terroirwijnen kreydenweiss

Terroirwijnen van Kreydenweiss

Begin januari zal Maarten van Beurden, assistent-wijnmaker bij Domaine Kreydenweiss, tijdens Wine Professional een masterclass presenteren gewijd aan dit invloedrijke Elzasdomein. Wij proefden alvast een selectie wijnen tijdens de presentatie bij Chabrol Wines, Amsterdam.
proefnotities Jan van Lissum
Dat Domaine Kreydenweiss kon uitgroeien tot een van de meest toonaangevende wijnproducenten van de Elzas is vooral te danken aan twee factoren: de unieke locatie van de wijngaarden en het talent en de ambitie van Marc en zijn zoon Antoine Kreydenweiss.

Bodemmozaïek

Het wijnhuis is gevestigd in het door bergen omringde dorp Andlau in het noorden van de Elzas en bezit 13,5 hectare aan wijngaarden, rond Andlau en in naburige dorpen Barr, Eichhoffen en Mittelbergheim. Kroonjuwelen zijn de percelen in vier grand cru’s in de regio: Kastelberg, Moenchberg en Wiebelsberg in Andlau en Kirchberg in Barr. 80% van de wijngaarden ligt op hellingen met meestal een zuid-zuidoostelijke oriëntatie.
Wat het meest opvalt is de enorme variatie aan bodemsamenstellingen in dit relatief kleine gebied. Zo vindt je er onder andere mergel en kalksteen (Moenchberg), roze zandsteen (Wiebelsberg), zwarte leisteen (Kastelberg), blauwe leisteen (Clos Rebberg), graniet, schiste en klei.
Dit biedt de wijnmaker een bont palet aan terroirimpressies om wijnen met geheel eigen karaktertrekken mee samen te stellen. Daarbij maakt de vrij noordelijke ligging dat de wijnen over het algemeen droger zijn dan de meeste andere Elzaswijnen en een iets lager alcoholpercentage bezitten.

Pia Spierings en Maarten van Beurden

Pia Spierings (Chabrol Wines) met assistent-wijnmaker Maarten van Beurden

Kreydenweiss Map

Overzicht van de wijngaarden van Kreydenweiss

Marc Kreydenweiss, die in 1971 de leiding over het wijngoed over had genomen van zijn ouders, was, vanuit zijn grote interesse in geologie, de eerste die het potentieel van de wijngaarden volledig in kaart bracht. Hij besloot wijnen van hoog niveau te gaan maken, met diepgang en complexiteit, en met de focus op het terroir en oogstjaar in plaats van op de druivenrassen. Rond 1980 werd het rendement drastisch verlaagd en werd de wijnkelder heringericht voor precisiewerk en separate vinificatie van de verschillende percelen.
Om de unieke kwaliteiten van iedere wijn en elk oogstjaar te benadrukken, wordt sinds 1984 jaarlijks een andere kunstenaar uitgenodigd om de etiketten van de verschillende cuvées te ontwerpen.
Antoine Kreydenweiss

Antoine Kreydenweiss

Languedoc

In 1989 maakte Kreydenweiss als een van de eerste producenten in de Elzas de overstap naar biodynamische wijnbouw. Tien jaar later kocht hij twee domeinen in Manduel, Costières de Nîmes, om zijn ervaring met biodynamie ook toe te passen bij de productie van zuidelijke rode wijnen. Zijn wijngaarden daar zijn beplant met zeer oude stokken carignan en cinsault.
In 2007 verhuisde Marc Kreydenweiss definitief naar de Languedoc en nam zijn zoon Antoine de leiding over op het Elzasdomein, waar hij vier jaar eerder was begonnen te werken.

Antoine, de 13e generatie in de wijnbouwersfamilie, trad in de voetsporen van zijn vader en versterkte daarbij het ‘hands-off’ karakter van de vinificatie, zodat de natuur nog meer vrij spel kreeg.

