Klanten kopen zijn wijn niet omdat het een sancerre is. Ze willen gewoon een Cotat, want zo’n wijn is een van de meest gezochte in het sauvignon blanc gedeelte van de Loire.
tekst Louis Janssen, proefnotities Jan de Boer en Marie-Claire Huijgen
Op het domein François Cotat in de appellatie Sancerre liggen ze er niet wakker van dat hun wijnen in sommige jaren niet helemaal aan de herkomsteisen voldoen, zoals in 1998 en 2002. Omdat er volgens de regels te veel restsuiker in de wijnen zat, moesten ze ze etiketteren als vin de table. Soit, dacht de oude Paul Cotat en hij checkte na de ochtendkoffie of de wachtlijst met nieuwe klanten opnieuw gegroeid was.
Wat maakt van een sancerre een Cotat?
Het zijn emblematische wijnen. Een mindere kwalificatie doet een Cotat tekort. Die wijn koop je sinds 1998 bij Pauls zoon François. Tot die tijd bestierden Paul en oom François Cotat het domein. Na de boedelscheiding ontstonden er zo twee domeinen, neef Pascal Cotat in Sancerre en François Cotat in Chavignol, inderdaad het dorp van het fameuze, gerijpte geitenkaasje.
Cotat’s wijnen stijgen om veel oorzaken ver uit boven een gemiddelde sancerre. Hij maakt gemiddeld slechts 35.000 flessen per jaar – iets meer dan de helft van bijvoorbeeld de Maastrichtse Apostelhoeve.
Maar hoe kan het dat juist Cotat zich met zijn wijnen verheft boven een gemiddelde sancerre? Op de eerste plaats zijn dat de tamelijk steile wijngaarden. François bezit een kleine 4 hectaren wijnstok, vrijwel geheel gelegen op de beroemde Terres Blanches, een terroir van klei en kalk, zeer rijk aan fossielen en uitermate geschikt voor de sauvignon blanc. Zo bezit hij 1,3 ha. op Les Monts Damnés (zowel Kimmeridge- als Portlandkalk, een zuidelijke expositie en een langzame evolutie van de wijn), 0,9 ha. in La Grande Côte (diepere bodems met klei- en kalksteen, Kimmeridge, daardoor grotere mineraliteit, zuivere en vollere wijnen met langere evolutie, restsuikers) en 0,6 ha. op de uiterst steile Cul de Beaujeu (helling tot 45%, met gefossiliseerd grind, klei- en kalksteen, Kimmeridge, veel erosie). Daarnaast maakt hij wijn uit Les Caillottes (0,6 ha., ondiepe bovenlaag, vrijwel direct kalksteen, in 2005 in productie genomen) en een beetje rood en rosé van pinot noir uit een perceel (0,5 ha.) met een noordelijke expositie.

Cul de Beaujeu: zeer steile helling (tot 45%)
Wijngaardbeheer
Een andere oorzaak is zijn visie op wijngaardbeheer. Uiteraard gold die ook al vóór zijn eerste zelfstandige oogst in 2005, want het is erfgoed in de familie, maar hij verfijnde die visie elk oogstjaar opnieuw. De aanplant is 8000 stokken per hectare, terwijl de normale plantdichtheid in Sancerre 6500 is. Naargelang de jaargang is de opbrengst 35 tot 40 hl. Zijn steile wijngaarden kunnen alleen handmatig bewerkt worden. Ook de minimale bemesting is zo een flink karwei. Tijdens de pluk in meerdere tri’s vindt direct een eerste selectie van druiven plaats. François oogst zo laat als kan. Om op zijn wijngaardbeheer een etiket te plakken: hij werkt volgens de praktijk van de lutte raisonnée: als wijnboer houd je de groei van de plant en de weersomstandigheden nauwkeurig in de gaten om op het juiste moment te kunnen handelen. Zijn belangrijkste motto blijft echter: de natuur gaat haar eigen gang.
