proever1Ilja Croijmans, promovendus aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, doet onderzoek naar hoe mensen geuren en smaken onthouden, en hij onderzoekt de invloed van ervaring daarin. Taal is heel belangrijk als het gaat om het onthouden van dingen; als je iets kunt benoemen, dan gaat het onthouden ook beter. Voor geuren is dat niet anders.

Wijnkenners kunnen wijnen beter en preciezer beschrijven dan mensen zonder verstand van wijn, en ze hebben een goed geheugen voor wijnen. Wat is de relatie tussen geheugen en taal voor wijnexperts? Kunnen ze wijn goed onthouden omdat ze het beter kunnen beschrijven? Of het zou kunnen dat wijnkenners geuren en smaken die bij een bepaalde wijn horen zich beter kunnen inbeelden, en zo de wijn beter kunnen plaatsen? Deze vragen onderzoekt hij in zijn promotieonderzoek. En bij dat onderzoek heeft hij uw hulp nodig!

Om het onderzoek uit te voeren zoekt Ilja mensen die professioneel betrokken zijn bij wijn, en daarin een behoorlijke ervaring hebben opgebouwd. Bijvoorbeeld sommeliers, vinologen, mensen die op commerciële schaal wijn maken, of mensen die wijn inkopen en verkopen.
Meedoen duurt ongeveer een uurtje, en omvat het invullen van enkele vragenlijsten en ruiken en onthouden van diverse wijnen en geuren. Op een moment dat u uitkomt kan Ilja naar u toekomen of kunt u naar Nijmegen komen (Radboud Universiteit). In dit laatste geval krijgt u uiteraard uw reiskosten vergoed. Lijkt het u leuk om mee te doen met dit onderzoek of wilt u meer informatie, dan kunt u hem bellen of een e-mail sturen.

Meer informatie over het onderzoek staat hier

Ilja Croijmans
Centre for Language Studies, Radboud Universiteit, Nijmegen
e-mail: i.croijmans@let.ru.nl
telefoon: 024-3616110 website