Grand Cru Kastelberg

Grand Cru Kastelberg (©ZVARDON-ConseilVinsAlsace)

Proefprofiel

Alle Elzaswijnen van het Kreydenweiss rijpen minimaal één jaar sur lie (sommige wijnen zelfs drie jaar) in grote oude foeders. Ook ondergaan alle wijnen malolactische vergisting. Het smaakprofiel is meestal strak en zeer energierijk, met een fraaie concentratie, een sterk mineralige toets en soms licht oxidatief. Tegenwoordig komen dit soort eigenschappen in uitgesproken mate ook voor in veel vins nature, maar jaren geleden was deze stijl vrij uitzonderlijk, zeker voor Elzaswijnen. De wijnen van Kreydenweiss zijn uitstekend inzetbaar in de hogere gastronomie.

Het portfolio omvat tegenwoordig vijf categorieën:

– Vins de Terroir – single vineyard-wijnen
– Grands Vins de Terroir – grand cru- en de beste single vineyard-wijnen
– Vins Moelleux – Vendanges Tardives en Sélections de Grains Nobles van uitzonderlijke oogstjaren
– Lune a Boire – laagdrempelige wijnen met meer nadruk op fruit: mousserend, wit, rood en orange
– Costières de Nîmes: de rode cuvées Les Grimaudes en Les Perrières

Chabrol Wines, Amsterdam, 020-6222781

Rex Neve

Rex Neve (Chabrol Wines)

Geproefd: Lune à Boire

8-

Lune a Boire Blanc, Domaine Marc Kreydenweiss, Alsace, Frankrijk 2021
Auxerrois, gewurztraminer, pinot blanc, pinot gris, riesling, sylvaner, biologisch, aangekochte druiven van collega-wijnbouwers met dezelfde filosofie, lichte persing van hele druiven, 1 jaar rijping sur lie in eiken foeders; lichte kleur, heel schone geur, sappig, aromatisch, rijp fruit (13%) € 16,34

8

Lune a Boire Orange, Domaine Marc Kreydenweiss, Alsace, Frankrijk 2021
Sylvaner (directe persing), gewurztraminer (1 week maceratie), biologisch, aangekochte druiven, 1 jaar rijping sur lie in demi-muids en foeders, orange wine; wat meer kleur, prachtige geurwaaier, veel sap, aromatisch, spanning, intens, veel inhoud, levendig, fraaie zuren (13,5%) € 22,83

8-

Lune a Boire Rouge, Domaine Marc Kreydenweiss, Alsace, Frankrijk 2020
100% pinot noir, biologisch, aangekochte druiven, 1 week maceratie van hele druiven, 1 jaar rijping sur lie in eiken foeders; fraaie kleur, transparant, doordrinkbaar, schoon, fruitig (13%) € 22,95

8

Pinot Boir, Domaine Marc Kreydenweiss, Alsace, Frankrijk 2019
Pinot noir, fermentatie van hele trossen en 1 jaar rijping in eiken foeders; iets meer ontwikkeld, zacht en rond, pikante finale, jaargang 2018 scoorde zeer goed bij het Proefschrift Wijnconcours (13%) € 22,47

Geproefd: Vins de Terroir

8,5

Lerchenberg Pinot Gris, Domaine Marc Kreydenweiss, Alsace, Frankrijk 2020
Pinot gris, 35 jaar oude stokken, biodynamisch, leem-kleibodem, wijngaard op 240-260 m., onder de grand cru Moenchberg, 0,74 ha., zuidoostelijke oriëntatie, 1 week maceratie van 10% van de druiven, lichte persing, 1 jaar rijping in eiken foeders; prachtige rijpe tonen in de geur, fijn, rijk aan fruit, vullend en rond, geuraroma’s komen sterk terug in de smaak, filmend, mooie zuurgraad maakt de wijn levendig en energiek, fraaie balans en lengte, mooie droge finale (13,5%) € 23,84

