Na teleurstellende presentaties bij vorige edities trad er tijdens de internationale Copa Jerez van 2021 een Belgisch team aan dat zijn concurrenten op grote afstand zette. De chef en sommelier van restaurant Paul de Pierre gingen met drie awards naar huis, waaronder die van overall winnaar.
tekst Jan van Lissum (founder Copa Jerez)
Copa Jerez 2021 team België

Overall winaars: sommelier Paul-Henri Cuvelier en chef Fabian Bail, restaurant Paul de Pierre (foto: Consejo Regulador)

De overwinning bewijst niet alleen dat het restaurant in Oudenaarde twee grote talenten in huis heeft, maar ook dat de organisatoren van de Belgische Copa Jerez hun zaken beter voor elkaar hadden dan in voorgaande jaren het geval was. Wellicht wordt de Copa – toch wel een van de belangrijkste wijn-spijscompetities ter wereld – eindelijk echt serieus genomen door onze zuiderburen. Een uitstekende prestatie, zeker gezien de beperkingen die de coronamaatregelen ongetwijfeld ook in België met zich meegebracht hebben.
Het team van restaurant De Librije, winnaars van de Nederlandse Copa Jerez en enige driesterrenrestaurant in de finale-line-up in Jerez de la Frontera, ging naar huis met de award voor beste voorgerechtcombinatie.
Het is in Nederland de laatste tijd wat stil aan het sherryfront. De Nederlandse finale van de Copa Jerez had een wat geïmproviseerd, last minute-achtig karakter. En ondanks een toegenomen budget voor sherrymarketing viel er recent in Nederland ook weinig te beleven tijdens de Internationale Sherryweek. Dat laatste was overigens ook het geval in België, Duitsland en Frankrijk, landen die het zonder extra budget moesten doen.
logo Copa Jerez
Zo blijft sherry helaas alleen populair bij de happy few, en dat zijn dan vooral serieuze wijnliefhebbers en een beperkt aantal professionals werkzaam in de betere restaurants. De ‘gewone’ – maar misschien best wel geïnteresseerde – wijnconsument wordt niet of nauwelijks bereikt.
En de Copa Jerez? Tja, die genereert op deze manier niet veel meer dan een vonk van interesse, die snel daarna weer uitdooft. Gedurende de periode waarin de competitie plaatsvindt is er een kleine opleving, maar uiteindelijk zie je er niet of nauwelijks iets van terug in de verkoopcijfers van sherry. En de toepassing ervan in restaurants blijft zeer beperkt.
Sherry verdient een beter en ruimer podium. Het is zonde als de unieke geuren en smaken van de Vinos de Jerez en de verrassende toepassingsmogelijkheden die ze hebben slechts een marginale bekendheid genieten.

Copa Jerez 2021 – de feiten op een rijtje:

Finalerestaurants
• Esmée en Connection door Alan Bates, Denemarken
• Klinker, Duitsland
• De Librije ***, Nederland
• Mercado Little Spain, Verenigde Staten
• Paul De Pierre, België
• The River Café *, Verenigd Koninkrijk
• Selfie * en Straight Fire, Rusland
• Venta Moncalvillo *, Spanje
Finalejury
• José Carlos Capel – directeur Madrid Fusión, gastronomisch criticus
• Josep Roca – sommelier El Celler de Can Roca
• Andreas Larsson – Beste Sommelier van de Wereld 2007
• Peer Holm – voorzitter Duitse Sommelier-Union
• José Pizarro – chef en eigenaar Pizarro Restaurants
• Quipe Dacosta – chef en eigenaar Quipe Dacosta Restaurants
Winnaars

• Award overall winaars: chef Fabian Bail en sommelier Paul-Henri Cuvelier, restaurant Paul de Pierre, België
• Award beste chef: Fabian Bail, restaurant Paul de Pierre, België
• Juli Soler award beste sommelier: Paul-Henri Cuvelier, restaurant Paul de Pierre, België
• Award beste voorgerechtcombinatie: chef Lars Aukema en sommelier Sem Beks, restaurant De Librije, Nederland
• Award beste hoofdgerechtcombinatie: Esmée en Connection door Alan Bates, Denemarken
• Award beste nagerechtcombinatie: Mercado Little Spain, Verenigde Staten
• Award meest creatieve combinatie: Selfie en Straight Fire, Rusland

Winnende combinaties restaurant Paul de Pierre

Voorgerecht: makreel, dashi, chorizo, artisjok, paksoi, lavasolie
Sherry: Fino Viña Corrales Pago Balbaina, Bodegas San Francisco

Hoofdgerecht: lamsfilet met hazelnoot, puree van knolselderij met mosterd en gegrilde sesamolie, courgettebloem gevuld met manchego, shiitake en gekonfijte aardappel met rozemarijn.
Sherry: Oloroso, Bodegas Gutierrez Colosía

Nagerecht: in tabak en specerijen gepocheerde peer, cremeux van citroen- en geitenkaasijs, en crumble van amandel,
Sherry: Old Harvest Medium, Bodegas Ximénez-Spinola.