeleving, prima tannine, harmonieus, veel lengte, gastronomische wijn
Alto Vino € 11,00

Wijn & spijs
De wat ruige, straffe en fruitige montepulciano absorbeert het heerlijke hapje.

Nebbiolo, Bartolo Mascarello, Langhe, Italië 2018
Nebbiolo; opvallend elegante kleurspiegel met mooie bruine rand, rustige geurwaaier, versmolten aroma’s, zachte aanzet, geur en smaak komen overeen, elegant, mooi ontwikkeld, fruit omlijst met knappe ingetogen zuren, zacht op de tong, slank, fragiel, verfijnde nebbiolo met mooie lengte (14%)
Bâtard

Wijn & spijs
Ook de nebbiolo doet het goed, waarbij vooral de mierikswortel en de zoute ondertoon van het gerecht brugfuncties vervullen naar de wijn.

bruschetta fegatini

Bruschetta con fegatini di pollo

Bruschetta met gestoofde kippenlevertjes. Met ansjovis, kappertjes, salie, ui en peterselie.
Heerlijk gerechtje, levendig en smaakvol.

5 Stelle Sfursat, Nino Negri, Valtellina, Italië 2017
Nebbiolo; mooi uiterlijk, licht ontwikkeld maar nog wel gesloten, verrassend elegante aanzet, fris en lekker fruitig, mooie zuren, goede balans, uitstekende tannine, vulling en redelijke spanning daar omheen, verleidelijk smaakpalet, goede lengte (16%)
Wine & Spirits € 54,50

Wijn & spijs
De modern gestileerde nebbiolo van Nino Negri pakt de vettige smaken goed op, waardoor alles ronder en toegankelijker wordt. Mede dankzij de zoete impressie van de wijn is deze combinatie lekker voor iedereen.

Nebbiolo, Bartolo Mascarello, Langhe, Italië 2018
Bâtard

Wijn & spijs
De zuurgraad en de bite van de wijn bieden een mooi smaakcontrast bij de kippenlevertjes. De wijn neemt de smaken van het gerecht goed op en maakt het geheel levendiger en speelser. Licht verteerbare combinatie met finesse en lengte.

Ilico, Illuminati, Montepulciano d’Abruzzo, Italië 2017
Alto Vino € 11,00

Wijn & spijs
De wijn neemt het vettige en brede van de smaak goed op. Aangename combinatie, die tegelijk iets ruigs en pikants heeft.

bruschetta fegatini
bruschetta con burrata e funghi

Bruschetta con burrata e funghi

Bruschetta met burrata (verse kaas) en kruisdisteloesterzwammen.
Romige smaakbeleving in combinatie met aardse tonen, sappige textuur, mooi gedoseerd knoflookaccent, verleidelijke aroma’s met veel umami.

Jeena, Cordara Vini, Barbera d’Asti, Italië 2006
Tire Bouchon € 19,95

Wijn & spijs
De aroma’s van deze gerijpte barbera liggen op één lijn met die van het gerecht. Het zwarte fruit, de zuren en de kruidige tonen van de wijn geven extra vulling aan deze evenwichtige combinatie.

Parusso, Barolo, Italië 2016
Nebbiolo; volle rode kleur met licht ontwikkeld randje, intense, volle geur, ster floraal, mooi fruit, verleidelijk zachte aanzet, rijk aan rood en zwart fruit, liicht exotisch, velourse tannine, mooie kruidigheid, smeuïge beleving, mooi gerijpte tonen, warme finale, evenwichtige wijn met zeer veel lengte (14,5%)
Anfors Imperial € 47,95

Wijn & spijs
Er ontstaat een evenwichtige, maar iets te rustige combinatie. Homogeen, maar braaf: er mist wat spanning en er gebeurt niet zoveel.

Solo Uno, Davinum, IGP Toscana, Italië 2015
100% sangiovese, 24 maanden rijping in nieuwe Franse barriques; vurige kleur, donker, compact, stevige geurwaaier, opeengestapeld, krachtige aanzet, rijp fruit, ronde tannine, kruidige tonen, goed gemaakte wijn, machtig met toch iets elegants, vraagt om eten (15%)
Tire Bouchon € 59,50

Wijn & spijs
Toegankelijke, makkelijke combinatie die wat spanning en contrast mist. De wijn is nog wat te veel toegeplooid.

tagliatelle al ragu

Tagliatelle al ragù di coniglio

Tagliatelle met konijnenragout. Konijn gestoofd in witte wijn, met wortel, ui, bleekselderij, zwarte olijven, tijm, dragon en citroen.
Smakelijke, frisse ervaring met smeuïge ondertoon. Heerlijk gerecht waar je van blijft eten.

Tenuta di Carleone, Chianti Classico, Italië 2016
Sangiovese; correcte kleur, transparant, typische chianti-kleur, fruitig en kruidig, redelijk veel materie, aromatisch, goede balans en spanning, vulling, mooi ontwikkeld, delicaat (13,5%)
ad Bibendum € 22,60

Wijn & spijs
Deze elegante wijn maakt op subtiele wijze contact met het gerecht. Toegankelijke, aangename smaakbeleving met veel fraîcheur.