8,5

La Fontaine Aux Enfants Cru d’Alsace, Domaine Marc Kreydenweiss, Alsace, Frankrijk 2018
Pinot blanc, auxerrois, 20 jaar oude stokken, biodynamisch, granietbodem, wijngaard met noordelijke oriëntatie, 0,65 ha, op 300-310 m. hoogte, achter de top van de grand cru Kastelberg; veel kleur, fruitig, mooie aroma’s van de druiven, subtiele smaakbeleving, fris en bekleed palet, goede terroirinvloed, veel lengte (13%) € 30,22

8,5

Clos du Val d’Eleon, Domaine Marc Kreydenweiss, Alsace, Frankrijk 2017
Field blend van riesling en pinot gris, 30 jaar oude stokken, biodynamisch, bodem van blauwe schiste, wijngaard op 230-300 m., 1,32 ha., 1 jaar rijping sur lie in eiken foeders; lichtgeel, rijk, aromatisch, smaakvol, veel expressie, goede spanning, mooie concentratie en complexiteit, mooie droge finale, prima gelukte field blend, op dit moment in een zeer goed ontwikkelingsstadium (12%) € 28,30

Geproefd: Grands Vins de Terroir

9-

Clos Rebberg Cru d’Alsace, Domaine Marc Kreydenweiss, Alsace, Frankrijk 2018
Riesling, 20 jaar oude stokken, biodynamisch, zuidoostelijke oriëntatie, bodem van blauwe schiste, terrassenwijngaard naast de Clos du Val d’Eleon, 250-300 m., 0,85 ha., laag rendement, 1 jaar rijping in eiken foeders; geconcentreerd en complex, fijn, aromatisch, mineralen zijn zeer sterk aanwezig, uitstekende zuren tot ver in de finale, perfecte beleving, veel lengte, zeer goede prijs-kwaliteitverhouding (13,5%) € 33,09

9

Domaine Marc Kreydenweiss, Alsace Grand Cru Moenchberg, Frankrijk 2018
Pinot gris, 35 jaar oude stokken, biodynamisch, wijngaard op 230-260 m., 0,7 ha, kijkt uit op Eichhoffen, mergel-zandsteenbodem, zuidelijke oriëntatie, deels 1 week maceratie, deels directe persing, 1 jaar rijping in demi-muids; de geur opent zich langzaam, gerijpt en vullend fruit, mooie expressie van de druif, complex in geur en smaak, geconcentreerd, intense mineraliteit, fraaie zuren en bittertjes maken het palet compleet, grote gastronomische wijn met volume en veel lengte (13%) € 47,23

9

Domaine Marc Kreydenweiss, Alsace Grand Cru Kastelberg, Frankrijk 2016
Riesling, 50 jaar oude stokken, biodynamisch, wijngaard op 240-310 m., 0,9 ha, kijkt uit op Andlau, bodem van zwarte schiste, zuidoostelijke oriëntatie, laag rendement, 45 maanden rijping in eiken foeders; veel kleur, geconcentreerde rieslingaroma’s manifesteren zich hier duidelijk, prachtig ontwikkeld, rijk aan sap, materierijk en evenwichtig, zeer mineralig, veel lengte, gastronomische wijn met potentieel, echte klassieker die nu uitstekend op smaak is (12,5%) € 64,63

9+

Domaine Marc Kreydenweiss, Alsace Grand Cru Wiebelsberg, Frankrijk 2010
Riesling, ca. 30 jaar oude stokken, biodynamisch, wijngaard op 230-300 m., 1,58 ha, bodem van roze zandsteen, zuidelijke oriëntatie, 23 maanden rijping in eiken foeders; gele kleur, floraal en fruitig, ingetogen geurwaaier, prachtig ontwikkelde aroma’s, iets meer zuren, slank en rijp, mineralen komen duidelijk naar voren en geven het smaakpalet veel lengte, klassiek met perfecte expressie van druif en terroir in combinatie met de Kreydenweiss-touch, bijzonder mooie beleving (13,5%) € 100,90

Moenchberg

Grand Cru Moenchberg (©ZVARDON-ConseilVinsAlsace)

WIEBELSBERG

Grand Cru Wiebelsberg (©ZVARDON-ConseilVinsAlsace)