Het belangrijkste motto van Cotat: de natuur gaat haar eigen gang
Zuivere wijnstijl
Een derde succesfactor is zijn gevolgde vinificatiemethode. Alle druiven worden zonder kneuzing of ontsteling geperst. Cotat gebruikt alleen de natuurlijke gistculturen uit de wijngaarden en laat het afhevelen achterwege (de débourbage), om zo de complexiteit van de uiteindelijke wijn meer vorm te geven. Opvallend genoeg vindt de gisting plaats zonder temperatuurcontrole of koeling. Niet één wijn is tijdens dit kritieke moment gezwaveld. De gisting vindt verder plaats op kleine cuves en demi muids van 500 en 600 liter van gemiddeld 7 jaren oud. Nieuw hout vindt Cotat ongeschikt om de precieze, zuivere en energiegevende wijnstijl te krijgen die hij zoekt. Pas helemaal aan het einde van de gisting bâtonneert hij licht, om de wijnen ietsje romiger te krijgen. Net voor Kerstmis en in maart hevelt hij de wijn over en al in mei en juni bottelt François de recente oogst, rekening houdend met de maanstand.
Het levert allemaal wijnen op met een flinke kelderpotentie, tot soms wel 50 jaar en meer.

Les Monts Damnés: wijnen met langzame evolutie
Proefnotities
Geproefd bij restaurant Bordewijk, Amsterdam.
8+
Rosé, François Cotat, Sancerre, Frankrijk 2015
Pinot noir; lichte zalmkleur, droog, zeer jeugdig, bosaardbeitjes, bloemen en ook wat kruidigs, zacht mondgevoel, beetje romig, subtiel, verfijnd, maar met structuur, ‘serieuze’ wijn
Algemene notitie voor de wijnen van jaargang 2014:
Er is veel te proeven, niet de standaard sauvignon blanc -kenmerken, maar rijke, volle, eigenzinnige wijnen met mooie zuren en mineraliteit. Hebben nog tijd nodig.
8+
Caillottes, François Cotat, Sancerre, Frankrijk 2014
Sauvignon blanc; zachte anijsgeur, later beetje buxus, subtiel, mineraal, rank en strak, citrustonen waaronder grapefruit en lichte kruidigheid, koele jaargang met gereserveerdheid
9-
Les Monts Damnés, François Cotat, Sancerre, Frankrijk 2014
Sauvignon blanc, zuidelijke ligging; amandel, zacht wit bloemig, droog, stenig, krachtig, rijk en geconcentreerd maar met raffinement, heeft nog tijd nodig
8,5
Les Culs de Beaujeu, François Cotat, Sancerre, Frankrijk 2014
Sauvignon blanc, steile helling; amandel en wat aards, licht jodium, lekkere bitters en vlezigheid, veel sap, geaarde wijn met mooie ruggengraat, diepgaand
8+
La Grande Côte, François Cotat, Sancerre, Frankrijk 2014
Sauvignon blanc; romig mondgevoel, gullere wijn, veel structuur, complex, nog zeer jeugdig, krachtig
8+
Caillottes, François Cotat, Sancerre, Frankrijk 2013
Sauvignon blanc; makkelijker jaargang, minder strak dan ’14, nu al drinkbaar, geeft plezier, droogbloemen, rijp, mooie zuren en fijne bitters, heeft iets lieflijks, maar ook vitaliteit, mineraal
8,5
Les Culs de Beaujeu, François Cotat, Sancerre, Frankrijk 2011
Sauvignon blanc; rijke jaargang, meer kleur, vuursteen en beetje stal, doet bijna bourgogne-achtig aan, kamille, kamperfoelie en licht karamel, licht rokerig, meer ontwikkeling en mooi complex
8,5
Les Monts Damnés, François Cotat, Sancerre, Frankrijk 2010
Sauvignon blanc, warm jaar, materiaal zeer rijp geplukt; begint zich te openen, anijs, wat zoethout, kruidig, licht abrikoos en perzik, lekkere zuren, sappig, slank en elegant en ook rijk, mooie balans, lange afdronk met wederom zoethout, gekonfijte aroma’s en lekkere bitters
