Gisteren werden tijdens een lunch in restaurant De Vrienden van Jacob in Santpoort-Noord drie nieuwe leden verwelkomt bij Jeunes Restaurateurs d’Europe-Nederland (JRE). Naast gastheer de Vrienden van Jacob (chef Alain Alders) waren dat Mazie uit Den Haag (patron Koen Cramer en chef Takis Panagakis) en The Hunting Lodge uit Rozendaal (chef Bert Stomphorst en Diana Bogers). Verder werd de aftrap gegeven voor het XIVe internationale JRE congres in april 2015. Elke twee jaar komen zo’n 300 internationale JRE leden samen in een andere Europese stad. Na vorig jaar Salzburg, is nu de keuze gevallen op Roermond. Proefschrift en GaultMillau waren aanwezig.
JRE voorzitter Rik Jansma kondigde de keuze voor Roermond aan met een korte film. Jan Theunissen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Roermond en Hein Jambroers van City Marketing Roermond waren dan ook razend enthousiast: “Wij zijn zo trots dat een van de meest vooruitstrevende culinaire clubs ons heeft gekozen.JRE past bij ons, Roermond timmert immers ook anders dan de gevestigde orde aan de weg”.
Een event als dit congres met daarnaast de huisvesting van 300 internationale gasten heeft natuurlijk de nodige ‘spin-off’ voor de stad.
De lunch werd verzorgd door de ‘Jeune Chefs’ van de drie nieuwe leden. De directeur van Duin & Kruidberg, Bernard Lensink, verwelkomde de gasten op zijn historische landgoed, waarin restaurant De Vrienden van Jacob gevestigd is. Het huidige kasteel is gebouwd in 1907 en in totaal zijn er in dit gebouw en de zijvleugel 75 hotelkamers. Het aperitief werd in de serre van het restaurant met haar weelderig gedecoreerde plafonds genuttigd. Chef Alders wees zijn gasten op het panoramisch zicht over de vijver en het omliggende park.
Hij presenteerde met zijn kabeljauw en gegrilde sardientjes, in combinatie met de Charming Gruner Veltliner 2012 ‘Laurenz V’ de beste wijn-spijs combinatie. Sommelier Milton Verseput verzorgde de wijnen. De kalfslende, -wang en -tong van Stomphorst en de kreeft in krytharaki pasta en yuzu schuim van Panagakis maakten ook indruk bij de gasten die bestonden uit andere leden en diverse wijn en ‘fine food’ partners van JRE.
Er zijn al veel plannen voor het congres volgend voorjaar. Zo zou er een link gemaakt kunnen worden met architect Cuypers (o.a. van het Centraal Station en Rijksmuseum in Amsterdam) die in Roermond geboren is om daarmee ‘culture & food’ met elkaar te verbinden. Naast een oud klooster zal ook een nog in aanbouw zijnd ‘hi-tech’ gebouw dienen als locatie. Momenteel zijn er 330 restaurants uit 12 landen bij JRE aangesloten. Dat zou in de toekomst in meer landen kunnen zijn, maar daarover beslissen uiteraard de leden. Wordt vervolgt in Roermond.