tekst Jan van Lissum (founder Copa Jerez)
Het is in Nederland de laatste tijd wat stil aan het sherryfront. De Nederlandse finale van de Copa Jerez had een wat geïmproviseerd, last minute-achtig karakter. En ondanks een toegenomen budget voor sherrymarketing viel er recent in Nederland ook weinig te beleven tijdens de Internationale Sherryweek. Dat laatste was overigens ook het geval in België, Duitsland en Frankrijk, landen die het zonder extra budget moesten doen.

En de Copa Jerez? Tja, die genereert op deze manier niet veel meer dan een vonk van interesse, die snel daarna weer uitdooft. Gedurende de periode waarin de competitie plaatsvindt is er een kleine opleving, maar uiteindelijk zie je er niet of nauwelijks iets van terug in de verkoopcijfers van sherry. En de toepassing ervan in restaurants blijft zeer beperkt.
Copa Jerez 2021 – de feiten op een rijtje:
Finalerestaurants
• Klinker, Duitsland
• De Librije ***, Nederland
• Mercado Little Spain, Verenigde Staten
• Paul De Pierre, België
• The River Café *, Verenigd Koninkrijk
• Selfie * en Straight Fire, Rusland
• Venta Moncalvillo *, Spanje
Finalejury
• Josep Roca – sommelier El Celler de Can Roca
• Andreas Larsson – Beste Sommelier van de Wereld 2007
• Peer Holm – voorzitter Duitse Sommelier-Union
• José Pizarro – chef en eigenaar Pizarro Restaurants
• Quipe Dacosta – chef en eigenaar Quipe Dacosta Restaurants
Winnaars
• Award overall winaars: chef Fabian Bail en sommelier Paul-Henri Cuvelier, restaurant Paul de Pierre, België
• Award beste chef: Fabian Bail, restaurant Paul de Pierre, België
• Juli Soler award beste sommelier: Paul-Henri Cuvelier, restaurant Paul de Pierre, België
• Award beste voorgerechtcombinatie: chef Lars Aukema en sommelier Sem Beks, restaurant De Librije, Nederland
• Award beste hoofdgerechtcombinatie: Esmée en Connection door Alan Bates, Denemarken
• Award beste nagerechtcombinatie: Mercado Little Spain, Verenigde Staten
• Award meest creatieve combinatie: Selfie en Straight Fire, Rusland
Winnende combinaties restaurant Paul de Pierre
Voorgerecht: makreel, dashi, chorizo, artisjok, paksoi, lavasolie
Sherry: Fino Viña Corrales Pago Balbaina, Bodegas San Francisco
Hoofdgerecht: lamsfilet met hazelnoot, puree van knolselderij met mosterd en gegrilde sesamolie, courgettebloem gevuld met manchego, shiitake en gekonfijte aardappel met rozemarijn.
Sherry: Oloroso, Bodegas Gutierrez Colosía
Nagerecht: in tabak en specerijen gepocheerde peer, cremeux van citroen- en geitenkaasijs, en crumble van amandel,
Sherry: Old Harvest Medium, Bodegas Ximénez-Spinola.