PN VZ16

De eerste voorronde van het 2e Grand Concours Bollinger vindt definitief plaats op 4 oktober. Locatie is Landgoed De Salentein in Nijkerk. Inschrijving voor de prestigieuze wijn-spijscompetitie is mogelijk voor alle Nederlandse restaurants met minimaal 1 Michelinster, met minimaal 1 Proefschrift Diamond, en/of aangesloten bij Les Patrons Cuisiniers, Alliance Gastronomique of Jeunes Restaurateurs d’Europe.

In verband met de coronamaatregelen en de vakantieperiode heeft organisator The Wine & Food Association de planning iets aangepast en is de inschrijvingstermijn voor het Grand Concours Bollinger verlengd tot 15 september 2021. Restaurantteams die deel willen nemen kunnen een mail sturen naar Peter Bijpost (p.bijpost@thewinesite.nl), inclusief vermelding naam restaurant en namen teamleden (chef / sommelier). Na aanmelding ontvangen zij het deelnameformulier plus verdere informatie.

Hoe gaat de competitie in zijn werk?

Per restaurant kan één team van chef/cuisinier en sommelier/gastheer/gastvrouw deelnemen. De uitdaging is om bijzondere gerechten te creëren bij de Brut Rosé (voorgerecht) en de Blanc de Noirs PN VZ16 (hoofdgerecht) van het wereldberoemde huis Champagne Bollinger.
Restaurant De Librije, overall winnaar bij de vorige editie, is uitgesloten van deelname. Wel wordt Jonnie of Thérèse Boer dit jaar uitgenodigd om zitting te nemen in de finalejury van het Grand Concours Bollinger.

logo Champagne Bollinger
Proefnotities competitiewijnen
Brut Rosé, Champagne Bollinger, Champagne, Frankrijk NV
62% pinot noir, 24% chardonnay, 14% pinot meunier, slechts 5 to 6% rode wijn toegevoegd, meer dan 85% grands en premiers crus, meer dan 2 keer zo lange kelderrijping dan regulair vereist, dosage 7-8 gr/l; zalm- tot koperkleurig, intense geur en smaak, veel diepte, o.a. kersen, prachtige zuren, mooie fijne mousse, sprankelend, veel smaak en structuur, duidelijk accent van de pinot noir, serieuze roséchampagne

PN VZ16, Champagne Bollinger, Champagne, Frankrijk NV
100% pinot noir, voornamelijk uit Verzenay, verder uit Avenay en Tauxières, basiswijn uit 2016, meer dan 2 keer zo lange kelderrijping dan regulair vereist, dosage 6 gr/l; fraaie kleur, hechte, dichte geur met crèmige onderlaag en florale tonen, spritzige aanzet, veel fijne belletjes, speels, de crèmigheid neemt toe, aromatische wijn, krachtig, breed en rijk aan inhoud, crèmige toets en hazelnootimpressie geven extra lengte, opvallende zuren, associatie met granny smith, fijne bittertjes, homogene, levendige maaltijdwijn met veel spanning. De rijkdom en kracht van deze champagne lijken aanleiding te geven tot decanteren, maar de praktijk leert dat dit toch af te raden is.

1) Elk restaurantteam dat zich aanmeldt voor deelname, ontvangt een deelnameformulier. De teams worden verzocht dit formulier plus beeldmateriaal uiterlijk 15 september 2021 ingevuld retour te mailen, inclusief beeldmateriaal.
Zo spoedig mogelijk aanmelden is dus aan te bevelen: dat geeft u meer tijd om het deelnameformulier in te vullen en het beeldmateriaal te verzorgen.
2) Na een voorselectie aan de hand van de ontvangen deelnameformulieren nodigt de jury de beste teams uit om deel te nemen aan een van de drie voorronden. Per restaurant worden 2 flessen per cuvée (Brut Rosé en PN VZ16 Blanc de Noirs) bezorgd, zodat de teams de voorgestelde gerechten kunnen finetunen als voorbereiding op de voorronde.
De restaurants die zijn uitgenodigd voor een voorronde kunnen de flessen tegemoet zien in de week na de sluitingsdatum van inschrijving.
oenotheek Bollinger

De Oenothèque van Champagne Bollinger

De voorronden staan gepland op:

  • maandag 4 oktober, Landgoed De Salentein, Nijkerk
  • maandag 18 oktober in Amsterdam (locatie n.t.b.)
  • een eventuele 3e voorronde wordt later bepaald.

3) Tijdens de voorronden worden de combinaties gepresenteerd aan een professionele jury, bestaande uit:

  • Peter van Houtert – voorzitter KVNW, importeur Verbunt Verlinden
  • Peter Klosse – Academie voor Gastronomie
  • Hans van de Meeberg – Misset Horeca / Proefschrift
  • Jan van Lissum – juryvoorzitter, The Wine & Food Association / Wine Professional

Deze beoordeelt de matches op presentatie, smaak, vakmanschap, originaliteit en creativiteit. Een belangrijk criterium is bovendien dat elk gerecht een prestigieus karakter moet hebben, waardoor het qua uitstraling en/of samenstelling aansluit bij het topmerk Champagne Bollinger. Tot slot wordt ook de toelichting door chef en sommelier meegewogen bij de beoordeling.

Hoofdgebouw Champagne Bollinger

Het hoofdgebouw van Champagne Bollinger

4) De vijf beste teams worden uitgenodigd om deel te nemen aan de grote finale, maandag 8 of 15 november tijdens het evenement Gastronomie (locatie n.t.b.). Een professionele grand jury beoordeelt hier de in totaal 10 beste combinaties uit de voorronden en bepaalt welke teams de prijzen in de wacht slepen. De huldiging volgt aan het eind van de dag.

5) De overall prijswinnaar presenteert zijn of haar winnende combinaties in Aÿ bij Champagne Bollinger en tijdens een speciale masterclass Champagne Bollinger op Wine Professional 2022 (RAI Amsterdam, 10-12 januari).

Prijzen met een totale waarde van € 10.000

Per categorie (voorgerecht / hoofdgerecht) wordt een prijs uitgeloofd ter waarde van 2.500 euro. Bovendien is er een hoofdprijs ter waarde van 5.000 euro voor het team dat met beide combinaties het beste presteert. Bij de bepaling wie overall winnaar is telt de combinatie hoofdgerecht/PN VZ16 zwaarder dan die van voorgerecht met Brut Rosé. Aan de hoofdgerechtcombinatie worden 10, 8, 6, 4 of 2 punten toegekend, aan de voorgerechtcombinatie 5, 4, 3, 2 of 1. Scoren twee teams evenveel punten, dan wint het team met de meeste punten voor het hoofdgerecht. De prijzen worden ter beschikking gesteld door Champagne Bollinger (importeur Verbunt-Verlinden).

Aanmelding

Mail uw aanmelding, inclusief naam restaurant en namen teamleden (chef / sommelier), naar Peter Bijpost (p.bijpost@thewinesite.nl). Na aanmelding ontvangt u het deelnameformulier plus verdere informatie.

champagne bollinger