Eden Sadie

Eben Sadie, van Zuid-Afrika’s Sadie Family Wines, uitgekozen als winnaar van de 2017 Winemakers’ Winemaker Award

Het Institute of Masters of Wine heeft dit jaar Eben Sadie, van Zuid-Afrika’s Sadie Family Wines, uitgekozen als winnaar van de 2017 Winemakers’ Winemaker Award. De onderscheiding, die sinds 2011 toegekend wordt, erkent de uitstekende prestatie van de wijnmaker op het gebied van de wijnbouw en wordt gekozen door een panel van alle Masters of Wine, daarnaast wijnmakers en de eerdere winnaars van de Award.

Eerdere winnaars van de prijs zijn Peter Sisseck van Dominio de Pingus (2011), Peter Gago van Penfolds (2012), Paul Draper van Ridge (2013), (de inmiddels overleden) Anne-Claude Leflaive van Domaine Leflaive (2014), Egon Müller van Egon Müller Scharzhof (2015) en Alvaro Palacios (2016).

Tijdens een ceremonie afgelopen maandag op Prowein in Düsseldorf ontving Eben deze Award, in goed gezelschap van de Masters of Wine en professionals uit de wijnwereld. Eben Sadie: ‘Het is een grote eer om deze award te ontvangen. Ik wil hem graag opdragen aan mijn team, dat met mij samenwerkt en geholpen heeft door de jaren heen om mijn droom werkelijkheid te laten worden. Voor een goede wijn is meer nodig dan het werk van mij alleen’.

De onderscheiding is niet alleen een mooie erkenning voor Sadie en zijn team, maar betekent ook voor de boeren in Swartland een extra steun in de rug. De regio wordt namelijk bedreigd door bedrijven die toestemming hebben gekregen om te starten met zandwinning op de Paardeberg – waar de wijngaarden van Eben en zijn collega’s liggen. Meer informatie hierover is hier terug te vinden.

Eben is in 1994 afgestudeerd aan Elsenburg College en werkte onder meer in Duitsland, Spanje, Frankrijk, Verenigde Staten en Zuid-Afrika. In 2000 koos hij ervoor om zijn passie te volgen en te starten in zijn Swartland. In een ‘hutje’ in de Paardeberg, zoals Eben het omschrijft, begon hij met het creëren van The Sadie Family Wines. Alles begon met de twee signatuurwijnen: Columella (een rode wijn van syrah, mourvèdre, grenache, cinsault, carignan en tinta barocca) en Palladius (een witte wijn van chenin blanc, grenache blanc, viognier, marsanne, roussanne, sémillon, clairette, verdellho en anderen). Na 10 jaar alleen deze wijnen te hebben geproduceerd maakt Eben Sadie inmiddels ook een serie karakteristieke wijnen in de Old Vine Series (Ouwingerdreeks). Deze wijnen komen van acht verschillende wijngaarden veelal aangeplant in het begin van de 20e eeuw. De wijnen hebben de volgende namen; Skerpioen, Skurfberg, ‘t Voetpad, Mev. Kirsten, Kokerboom, Pofadder, Soldaat en Treinspoor.

Jane Masters MW, voorzitter van het Institute of Masters of Wine zei: ‘Eben’s vastberadenheid om te zoeken naar de mogelijkheden om uitstekende wijnen te produceren heeft Swartland en Zuid-Afrika op de kaart gezet. Ik ben blij dat het Institute of Master of Wine zijn toewijding en talent heeft beloond -. Het is echt welverdiend.’
Importeur: Wijnkooperij De Lange

Eden Sadie

Eben Sadie, van Zuid-Afrika’s Sadie Family Wines, uitgekozen als winnaar van de 2017 Winemakers’ Winemaker Award