Lendl Mijnhijmer

Lendl Mijnhijmer van Restaurant Bougainville in Amsterdam mag zich twee jaar lang de titel ‘Beste sommelier van Nederland’ noemen. Hij won gisteren op het Leerhotel het Klooster in Amersfoort het Nederlands Kampioenschap voor Sommeliers, de Trophée Henriot.

Tijdens een groots galadiner waar werd gekookt door verschillende 1-, 2- en 3-sterrenchefs werd de uitslag van het kampioenschap bekendgemaakt door juryvoorzitter Magda van der Rijst. Sommeliers Adriaan Visser en Richelle van Gemert werden respectievelijk tweede en derde. Voor het eerst dit jaar werd ook de René van Heusdenprijs uitgereikt, de prijs voor de kandidaat die het onderdeel blindproeven als beste maakte. Deze prijs werd gewonnen door Tristan van Doorn.

Het Nederlands Kampioenschap wordt eens in de twee jaar georganiseerd door het Nederlands Gilde van Sommeliers. Naast de felbegeerde trophée en bijbehorende zilveren broche mocht Lendl Mijnhijmer een magnum Henriot Champagne in ontvangst nemen, werd hem een wijnreis naar Zuid-Afrika aangeboden door Wines of South Africa en kreeg hij een glazenpakket van glasfabrikant Riedel. Lendl Mijnhijmer zal naar alle waarschijnlijkheid Nederland vertegenwoordigen op het WK sommeliers 2019 in België.

Op zondagmiddag 13 mei begonnen maar liefst 16 kandidaten aan het Nederlands Kampioenschap. Ze waren afkomstig uit alle gelederen van de gastronomie, van sterrenrestaurants tot bistrots en wijncafés. De voorronde bestond uit een theoretisch examen en drie praktijkonderdelen zoals een wijn blind proeven, een wijn-spijscombinatie toelichten en een wijn decanteren. De jury bestond naast voorzitter Magda Van der Rijst onder andere uit Thérèse Boer van De Librije, Hilary Akers van het Financieele Dagblad en meesterkok Theus de Kok. Na de voorronde bleven drie kandidaten over die de finale ingingen. Hierbij werden wederom een aantal praktijkonderdelen afgelegd.

De bekendmaking vond plaatst tijdens een groots galadiner waar Jonnie Boer (De Librije***), Onno Kokmeijer (Ciel Bleu**), Jarno Eggen (De Groene Lantaarn**), Adrian Zarzo (Zarzo*) en Raoul Meuwese (HFSLG*) een zaal van 180 gasten van een geweldige maaltijd voorzagen. Initiatiefnemer Paul Frankhuizen van Wijnkooperij De Lange zag daarbij toe op een zeer verzorgd wijnarrangement.

De organisatie was namens het Nederlands Gilde van Sommeliers in handen van voorzitter Edwin Raben en Heleen Boom.

Meer informatie: Nederlands Gilde van Sommeliers

Lendl Mijnhijmer