PS sticker goud-1De 7e en 8ste dag van de voorrondes van het 28ste Proefschrift Wijnconcours stonden in het teken van een verdere selectie van de wijnen voor de finale op zondag 25 september aanstaande in de St. Olofskapel van het NH Barbizon in Amsterdam.

Finalisten van het Proefschrift Wijnconcours onderscheiden zich door een hoge tot zeer hoge kwaliteit en een duidelijke persoonlijkheid. Veel wijnen die we proefden waren weliswaar goed en beslist aangenaam, maar alleen de allerbeste worden geselecteerd voor de finale. Bij onze scores hanteren we daarbij een schaal van tien punten waarbij alleen wijnen die minimaal een 7,5 scoren in aanmerking komen voor een plaats in de finale.
Wat dat betreft hanteert het Proefschrift Wijnconcours beduidend strengere eisen dan de meeste competities. Zoals al eerder is aangeven, scoren de meeste wijnen tot wel 30% lager dan op commerciële concoursen. Wijnen die elders met zegels of bronzen medailles worden beloond, voldoen over het algemeen niet aan de hoge eisen die het Proefschrift Wijnconcours hanteert. The Wine and Food association is namelijk van mening dat het toekennen van hoge waarderingen aan hooguit correcte wijnen niet in het belang van de consument is. Evenmin stimuleren onnodig toegekende hoge scores de producenten en hun importeurs om de door hen geleverde kwaliteit te verbeteren. Ook om deze reden distantieert het Proefschrift Wijnconcours zich duidelijk van elders gehanteerde standaard proefformulieren of procedures die onvoldoende rekening houden met belangrijke aspecten als typiciteit, zowel die van de druif en zijn terroir als de wijnmaker.