wijn met grote afkomst
9-
La Grande Côte, François Cotat, Sancerre, Frankrijk 2010
Sauvignon blanc; veel neus, rijkdom, drop, abrikozen, weelde, gul op slanke leest, mineraliteit, waaiert breed uit, enorme lengte, superrijp, met wat restzoet
8,5
La grande Côte, François Cotat, Sancerre, Frankrijk 2009
Sauvignon blanc; anijs, drop, laurier en witte bloemen, gevulde, rijke wijn maar mooi slank en complex, fijne balans in zoet-zuur, gelaagd, veel lengte
9
Les Culs de Beaujeu, François Cotat, Sancerre, Frankrijk 2008
Sauvignon blanc, koel, ascetisch jaar; geweldige neus, complex, prachtig strak en droog, van vlees ontdaan maar op rijke basis, zeer vitaal, licht stallig, boeiend met een dwingend karakter, ‘wijn pakt je bij je strot’
9-
Les Culs de Beaujeu, François Cotat, Sancerre, Frankrijk 2005
Sauvignon blanc; prachtige jaargang, warm, kan zeker nog 5-10 jaar mee, geurt als een subtiele bourgogne, zeer subtiel vol, elegante weelde, mooie ronde zuren, en lekkere bitters
kalkachtige ondergrond herkenbaar, wijn is ‘af’
8
Les Culs de Beaujeu, François Cotat, Sancerre, Frankrijk 2003
Sauvignon blanc, jaar van de cannicule, extreem warm; intens geel, honing, mango,
bitters ( tannine?), munt, vijgen en dadels, verveine, koffie, karamel en ook iets zilts, zeer rijp, krachtig karakter, confit met backbone, in de verte wat witte truffel
8,5
Les Monts Damnés, François Cotat, Sancerre, Frankrijk 1999 Magnum
Sauvignon blanc; gespierde jaargang, subtiel koffie en karamel, vieve zuren, vitaal en krachtig, slanke weelde, mandarijn, exotisch maar elegant
9,5
La Grande Côte, François Cotat, Sancerre, Frankrijk 1996 Magnum
Sauvignon blanc; licht pétrol in de neus, ‘riesling’-sensatie, weelderig, rijkdom, abrikoos en perzik, zachte koffietoon, Haagse hopjes en sinaasappelschil, ‘eindeloos’, slank en vol, geweldige balans, zeer alive, tijd doet z’n intrede; truffel! en sauvignon-karakter komt weer beetje terug, ‘wijn die je geknield dient te drinken’, groots

Deze wijnen zijn verkrijgbaar, alle met herkomst Sancerre:
Les Monts Damnés, La Grande Côte, Les Culs de Beaujeu, Les Caillottes, Cuvée Paul (tot 1998 was dit de Cuvée Speciale) en de Rosé Chavignol.
Wijnhandel Koninginneweg, Amsterdam, 020-6625250
De Vier Heemskinderen, Stavoren, 0514-681444
Deze wijnen zijn verkrijgbaar, alle met herkomst Sancerre:
Les Monts Damnés, La Grande Côte, Les Culs de Beaujeu, Les Caillottes, Cuvée Paul (tot 1998 was dit de Cuvée Speciale) en de Rosé Chavignol.
Wijnhandel Koninginneweg, Amsterdam, 020-6625250
De Vier Heemskinderen, Stavoren, 0514-681444
Proefnotities
Geproefd bij restaurant Bordewijk, Amsterdam.
8+
Rosé, François Cotat, Sancerre, Frankrijk 2015
Pinot noir; lichte zalmkleur, droog, zeer jeugdig, bosaardbeitjes, bloemen en ook wat kruidigs, zacht mondgevoel, beetje romig, subtiel, verfijnd, maar met structuur, ‘serieuze’ wijn
Algemene notitie voor de wijnen van jaargang 2014:
Er is veel te proeven, niet de standaard sauvignon blanc -kenmerken, maar rijke, volle, eigenzinnige wijnen met mooie zuren en mineraliteit. Hebben nog tijd nodig.
