PS sticker goud-1Op dag 9 en 10 van de voorrondes van het 28ste Proefschrift Wijnconcours zijn alle scores nog eens bestudeerd, de uiteindelijke finalisten gekozen en bepaald wat de genomineerden zijn die in aanmerking komen voor de titel ‘Wijn van het Jaar’. Die genomineerde wijnen (5 tot 10 per categorie) worden voorgelegd aan een laatste en definitieve beoordeling: die van de Grand Jury.

Op 3 september buigt een groep van circa 12 onafhankelijke deskundigen zich nogmaals over de beste wijnen van het Proefschrift Wijnconcours. Onder hen sommeliers uit enkele van de beste restaurants in Nederland, particuliere connaisseurs en, traditiegetrouw, een delegatie particuliere en professionele wijnkenners uit België.

Tijdens deze laatste, blinde, proeverij worden de uiteindelijke ‘Wijnen van het Jaar’ gekozen. De waardering in punten is tijdens deze proeverij een middel en geen doel, zoals bij andere competities. Veel belangrijker voor de uiteindelijke consument is een goed afgewogen oordeel op grond van meer aspecten. Tijdens het Proefschrift Wijnconcours gaat meer aandacht uit naar de beleving, de typiciteit, de functie en de intrinsieke waarde van de wijn, dan naar een rigide, eendimensionale en daarmee zinloze score op punten. Geen van de juryleden kan (of wil) zich verbergen achter een anonieme score. Er wordt open over de wijnen gediscussieerd, waarbij iedere mening wordt gerespecteerd en telt. Geen enkel jurylid (waar ook ter wereld) heeft immers alle wijsheid in pacht en niemand pretendeert niet menselijk en dus volstrekt objectief te kunnen zijn. Naast de technische beoordeling weegt ook de persoonlijke beleving mee in de uiteindelijke verkiezing van de ‘Wijn van het Jaar’. Die beslissingen zijn doorgaans unaniem, gebaseerd op afgewogen meningen, begrip, respect en consensus. Deze benadering kenmerkt het Proefschrift Wijnconcours al 28 jaar en is de basis van haar succes.