De allerbeste restaurants van Nederland op een rijtje, niet op basis van uitsluitend het afgelopen coronajaar, maar op basis van bezoeken die de afgelopen drie jaar zijn afgelegd door de inspecteurs van Proefschrift.
Proefschrift presenteert vanaf dit jaar op veler verzoek een rangorde waardoor in één oogopslag duidelijk is wat de allerbeste restaurants van het land zijn: de Diamonds Ranking. Met een systeem van 1 tot 5 Diamonds classificeren we voortaan de gastronomische top van Nederland.
Uiteraard blijft de indeling op basis van de 4 prijscategorieën bestaan, inclusief de cijfers. Op maandag 22 maart volgt een update van deze categorieën en worden de winnaars van de Proefschrift Restaurant Awards bekendgemaakt.
diamond ranking
Al meer dan 30 jaar bericht Proefschrift over de Nederlandse gastronomie en de wijs-spijskwaliteiten. Restaurantprofessionals en liefhebbers van de allerbeste keukens hebben ons door de jaren heen gekwalificeerd als een betrouwbaar en eerlijk podium voor restaurantbeoordelingen. Eerst alleen als magazine, en van 2007 tot en met 2018 met de jaarlijkse uitgave van de bekende restaurantgids Gault&Millau, de gids die binnen enkele jaren groot respect opbouwde met serieuze, onafhankelijke en eerlijke rapportages over de kwaliteit van de keukens in het land.
In 2018 zijn we gestart met een heel eigen digitale restaurantgids: proefschriftrestaurants.nl.
Het meest bijzondere kenmerk daarvan is de indeling in vier prijsklassen, om te duiden dat je ook voor minder dan 55 euro top kunt eten in ons land. De duurste categorie is die van 100 euro-plus. Daar tussenin een categorie van 55 t/m 75 euro en één van 75 t/m 100 euro.
Met ingang van de digitale gids 2021 dus de bekendmaking van de nieuwe Proefschrift Restaurants Diamonds Ranking. Rond de 100 restaurants mogen vanaf 8 maart 2021 een, twee, drie, vier of vijf Diamonds dragen voor hun gastronomische prestaties.
PSR

Prestaties gemeten over drie jaar

Natuurlijk zijn we ons bewust van de enorme beperkingen waarmee alle restaurants tijdens de pandemie te maken hebben. Het zou onzinnig en onterecht zijn onze beoordelingen te baseren op het afgelopen jaar. Daarom zijn de restaurants in de Diamonds Ranking uitverkoren op basis van hun prestaties in de afgelopen drie jaar.

Omdat we onze toekenning van de Diamonds baseren op strikt objectief te meten kenmerken, zijn hier de gerechten, de wijnkaart en wijn-spijscombinaties uitgangspunt geweest.
De ranking staat geheel los van prijscategorie, traditie, emotie, stijl en geografie.
Dit kan soms als verrassend gevolg hebben dat een winnend restaurant in een bepaalde prijsklasse één Diamond ontvangt en een ander in diezelfde klasse twee, want de Diamonds zijn gebaseerd op de prestaties gedurende drie jaar. En een andere aardigheid: het zijn dus niet alleen de duurste restaurants die de meeste Diamonds mogen ontvangen….


Ciel Bleu, Amsterdam
Manoir Restaurant Inter Scaldes, Kruiningen
De Librije, Zwolle
De Lindehof, Nuenen
Merlet, Schoorl
Spectrum, Amsterdam
Tribeca, Heeze


212, Amsterdam
Bij Jef, Den Hoorn (Texel)
Fred, Rotterdam
De Kromme Watergang, Hoofdplaat
De Nieuwe Winkel, Nijmegen
Pure C, Cadzand Bad
De Treeswijkhoeve, Waalre
Vinkeles, Amsterdam

Aan de Poel, Amstelveen
AIRrepublic, Cadzand Bad
De Bokkedoorns, Overveen
Bord’Eau, Amsterdam
De Burgemeester, Linschoten
FG Restaurant, Rotterdam
Fitzgerald, Rotterdam
Graphite, Amsterdam
De Groene Lantaarn, Staphorst
Joelia, Rotterdam

De Lindenhof, Giethoorn
Meliefste, Wolphaartsdijk
De Nederlanden, Vreeland
’t Nonnetje, Harderwijk
Olivijn, Haarlem
Parkheuvel, Rotterdam
Sabero, Roermond
Vermeer, Amsterdam
Voltaire (Parc Broekhuizen), Leersum

Aan de Zweth, Schipluiden
BAK, Amsterdam
Bougainville, Amsterdam
Brut 172, Reijmerstock
Choux, Amsterdam
Codium, Goes
Coulisse, Amsterdam
Da Vinci, Maasbracht
Daalder, Amsterdam
FG Food Labs, Rotterdam
Gebr. Hartering, Amsterdam
Lastage, Amsterdam
De Leuf, Ubachsberg
Marrees, Weert
Monarh, Tilburg
MOS, Amsterdam
Noble, ’s Hertogenbosch

O&O, Sint Willebrord
Herberg Onder de Linden, Aduard
One, Roermond
Perceel, Capelle a/d IJssel
Rantree, Maastricht
Le Restaurant, Amsterdam
RIJKS, Amsterdam
De Rozario, Helmond
Smink, Wolvega
Spetters, Breskens
Taiko Restaurant, Amsterdam
Tout à Fait, Maastricht
The White Room, Amsterdam
Wiesen Restaurant, Eindhoven
Wollerich, Sint-Oedenrode
Yamazato, Amsterdam
Zarzo, Eindhoven

Amarone, Rotterdam
Basiliek, Harderwijk
Beluga Loves You, Maastricht
Beulings, Amsterdam
Bolenius, Amsterdam
Calla’s, Den Haag
Felix, Amsterdam
Flicka, Kerkdriel
De Heeren van Harinxma, Beetsterzwaag
Jaimie van Heije, Ouderkerk a/d Amstel
Joann, Enschede
Kaagman & Kortekaas, Amsterdam
Kasteel Heemstede, Houten
Katseveer, Wilhelminadorp
Lars, Amsterdam
Latour, Noordwijk aan Zee
De Loohoeve, Schoonloo

Maris Piper, Amsterdam
Merlot, Amersfoort
Mijn Keuken, Wouw
The Millèn, Rotterdam
Noble Kitchen, Cromvoirt
Oonivoo, Uden
La Provence, Driebergen-Rijsenburg
Puur Zee, Wijk aan Zee
Ratatouille Food & Wine, Haarlem
Rijnzicht, Doornenburg
Valuas, Venlo
Vive La Vie, Groningen
’t Vlasbloemeken, Koewacht
De Vlindertuin, Zuidlaren
Wolfslaar Restaurant, Breda
Zout & Citroen, Oosterhout