Fontodi, Chianti Classico, Italië 2018
Sangiovese; bijzonder intense en diepe kleur, rustige, opeengepakte geur, nog toegeplooid, sappige aanzet, delicaat smaakpalet, mooie vulling, prima rijpe fruittonen, knappe zuren, mooie tannine, evenwichtige wijn (14,5%)
Pallas Wines € 31,50

Wijn & spijs
Ook deze elegante wijn combineert goed, waarbij vooral de kruidigheid een belangrijke rol speelt. De wijn verkeert nog in een ontwikkelingsfase: niet te fruitig, niet teveel zuren, maar eerder ingetogen. Hij smaakt voornaam, maar is wellicht voor sommigen iets te dominant bij dit gerecht vanwege zijn wat rijpe vulling en een fractie meer uitgesproken tannine.

tagliatelle al ragu
ravioli di carne

Ravioli di carne con burro zafferano

Ravioli met kalf, kip, prosciutto, mortadella (worst), met botersaus met salie en saffraan.
Rijk, aromatisch en smaakvol gerecht, lekker smeuïg, mooi zoetje, uitstekend gedoseerde saus, parmezaan en een vleugje saffraan.

Nebbiolo, Bartolo Mascarello, Langhe, Italië 2018
Bâtard

Wijn & spijs
De wijn heeft een subtiele inbreng die geleidelijk mooier wordt. De aroma’s lopen in elkaar over. Elegante en fijne smaakbeleving, uitstekende combinatie met lengte.

Ferdinando Principiano, Barolo Serralunga, Italië 2016
Nebbiolo; elegante kleur, fraaie geur, evenwichtig, verleidelijk, mooi gerijpt rood fruit, klein zoetje, goede zuren en mooie spanning, beetje rustiek, smeuïg, goede tannine, soepel, slanke finale, goede lengte (13,5%)
Artisan Wines € 36,25

Wijn & spijs
Smakelijke combinatie met veel diepte. De wijn pakt veel aroma’s in het gerecht mooi op en maakt het geheel wat steviger en rustieker van toon. Uitstekend resultaat.

lasagna classica

Lasagna classica

Klassieke lasagne met rund-, kalfs en varkensvlees, bechamelsaus en Parmezaanse kaas.
Heerlijk gerecht, vullend en elegant. De klassieke vleessaus vraagt om een wat gecorseerde wijn met donker fruit en goede zuren die de toegankelijkheid vergroten.

Ilico, Illuminati, Montepulciano d’Abruzzo, Italië 2017
Alto Vino € 11,00

Wijn & spijs
Het fruit, de zuren en de wat ruige aroma’s van de montepulciano geven het gerecht spanning. Mooie combinatie, uitstekende balans, veel lengte.

Fontodi, Chianti Classico, Italië 2018
Pallas Wines € 31,50

Wijn & spijs
Deze wijn zorgt voor een combinatie die safe is. Alle elementen zitten op zijn plaats en sluiten soepel op elkaar aan. Aangename smaakbeleving, mag wat meer spanning hebben.

lasagna classica
finanziera

Finanziera alla Piemontese

Vroeger een gerecht voor de armen, op basis van slachtafval, later ook populair bij welgestelden. Gemaakt van kalfsbovenbil, kalfszwezerik, hanenballen, hanenkammen, cornichons, populierleemhoed (paddenstoel), doperwten, gebakken spinazie en marsalasaus.
Heerlijk aromatisch gerecht, stevig, vullend en smeuïg, met goede zuren.

Vigna Rionda Nebbiolo, Massolino, Langhe, Italië 2018
Nebbiolo; aromatisch, fijn, elegant, evenwichtig, smaakvol, lengte, aangename wijn
Wijnimport J. Bart € 21,95

Wijn & spijs
Verleidelijke wijn die hand en hand loopt met het gerecht. Alles zit op één lijn, de wijn absorbeert alle smaakcomponenten.

Tenuta di Carleone, Chianti Classico, Italië 2016
ad Bibendum € 22,60

Wijn & spijs
Ook deze wijn doet het goed, dank zij zijn elegantie en doordrinkbaarheid. Vriendelijke, licht verteerbare combinatie.

Geodoro, Menegotti, IGP Rosso del Veronese, Italië 2015
Corvina, rondinella, merlot; fraaie kleur, licht ontwikkelde geuraroma’s, mooi geëvolueerd, dik rijp fruit, klassieke ondertoon, sappige aanzet met volle, ronde fruitaroma’s, prima zuurgraad, vulling en spanning, serieuze, rijke wijn om bij te eten (15%)
Artisan Wines € 29,05

Wijn & spijs
Deze vrij krachtige wijn met veel vulling en intense smaak is met zijn zoetje en rijpe tonen wellicht iets te overheersend bij dit gerecht. Het kan nét.

Toscanini, Amsterdam, 020-6232813