8+
Caillottes, François Cotat, Sancerre, Frankrijk 2014
Sauvignon blanc; zachte anijsgeur, later beetje buxus, subtiel, mineraal, rank en strak, citrustonen waaronder grapefruit en lichte kruidigheid, koele jaargang met gereserveerdheid
9-
Les Monts Damnés, François Cotat, Sancerre, Frankrijk 2014
Sauvignon blanc, zuidelijke ligging; amandel, zacht wit bloemig, droog, stenig, krachtig, rijk en geconcentreerd maar met raffinement, heeft nog tijd nodig
8,5
Les Culs de Beaujeu, François Cotat, Sancerre, Frankrijk 2014
Sauvignon blanc, steile helling; amandel en wat aards, licht jodium, lekkere bitters en vlezigheid, veel sap, geaarde wijn met mooie ruggengraat, diepgaand
8+
La Grande Côte, François Cotat, Sancerre, Frankrijk 2014
Sauvignon blanc; romig mondgevoel, gullere wijn, veel structuur, complex, nog zeer jeugdig, krachtig
8+
Caillottes, François Cotat, Sancerre, Frankrijk 2013
Sauvignon blanc; makkelijker jaargang, minder strak dan ’14, nu al drinkbaar, geeft plezier, droogbloemen, rijp, mooie zuren en fijne bitters, heeft iets lieflijks, maar ook vitaliteit, mineraal
8,5
Les Culs de Beaujeu, François Cotat, Sancerre, Frankrijk 2011
Sauvignon blanc; rijke jaargang, meer kleur, vuursteen en beetje stal, doet bijna bourgogne-achtig aan, kamille, kamperfoelie en licht karamel, licht rokerig, meer ontwikkeling en mooi complex
8,5
Les Monts Damnés, François Cotat, Sancerre, Frankrijk 2010
Sauvignon blanc, warm jaar, materiaal zeer rijp geplukt; begint zich te openen, anijs, wat zoethout, kruidig, licht abrikoos en perzik, lekkere zuren, sappig, slank en elegant en ook rijk, mooie balans, lange afdronk met wederom zoethout, gekonfijte aroma’s en lekkere bitters
wijn met grote afkomst
9-
La Grande Côte, François Cotat, Sancerre, Frankrijk 2010
Sauvignon blanc; veel neus, rijkdom, drop, abrikozen, weelde, gul op slanke leest, mineraliteit, waaiert breed uit, enorme lengte, superrijp, met wat restzoet
8,5
La grande Côte, François Cotat, Sancerre, Frankrijk 2009
Sauvignon blanc; anijs, drop, laurier en witte bloemen, gevulde, rijke wijn maar mooi slank en complex, fijne balans in zoet-zuur, gelaagd, veel lengte
9
Les Culs de Beaujeu, François Cotat, Sancerre, Frankrijk 2008
Sauvignon blanc, koel, ascetisch jaar; geweldige neus, complex, prachtig strak en droog, van vlees ontdaan maar op rijke basis, zeer vitaal, licht stallig, boeiend met een dwingend karakter, ‘wijn pakt je bij je strot’
9-
Les Culs de Beaujeu, François Cotat, Sancerre, Frankrijk 2005
Sauvignon blanc; prachtige jaargang, warm, kan zeker nog 5-10 jaar mee, geurt als een subtiele bourgogne, zeer subtiel vol, elegante weelde, mooie ronde zuren, en lekkere bitters
kalkachtige ondergrond herkenbaar, wijn is ‘af’
8
Les Culs de Beaujeu, François Cotat, Sancerre, Frankrijk 2003
Sauvignon blanc, jaar van de cannicule, extreem warm; intens geel, honing, mango,
bitters ( tannine?), munt, vijgen en dadels, verveine, koffie, karamel en ook iets zilts, zeer rijp, krachtig karakter, confit met backbone, in de verte wat witte truffel
8,5
Les Monts Damnés, François Cotat, Sancerre, Frankrijk 1999 Magnum
Sauvignon blanc; gespierde jaargang, subtiel koffie en karamel, vieve zuren, vitaal en krachtig, slanke weelde, mandarijn, exotisch maar elegant
9,5
La Grande Côte, François Cotat, Sancerre, Frankrijk 1996 Magnum
Sauvignon blanc; licht pétrol in de neus, ‘riesling’-sensatie, weelderig, rijkdom, abrikoos en perzik, zachte koffietoon, Haagse hopjes en sinaasappelschil, ‘eindeloos’, slank en vol, geweldige balans, zeer alive, tijd doet z’n intrede; truffel! en sauvignon-karakter komt weer beetje terug, ‘wijn die je geknield dient te drinken’, groots
